Jamie Goode: "Un razboi al vinului e pe cale sa inceapa" (Interviu)


Jamie Goode este un personaj foarte cunoscut in lumea vinului, mai ales datorita site-ului wineanorak.com si a blogului asociat, lansate in 2001.  
Goode, londonez posesor de doctorat in botanica, si-a facut intrarea in bibliografia enologica cu “Wine science: the application of science in winemaking”(2006), volum care a castigat diverse distinctii si premii. De asemenea cartea "Authentic Wine"(2011) scrisa impreuna cu Sam Harrop MW, este o lectura obligatorie pentru cei care prefera autenticul si expresia terroirului intr-un vin, dar si pentru cei care doresc sa faca un vin care sa exprime locul de unde provine.
Pe langa site-ul amintit, Jamie Goode colaboreaza cu publicatii din Marea Britanie si nu numai (Decanter, Sunday Telegraph, etc), participa ca jurat in diverse concursuri de vin (cum ar fi IWC).
Ca pe blogul sau, stilul raspunsurilor la acest mini-interviu este laconic, dar elocvent. Ca sa nu mai lungesc vorba, iata cele cateva intrebari si raspunsurile corelate, mai jos.


LB: Lucrarea dvs “Wine science: the application of science in winemaking” este una de referinta pentru multi vinificatori tineri dar si iubitori ai vinului. Pentru publicul larg, va intreb, cum ar trebui facut un vin bun? Unde apare linia subtire dintre produs industrial si  vinul de artisanat, mestesugit?

JG: Cred ca trebuie sa judecam vinul dupa rezultat. Are gust autentic? Exprima bine locul de unde provine? E un vin interesant si complex? Problema cu multi producatori de vin natural este ca sunt obsedati de procesul vinificarii. Procesul conteaza doar daca ajuta vinificatorii sa faca vin bun. Si intentiile conteaza: daca intentia ta este sa faci un vin interesant, cu caracter, cu un sentiment al locului, atunci vei alege uneltele care te ajuta sa-l realizezi.  

LB: Parker spunea ca nu am gustat niciodata mai multe vinuri bune ca acum. Dar exista si o contraparte, o stim cu totii. Ma refer ca toate acele vinuri care desi sunt produse din soiuri diferite au cam acelasi gust. Exista cale de intoarcere din aceasta “globalizare” a gustului?

JG: Da, pentru a apare o generatie de oameni ai vinului care iubesc terroir-ul si dispretuiesc marile vinuri internationale. Daca te duci in orice regiune viticola vei gasi oameni care fac vinuri interesante. Si da, vinuri rele inca exista, si exista o problema cu  supra-coacerea, dar vestea buna e ca oamenii sunt constienti de asta, vorbesc si se plang de asta.

LB: Stiu ca agricultura sustenabila si vinurile naturale fac parte din aria dvs de interes. Priviti miscarea vinurilor naturale sau orientate spre terroir ca o moda trecatoare sau va creste si, intr-un final,  va rupe in doua lumea vinului?

JG: Cred ca un razboi al vinului e pe cale sa inceapa cand drepturile castigate si banii cei multi ai unora sunt amenintati de cultivatorii autentici, de terroir. Este deja evident in unele publicatii, care vorbesc de rau vinurile naturale dar se gudura la picioarele proprietatilor mari din Bordeaux si ale supertoscanelor.  Cred ca exista o ruptura in lumea vinului, da.

LB: Credeti ca plantarile se extind prea repede si in regiuni care nu sunt in mod traditional considerate favorabile? Ma refer la Brazilia, India, China…Mie imi suna a portocale cultivate in Groenlanda. Nu ca ar exista un monopol al cresterii vitei de vie, dar totusi…

JG: Eu unul sunt deschis la nou. Daca reusesc sa gaseasca terroir-uri interesante si sa faca vinul cu gandul la asta, atunci e minunat. Cred ca au aparut unele vinuri proaste din aceste noi regiuni, dar sunt destule vinuri proaste si in Bordeaux, Toscana sau Burgundia.

LB: Foarte putine vinuri americane pot fi gasite in Romania. Sunt curios, este vinul American atat de bun pe cat vedem in suplimente gen top 100 ale Wine Spectator, Wine Enthusiast, etc., sau aceste publicatii nu fac decat sa-si sustina industria din tara lor?

JG: Unele vinuri mari se fac in SUA, pe langa altele care sunt proaste. Si uneori cele proaste sunt foarte scumpe. Sunt si chestiuni de stil, desigur. Dar sunt destui producatori inspirati de terroir care fac lucruri forte interesante.  

LB: Vinul romanesc. Ati gustat vreunul in ultima vreme? V-a placut vreunul? Si sa nu va fie frica ca ne raniti sentimentele.

JG: Nu in ultimul an sau doi. Trebuie sa explorez mai mult. Cele pe care le-am  degustat au fost mai mult solide vinuri comerciale. Romania are fara indoiala terroir-uri interesante si nu e niciun motiv sa nu poata face vinuri mari.

LB: Sunt varietatile autohtone calea de iesire in lumea mare pentru o industrie zbuciumata dar care se intareste an de an, precum cea romaneasca? Sau e doar un cliseu in mintea entuziastilor invechiti ca mine?

JG: Depinde de capitolul pret. Pentru vinurile fine, da, varietatile indigene, presupunand ca aveti unele bune, sunt calea de urmat. Pentru vinurile ieftine, care urmeaza sa fie vandute in supermarketuri, poate cupajele dintre o varietate locala plus una internationala sunt preferabile.

LB: Si in final, credeti ca Facebook si Twitter ucid blogurile?

JG: Cred ca au deturnat destul de mult atentia de la bloguri, dar le gasesc un excelent instrument de comunicare pe langa propriul blog.



6 comentarii:

Ciprian spunea...

Well done, musiu, felicitari! Pana acum, Galatiul e locomotiva interviurilor :))

George Mitea spunea...

Mulţumesc, Ciprian. De fapt, acest nou interviu mă impulsioneaza să reiau seria interviurilor cu winemakerii fin România, pe care am început-o acum un an sau doi. Iar referitor la răspunsurile lui Goode, aş vrea să remarc că desi toată lumea e curiosa cu privire la varietăţile autohtone, niciun producător român(în afară de unul sau doi) nu le foloseşte la vârf de lance.

Berbecutio spunea...

Felicitari!
Astept cu interes interviurile cu enologii romani.
Multa incisivitate!

George Mitea spunea...

Asa sa ma ajute Dumnezeu:)) Aveti intrebari pe care credeti ca vi le pot elucida winemakerii?

Ciprian spunea...

da, dom'le: cum e cu tamaia aia specifica terroir-ului de Mehedinti? :D

Berbecutio spunea...

Ma gandesc la cateva.