Credit foto Chateau Pietro: punctulpevin.ro
Hain, Michel Torino, Domaine Coulon, Chateau l' Euziere si un sauternes de Dealu Mare
2010 Sauvignon Blanc "Ciclos" prod. Michel Torino, Cafayate Valley, Argentina.
Culoare galbena, putin intensa. Un nas floral, mieros, alambicat, cu caise, condiment, grapefruit, fructul pasiunii si o tenta afumata. Gustul este suplu, cu lime, caisa si piersica, si note racoritoare, cu un final citric, cu urme de caisa cruda, sparanghel, grapefruit si miere, usor vanilat. Persistent. Complex, dar ii lipseste ceva in mijloc. Un gust mai plin, mai bogat ar fi mers mai bine cu notele date de baric. Poate a fost servit cam rece. 115 lei- 84-85 pct.
2009 Riesling, prod. Hain, Trocken (sec), QbA Mosel, Germania. Pentru un riesling nemtesc de tinuta este destul de alcoolizat (13%). Si atentie la acest "QbA" si "trocken" pentru ca producatorul Hain (ca mai toti producatorii germani de riesling) face vreo 5-7 feluri de riesling in fiecare an, in functie de momentul culegerii, nivelul de zahar rezidual etc, si toate etichetele seamana intre ele!
Culoarea galben aurie intensa, cu nuante verzui. Un nas interesant de ceara, miere si polen. Gust de citrice coapte- portocale, mandarine, grapefruit, si o tenta de caisa pe final. Un alb corpolent, cu aciditate buna, si un finish solid de grapefruit si lime. 20 euro. 85 pct.
2009 Viognier, prod. Domaine Coulon, Vin de Pays d'Oc.
Un vin bio, tare (14%), cu o culoare galben auriu, un nas floral, cu un usor iz de prizonierat in sticla. Gustul de piersica, caisa, mar, mango, un usor rest de zahar ne duce spre finalul de grapefruit, condimentat si oarecum tonic si pelinat. Nu mi s-a parut rau, dar nici nu face 38 de lei. 76 pct.
Un vin surprinzator si cu o poveste ciudata. El a fost produs pentru export, am inteles chiar ca a fost vinificat in Franta, dupa metoda Sauternes. Nu a avut succes acolo, si iata-l reintors dupa 10 ani in patria-muma. Pretul e undeva intre 25 si 40 lei, in functie de unde il luati.
Culoarea este galbena intensa cu reflexii aramii, destul de normal avand in vedere varsta. Nasul este mieros, cu piersica si caisa confiata, polen. Atacul te socheaza prin prospetime, avand o aciditate inca vie si racoritoare cu mere parfumate, mango, citrica coapta, dulce. Vinul se stinge rapid, lasand gura curata, avand si un final mai degraba tonic, cu note lejere, dulci-amarui, dar iti lasa impresia unui vin cu raport pret calitate bun. 80 pct.
2000 Chateau l' Euziere, Pic Saint Loup, Franta.
Acest syrah-grenache provenit dintr-o parte responsabila de multe vinuri peste medie a regiunii Languedoc, s-a prezentat usor pensionat. Culoarea rosie cu usoare nuante caramizii. In nas volatili puternici, florali si condimentati. Gustul subtiat, usor de baut, dar cu alcool iesit din corp, cu o buna aciditate, si cu nuante de prune afumate si visina. Anii i-au redus din complexitate si au subtiat fructul. Finalul este puternic condimentat cu note de cireasa si pruna. Pe la 77 pct. Nimic special aici.
Credit foto Chateau Pietro: punctulpevin.ro
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
5 comentarii:
Impresionanta trecerea in revista..te urasc..:))
Viogner ma cam feresc sa cumpar de obicei ca e pretentios rau si rar gasesti ceva bun.
Sunt curios cu Tamaioasa aia..de unde ai luat-o? Chiar mi-ar placea sa vad un romanesc dulce mai "vioi", in stil Sauternes.
Vinurile au fost aduse de participantii la blogmeetul de la Iasi.
De unde sa cumperi Tamaioasa? Chiar de pe blogul meu, de la Goodpoint Iasi. 35 de lei. S-o gasi si mai ieftin sau mai scump prin alte parti, dar nu stiu eu de ele.
Pfiu,,,dar vad ca s-a degustat serios..:) Da' la atatia oameni...iar ii aduc aminte si cad in melancolie..:)
Ma interesez pe la mine sa vad daca o gasesc, daca nu dau comanda de ea ca sunt curios.
SI sa-ti mai spun ca aceasta degustare, care a mai cuprins pe la sfarsit si ce mai avea Razvan Avram la winestore-ul lui, vidat in frigider, a avut loc seara. la pranz am fost la Gramma unde am gustat tot ce exista de la ei si mai ales tot ce nu exista pe piata:) Busy day!
Asa, invarte cutitul in rana, scoate-l si pune sare apoi..:)
Trimiteți un comentariu