Dar rachiul, rachiul cine-l face?
Pana sa-mi revars in online impresiile destul de vii despre mini-vacanta petrecuta intr-un sat din Bulgaria, vreau sa ridic o intrebare care nu bantuie prea multa lume si anume: de ce nu fac rachiu si producatorii romani de vin?
La vecinii din sud vezi pe meniuri o rubrica separata de rakia, cum se numeste la ei rachiul de tescovina, majoritatea producatorilor mari de vin avand si cel putin un sortiment de rachiu. Spun cel putin deoarece producatori cum ar fi Khan Krum sau Karnobatska au mai multe sortimente, chiar in functie de soiul de struguri din care provine, de vechime, etc.
La noi acest mod de a valorifica un reziduu tehnologic nu exista. Niciun producator de vin nu scoate pe piata un rachiu! Am vazut intr-un documentar cum in Italia o vinarie valorifica totul: vin, grapa (tescovina italiana), ce ramanea devenea ingredient pentru unele produse cosmetice, iar ceea ce se incapatana sa ramana la urma urmei, adica un fel de faina vegetala, era folosita ca furaj pentru animale. Daca vreti, dincolo de comercial, e si o latura ecologica a problemei, care pare sa nu intereseze pe multi producatori sau consumatori.
Din alt punct de vedere ati incercat vreodata sa cumparati o sticla de rachiu pentru a o da cadou unui strain? Pe rafturile magazinelor cateva sortimente de tuica/palinka de fructe si atat. Si la ce preturi, sper ca ati remarcat! Sau poate de asta costa atat, pentru ca oricum fiecare are "duhnitoarea" la pet, pe balcon. In rest de baut, bem numai Balantines, Metaxa si Jack. Dar nu despre bizarul meu popor vreau sa discut aici.
Asadar, dragi producatori de vin, pe cand un rachiu de Cotnari, Gramma sau Davino?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu