Leat 6500 cabernet si merlot 2011 si o mica discutie ilustrata despre cover-uri
Leat 6500 cabernet si merlot 2011 este un vin care are nevoie de mult aer, intradevar, nu de pomana m-a prevenit in scris Valentin Ceafalau asupra acestui aspect. Nasul se transforma de la deschidere, cand mixul de baricuri stapaneste vinul, trecand printr-o faza de carne afumata si cu tuse de pielarie (foarte asemanatoare cu un shiraz Nederburg) si intr-un final, sau ma rog in finalul din paharul meu, se exprima ca tuse frumoase parfumate de ciocolata rasa, capsuni zaharisite, rosii uscate, ierburi aromatice mediteraneene si chimen. Gustativ e un vin cu suculenta, nu atat de dens pe cat ma asteptam, chiar pare usor diluat in atac, dar revine rapid cu un mix de fructe de padure, din care se evidentiaza coacazele, secundar visine si diferite picanterii, astfel taninurile sunt bine crescute, aducand o impresie de scortisoara cu o buna persistenta. 87 pct. 13% alcool bine ascuns. 18 luni in baric. Pret in online: aprox 65 lei.
Stiu ca nu e tocmai corect sa compari vinurile prin care un oenolog s-a consacrat cu celelalte, rezultate din colaborari ulterioare. La fel cum nu e tocmai cuser sa pui laolalta cupaje din Bordeaux, Romania sau din Africa de sud. Alte glasuri, alte incaperi.
Eu cred ca e un caz in toate variantele sunt corecte. Chiar ar trebui sa fie diferite. E chiar interesant sa regasesti cate ceva din feelingul tostat, prajit al vinurilor sud-africane invelind un cupaj caracteristic regiunii bordoleze si plin de moliciunea solara a Murfatlarului.
Asa ca va intreb: care din variantele aceluiasi cantec este mai "corecta"? Evident nicuna si toate in acelasi timp. Am spus niciuna, deoarece nici macar varianta originala a lui Prince din 1986 nu este...chiar originala. El a compus cantecul ca un blues instrumental acustic. Intr-un fel versiunea Maroon 5 e mai aproape, probabil, de sound-ul initial. Cantecul a fost cedat unei trupe de funk pentru albumul lor de debut. Acestia l-au inregistrat si l-au retrimis lui Prince spre aprobare. Cand a ascultat ce au facut cei de la Mazerati (caci asa se numea trupa) cu micul sau ritm de blues, Prince s-a razgandit si a luat cantecul inapoi, asa cum era deja inregistrat, a scos vocea si a pus-o peste pe a sa. Probabil au existat niste deconturi si compensari pentru ca nimeni n-a protestat. In final, Kiss a ajuns al treilea no.1 al lui Prince si ramane si astazi unul din cantecele sale dintre cele mai cunoscute. Daca intoarcem problema asupra stilurilor muzicale, desigur ca varianta Max Raabe (in fine, ceea ce pare a fi Max Raabe versiunea 2, pentru ca n-am gasit-o in nicio alta parte decat acolo, pe youtube) pare scoasa dintr-o placa de gramofon si nu din anii 2000.
So...enjoy!
Originalul din 1986
Cover Arto of Noise ft. Tom Jones
Cover Max Raabe (2001) v1
Cover Max Raabe (?) v2
Cover Maroon 5 (2012)
Etichete:
40-100 lei,
80-90,
cabernet sauvignon,
Crama Atelier,
cupaje rosii,
merlot,
muzic,
Romania
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu