BBdV ep. 15: Paulaner Salvator
Deja- dupa 15 episoade din Berea Bautorului de Vin si alte chinuri intermediare care n-o sa vada niciodata lumina pixelata a ecranului- se poate spune ca am trecut de la amator la semidoct. E o bere doppelbock. Daca ati fost atenti in episoadele trecute- acest doppelbock se traduce prin "bere bruna, tare". Sunt beri corpolente, intense gustativ, cremoase, tocmai ca sa faca fata nivelului ridicat de alcool. Aduc a caramel, ciocolata, ceva fructe confiate.
Asa au fost toate pe care le-am gustat pana acum. Nici acest Salvator nu face exceptie. Apropos, de ce ii spune asa? O data pentru ca, bere manastireasca fiind, avea scop alimentar, fiind extrem de hranitoare, si i-a salvat pe respectivii calugari de la infometare (nimic inedit- povestea se reia si aici) si apoi pentru ca la sfarsit de secol 19 reteta a fost salvata prin inregistrare la oficiul de patente din Munchen.
Pe scurt, in ce priveste Paulaner, producator destul de cunoscut si prezent la noi- acesta bere este "originalul"- piatra de temelie a berariei, cum spun chiar ei. Ca sa termin cu inpresiile, berea are o culoare aramie inchisa cu tuse rosiatice, face spuma crem deschis, care trece fulgerator, nas de malt, cu caramel si prune, gust plin, cu o carbonatie fina, dar insuficienta ca sa tina dulceata evidenta. Note puternice de hamei vin tare din urma, iar finalul e un amestec de dulce si amarui care salveaza ceva din dezamagirea initiala. Dezamagire pe care o pot defini pe scurt: prea mult caramel, prea putina carbonatie. Dezechilibrata. Oricum, de partea buna a lucrurilor trebuie amintit ca alcoolul (7.9) este ascuns bine de tot.
Totusi am banuiala ca ceva nu a fost in regula cu acesta sticla, cumparata dintr-o benzinarie (stiu, stiu, dar in alta parte n-am gasit-o), unde statea frumos la rece, impopotonata cu un pret atat de mare incat prefer sa nu mi-l amintesc. Presupun ca in viata reala trebuie sa coste vreo 5 lei/0,33. Daca insa acesta e gustul "final", nu pot pune aceasta bere pe acelasi plan cu un doppelbock Schneider sau Hutthurmer, licori care mi-au lasat o impresie mult mai vie.
3/5 capace
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu