Xarel-lo 2009 Castellroig Spania

Mi-a inselat pe jumatate asteptarile, dar nu in sensul lipsei de calitate, Doamne fereste! Strugurele catalan Xarel.lo (exotic nume, nu-i asa? Inteleg ca se citeste "cearelo") are reputatia ca da vinuri puternic aromate, pe de o parte, iar pe alta cu aciditate mare, folosindu-se ca baza pentru ilustra cava, laudatul spumant iberic. 
Culoare galben verzui. 
Nas auster, cu sambure de mar, grapefruit, iz floral delicat, note citric dulcege, de corcoduse inca necoapte. 
Gust: limeta, sec, piersica, corcoduse, aciditate foarte ridicata, chiar cu o usoara efervescenta, usor afumat, o nuanta iluzorie de lemn (vinul nu este baricat, ceea ce ma face sa presupun ca prin tancurile acelea de inox sau prin imaginatia mea s-a gasit niste rumegus/chipsuri), uleios, final curat de suc de lamaie, citric, note amarui sarate de ulei de masline. Crocant, ciudat, vin de gastro, aperitive, peste, salate, orez, pui. Adica la un soi de paella "cu de toate". 
Cumva acest vin nu merge de unul singur, nici n-as spune ca este un vin de petrecere, care trebuie sa-l aiba pe vino-n-coa', arome intense si gust dulce cu mult fruct. Acest vin este mai rezervat, mai elegant, hm...mai serios, mai greu de apreciat. 
L-as mai incerca si alta data, mai ales ca la 87 pct face doar 40 de lei. Daca as fi Parker vinul ar primi fara probleme 90+.
Atentie insa! Daca sunteti iubitori de vin alb puternic aromat, cu mult fruct si rest de zahar, n-o sa va aranjeze prea tare.

PS: ziceam acum vreo doua zile ca Lorca nu prea se potriveste cu un vin de vara, cum a fost Tobia Blanco 2010.
Ei bine, cu acest xarello merge!

Va ofer spre delectare o mica filiatie:
1.Un poem de Federico Garcia Lorca
2.O piesa The Pogues
3.O fuga la librarie sau biblioteca si citit volumul Echinoxul Nebunilor de A.E.Baconsky. Nu veti regreta, parol!



2 comentarii:

Anonim spunea...

ce vrei sa zici pirn vin de gastro?

George Mitea spunea...

Vin de gastronomie, care castiga (si cel care-l bea odata cu el) prin asocierea cu mancarea potrivita.