Purpura Valahica 2007 Davino


Purpura Valahica (Feteasca Neagra) 2007 Ceptura, Davino, rosu sec, 14,1%, prod. Unicom Ceptura, de gasit doar in magazinele specializate

Marturisesc ca am intarziat publicarea acestui post deoarece m-a intrigat imaginea heraldica de pe eticheta. Nefiind un fanatic al acestei discipline auxiliare istoriei, nu pot decat sa remarc ciudata reprezentare totemica, care nu prea se aseamana cu semnul heraldic obisnuit al Valahiei (Tara Romaneasca, Muntenia), cel cu acvila cu crucea crestina in cioc pe fundal albastru. Asadar pe eticheta- avem o cruce falsa, avand in varf un calaret. Dupa parerea mea, avem de-a face cu o reprezentare pre-crestina ori pagana, de sorginte celtica- atat crucea celtica, cat si imaginea calaretului (calul fiind un animal totemic la pre-celti si celti) intarindu-mi aceasta ipoteza. O alta teorie, nu neaparat contrara primeia, ar fi ca respective imagine infatiseaza un cavaler danubian (ceea ce ar explica de unde asemanarea cu reprezentarile lui Mithra). Nu-mi dau seama daca coiful calaretului are in spate o aura sau este impodobit cu pene, caz in care in mod clar avem de-a face cu o imagine medievala apuseana. Oricum, detaliile sunt dificil de observat (banuiesc ca voit).

Ma rog, fiecare cu enigmele sale! Poate d-l Moisescu (creatorul, din cate stiu, al brand-ului), sau poate cineva de la producatorul Unicom Ceptura, sa-mi poata satisface insatisabila sete de cunoastere (si nu numaiJ).

Vinul: Totul in legatura cu produsul Davino impune respect. Toate elementele sunt de buna calitate: sticla, dopul, capisonul, hartia etichetei, si evident vinul in sine. Vinul denota o frumoasa culoare rosie-rubinie intensa. Fructe rosii de padure. Piper (mult piper!). Note usoare de lemn. Fructe in gust, aciditate proaspata si tanini bine-crescuti, postgust lung, cu un interesant dar obositor finish dulceag (aduce aminte de prunele uscate pe acoperisul fierbinte de catre bunicile noastre).

Ce sa spun altceva decat ca este o feteasca neagra exceptionala, produsa cu multa grija si pricepere. Un vin fin, rotund, lucrat care depaseste orice alta incercare disponibila pe piata. Si in primul rand, dupa cum au spus-o multi altii, este dovada ca feteasca noastra e “alive&kicking”. Pentru mine a fost un eveniment!

Poate trebuia sa am rabdare cu aceasta sticla, sa uit de ea vreo 2-3 ani! Ei na, v-ati si gasit omul! N-ai cu cine, dom’le, n-ai cu cine…

Concluzie: Ce mai tura-vura: este de departe cea mai buna feteasca neagra pe care am avut ocazia s-o degust! Este ca un roman scris de un mare stilist: fiecare pahar cere mult efort din partea receptorului, mai mult timp si resurse pentru a fi apreciat.


Ce zice Vinexpert:

Lot: 16.154 sticle

Se produce numai în anii favorabili.
Tehnologia de vinificatie este orientata spre obtinerea unui vin cu un caracter de soi bine exprimat. Selectia celor mai valoroase parcele este urmata de selectia la recoltare si completata prin selectatia strugurilor la banda, in crama. Metoda de vinificatie in rosu: clasica pe bostina, in vase mici de inox la 23°C timp de 15 zile. Fermentatie malolactica desavarsita imediat dupa cea alcoolica. Invechire la sticla minim 12 luni.

Se recomanda a fi servit cu carne de rata, cotlete de porc, paste pe baza de sos de tomate, pui prajit sau la cuptor, carne de vitel fara sosuri, la temperaturi de 17-18 C.

0 comentarii: