Vin de Romania (3 ani mai tarziu)

foto:rasvancristian.wordpress.com
Am scris acum mai bine de 3 ani un articol  in care constatam disparitia vinului de Dragasani, Cotnari, Obobesti. Atentie: nu de disparitia vinurilor de Dragasani, Cotnari, etc, vorbesc aici, ci de disparitia "vinului de Dragasani", intelegand prin acesta sortimentul traditional, cupajul specific zonei realizat din mai multe varietati, cizelat de lunga experienta si traditie. Acuma de dragul istoriei vinul de Cotnari ar fi un cupaj alb de Frâncusã, Grasã, Feteascã si Tãmâioasã. Vinul de Drãgãsani- un amestec de Crâmposie, Braghinã si Gordan. Rosu de Minis e un cupaj de Cabernet, Merlot, Cadarcã si Burgund. Iar cel de Odobesti- Plavaie, Galbena, Feteasca (si  altele). Ati baut vreunul din acestea in ultima vreme? De fapt exista cineva acolo in eterul pixelat care sa fi incercat vreodata un "vin de..."?

Imi dau seama ca pozitia mea este undeva intre patetic si complexul casandra. Dar ignoram unul din putinele lucruri care ne sunt proprii! Credeti ca Portugalia ar fi ajuns sub ochiul lui Sauron fara vinurile ei produse din cupajarea a  5-7 soiuri cu denumiri aiuritoare? E exemplul perfect, asemanator noua. Faci aceleasi lucruri in mod traditional, pana cand iti elevezi tehnologia si dintr-o data faci pasul spre lumea mare, buna, asupra careia ai avantajul ineditului. Adica Romania enologica inseamna pentru exterior doar pinoturile low-cost de la Recas, un Byzantium de la Halewood si cate o surpriza sezonala de la crame emergente gen Girboiu? Faptul ca citim din ce in ce mai des review-uri externe la cramposia si negru de Dragasani de la Stirbey nu ne spune chiar nimic?
Cum poti sa te lauzi cu traditie multimilenara pe contraeticheta unul cabernet sauvignon? Dati-i inainte cu blendul vostru cab/merlot, faceti chardonnay-uri baricate, plantati zinfandel si syrah! Spuneti apoi ca asa-i cu replantarile, asa vrea UE, ca doar n-o sa punem acum braghina in loc de chardonnay sau plavaie in loc de sauvignon. E ca si cum ai construit un bloc de sticla cu 25 de etaje langa un palat brancovenesc si acum ti-as spune sa-l demolezi si sa construiesti ceva retro in loc...
N-o sa iesim niciodata din groapa leilor, flamande animale care slabesc fatalmente fata de euro.
Asa ca la trei ani dupa tampa mea constatare privind disparitia, permiteti-mi sa trag o concluzie, sa pun rezolutia pe dosar: Vinul de Romania a disparut acum trei ani. Acum e oficial mort.


5 comentarii:

Dan spunea...

Noi nu suntem in stare sa "tragem" in mod coerent pe varietalurile de la noi si defrisam la greu viile cu aceste soiuri. Ma tem ca acele cupaje despre care vorbesti tu s-au pierdut deja in negura timpului atat ca traditie cat si ca reteta propriu-zisa...
Acum e "trendy" sa faci CH, CS si Merlot...din pacate e trendy pentru piata authotona ca afara nu ai nici o sansa cu ele. Filozofia de business a fost gresita inca de la inceput la multi producatori de la noi si acum e greu sa scoti viile plantate acum 3 ani cu fonduri UE si pe care te-ai angajat ca le tii. Unii si-au dat seama, altii o sa isi dea seama in viitor...dar,dupa parerea mea, trenul a plecat din gara pentru majoritatea.
Vroiam sa iti scriu comment-ul de mai sus pe FBK, dar in timp ce scriam ma incercat un sentiment acut ca FBK ucide blogul, care a trebui sa ramana platforma principala de discutii...

George Mitea spunea...

Asta-i si concluzia mea. E mort! E prea tarziu.
Iar de fbk asa e. Blogul- iata alt lucru care a murit, si a uitat sa ne spuna si noua:)

Ciprian spunea...

pesimistilor :D let's have fun and drink good wines :D

sunmirror spunea...

Poti privi lucrurile si din alt punct de vedere: industria romaneasca de vin de calitate inca gangureste. In ciuda faptului ca parintii au facut niste alegeri gresite in viata :), pana ajunge la maturitate se mai pot intampla multe.

Dar asta nu inseamna ca situatia actuala nu e trista.

George Mitea spunea...

Deci toata speranta in cele care au ramas.
Apropos, Jamie Goode mi-a raspuns la niste intrebari. Una din ele a fost cu ce ar trebui sa scoatem nasul in lume. Raspunsul nu e greu de intuit.