Veniti mai aproape, oameni buni, am vesti mari! Hai, hai, nu stati deoparte! Sunt mari, mari de tot!
Stiti intrebarea aia mare, cum de s-a format rasa umana? Care a fost fermentul care ne face ce suntem astazi? Ce ne-a despartit de animale?
Ei, aici si acum, veti capata raspunsul! Nu glumesc, stati alaturi de mine, pentru ca azi, numai AICI, vi se va revela natura fiintei umane, acel mic lucru care ne-a facut sa stapanim planeta si sa fim azi ceea ce suntem. Sunteti gata? Vreau sa spun- GATA? Gata-gata?
Ei bine, asa cum unii oameni credeau, dar le era frica sa spuna cu voce tare, raspunsul nu este...abilitatea de a crea unelte, nici degetul opozabil, stati jos. Nici creierul nostru mare. Probabil nici Dumnezeu, dar inca cercetam.
Ei, bine, doamnelor si domnilor, raspunsul este cel intuit de cititorii nostri fideli din barul Lido, satul Corbu Nou, comuna Maxineni, jud. Braila.
Si acesta ar fi...tam, tam...tam..tam...Alcoolul!
Yap, doamnelor si domnilor, un
studiu foarte respectabil produs de cativa cercetatori americani, publicat in
Proceedings of the National Academy of Sciences (care e ditamai revista de stiinta, locul unde publici daca vrei premiul Nobel. Daca doriti o traducere pentru oameni normali iaca
aici) arata ca ceea ce ne separa de alte rude cu patru membre este capacitatea de a asimila alcoolul fara sa cadem pe jos din prima.
La ce ne-ar folosi? Well, sa va explic: am fost primate, traitoare in copaci. Multa vreme oamenii de stiinta s-au intrebat care ar fi fost motivul pentru care stramosii nostri au parasit siguranta coronamentului pentru pericolele solului. Si raspunsul este...fructele fermentate. Vedeti voi, orice primata ar fi ingurgitat o fructa fermentata si cazuta din copac ar fi intrat intr-o stare vesela. Si odata intrata in acea stare ar fi fost prada usoara pentru suratele mai sobre, cat si pentru celelalte bestii care traiau pe acolo.
Si asa se facu ca acum 10 milioane de ani, o primata, pe care o vom numi de dragul discutiei- Gigel- a capatat o mutatie genetica care o facea prima posesoare din lume a enzimei ADH4, adica chestiunea care ne face si azi (relativ) rezistenti la alcool.
Ei, din momentul acela Gigel si urmasii sai au putut manca fructele cazute pe sol fara a canta instantaneu My way si a dansa Macarena. Un avantaj imens fata de celelalte maimutele, care mureau de foame prin copaci de frica pradatorilor care le-ar fi luat ca din oala daca s-ar fi impleticit prin padure dupa cateva fructe cazute (printre care- mai ales- vitis silvestris, strabuna vitei de vie actuale).
Deci, oameni buni, vedeti voi, lucrul care ne-a facut oameni nu e apetitul pentru carne sau alte explicatii savante. Desi cred ca primul somelier din lume a fost ala care a zis "bai baieti, vedeti ca bucata de mamut in sange merge bine cu bobitele alea fermentate de le gasim pe jos, prin padure"
In concluzie, ce s-o mai dam cotita, adevarul adevarat e ca: Alcoolul ne-a facut oameni!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu