BBdV ep. 15: Paulaner Salvator

Deja- dupa 15 episoade din Berea Bautorului de Vin si alte chinuri intermediare care n-o sa vada niciodata lumina pixelata a ecranului- se poate spune ca am trecut de la amator la semidoct. E o bere doppelbock. Daca ati fost atenti in episoadele trecute- acest doppelbock se traduce prin "bere bruna, tare".  Sunt beri corpolente, intense gustativ, cremoase, tocmai ca sa faca fata nivelului ridicat de alcool. Aduc a caramel, ciocolata, ceva fructe confiate. 
Asa au fost toate pe care le-am gustat pana acum. Nici acest Salvator nu face exceptie. Apropos, de ce ii spune asa? O data pentru ca, bere manastireasca fiind, avea scop alimentar, fiind extrem de hranitoare, si  i-a salvat pe respectivii calugari de la infometare (nimic inedit- povestea se reia si aici) si  apoi pentru ca la sfarsit de secol 19 reteta a fost salvata prin inregistrare la oficiul de patente din Munchen.
Pe scurt, in ce priveste Paulaner, producator destul de cunoscut si prezent la noi- acesta bere este "originalul"- piatra de temelie a berariei, cum spun chiar ei. Ca sa termin cu inpresiile, berea are o culoare aramie inchisa cu tuse rosiatice, face spuma crem deschis, care trece fulgerator,  nas de malt, cu caramel si prune, gust plin, cu o carbonatie fina, dar insuficienta ca sa tina dulceata evidenta. Note puternice de hamei vin tare din urma, iar finalul e un amestec de dulce si amarui care salveaza ceva din dezamagirea initiala. Dezamagire pe care o pot defini pe scurt: prea mult caramel, prea putina carbonatie. Dezechilibrata. Oricum, de partea buna a lucrurilor trebuie amintit ca alcoolul (7.9) este ascuns bine de tot. 
Totusi am banuiala ca ceva nu a fost in regula cu acesta sticla, cumparata dintr-o benzinarie (stiu, stiu, dar in alta parte n-am gasit-o), unde statea frumos la rece, impopotonata cu un pret atat de mare incat prefer sa nu mi-l amintesc. Presupun ca in viata reala trebuie sa coste vreo 5 lei/0,33.  Daca insa acesta e gustul "final", nu pot pune aceasta bere pe acelasi plan cu  un doppelbock Schneider sau  Hutthurmer, licori care mi-au lasat o impresie mult mai vie.
3/5 capace


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.