Noile vinuri destinate Horeca de la Vinarte

Mise-en-placeMotivul pentru care Vinarte a ales sa lanseze o noua gama destinata Horeca este simplu: se pare ca segmentul de 40-50 de lei (pret de restaurant) este noul hotspot, iar producatorul amintit nu avea in portofoliu nimic cu care sa incarce segmentul. 
Locul ales a fost restaurantul Neptunus, din Piata Sfantul Stefan, loc cunoscut pentru bucataria mediteraneeana, datorata experientei in "cizma" a proprietarului/chef Daniel Anca. Si da, recunosc, am gustat niste lighioane marine, cu aceasta ocazie, in combinatii si forme nemaintalnite (sa amintesc o caracatita data prin feliator). 
credit foto: vinul.ro
Vinurile, prezentate competent de somelierul Stelian Stefan, sunt un soi de Castel Starmina updatat si cu ceva ram in plus. Pana la urma pretul lor de plecare este  de 22 si 25 de lei.  Pret pe care vecina de masa Christy Canterbury si-l imagina mai mare. In aceasta ordine de idei a fost instructiv sa conversez o buna parte din seara cu un Master of Wine. E prima oara cand mi se intampla, si tin sa-i multumesc pe aceasta cale lui Sandy care a incurcat suficiente zboruri spre New York incat sa ne bucuram de prezenta unui "cavaler Jedi al vinului"  la acest eveniment.
In rest prezenta a fost formata din Vinul.ro, somelieri, diversi prieteni ai producatorului, dar si nelipsita pesta numita bloggeri de vin:).

Vinul. Riesling 2011- pe langa tuse dulcege de sulf, aduce ceva uleios, neutru, de altfel cu buna tipicitate. Apar carcei de vita, calcar, seminte de floarea soarelui, rotunjor dar cu finis foarte rapid trecator (si curgator). 76
Sauvignon Blanc 2011 a parut prin contrast mult mai expresiv, cu note asteptate de soc si citrice, dar si un caracter tropical, prietenos care confera o tenta agreabila, de "dulce". 79
Rose 2012, un rose produs din nu mai putin de patru varietati (cab, merlot, negru de Dragasani, feteasca neagra), e un rose "romanesc", adica mai plin si mai greu decat rudele provensale, cu tuse de cirese si nelipsitele fructe rosii, dar si un zbucium interior care ne face nitel zbuciumat. Inca cateva saptamani si sunt sigur ca se va linisti. 78.
credit foto: vinul.ro
Merlotul si Feteasca Neagra vor avea sigur publicul lor, ambele sunt vinuri cu buna tipicitate, cu sira spinarii dreapta, cu fruct  si o buna aciditate. 78-80.
Negru de Dragasani 2011- pare cu o clasa peste, nas serios, cu fructe galgaind, cerneluri scortisoara, dar si stejar cam strident pe final. Un negru de dragasani new-world! :) 81-82.
Nedeia 2011 este un cupaj rosu de negru, feteasca si novac in proportii aproximativ egale. E un vin juicy, cu tuse de ciocolata, coacaze, afine, prune uscate, cu taninuri dulci si final dulce-picant. 85.
....
Soare Cabernet Sauvignon 2007- un cabernet tipic, care pare inca tinerel, mai ales prin fructele plesnind de coapte(coacaze, cirese negre, prune). Totusi denota o adancime a gustului si o eleganta evidenta de la prima inghititura. Vin de structura, cu bun echilibru. Totusi un pic cam insemnat de lemn, dar cateva luni de asteptare sau cateva ore de aerare pot rezolva problema. 88-90 pct.

Impresia artistica. Sunt vinuri pe care nu le-as refuza la pretul lor, mai ales avand in vedere concurenta din acelasi zona. Etichetele arata bine, chiar daca sunt cam monotone. Exista pe fiecare un element grafic care le individualizeaza dupa origine (Starmina sau Dealu Mare- Zoresti).  Nedeea sau Nedeia (ramane inca de stabilit, pana la urma e vorba de un obicei popular), adica cupajul rosu din soiuri romanesti, mi se pare cu o clasa peste celelalte, si asta la doar cativa lei in plus. Iar de Cabernetul Soare 2007 numai de bine, doar ca va rog sa luati aminte ca are nevoie de 1,5-2 ore pentru a se adancii si pentru a scapa de roba cam stridenta de baric, cum spuneam. Odată intreprinsa chestiunea, Soare 2007 ramane un etalon al cabernetului romanesc, la fel cum Prince Matei e un etalon al merlotului in tarisoara noastra. Stiu ca nu ar obtine doc-ul (pentru ca podgoriile de unde provin sunt diferite), dar chiar n-ar fi nimeni interesat de un "bordeaux romanesc" (deja ilustrul cab+merlot+feteasca neagra) produs din vinurile de top de la Vinarte? Eu da. 
Apoi, sa mai zic ca s-au ridicat intrebari privind utilitatea acestei game cata vreme exista Castel Starmina, dar replica cea mai pertinenta a fost ca patronii de restaurante nu doresc in liste vinuri de mare retail, expunandu-si astfel clientului (care isi face si el cumparaturile ici-colo si mai retine un pret), adaosul comercial. Right, de parca are cineva iluzii ca vreun carciumar pune mai putin de 100% adaos comercial la o sticla de vin. Cu toate astea cred ca acesta este motivul principal, tocmai pentru ca traim in Romania si stim ca ineptiile rostite iar si iar tind sa devina litera de lege. Dar, din fericire, cum spuneam, avem de-a face cu vinuri demne de pretul lor.

2 comentarii:

sunmirror spunea...

"Topul" Fetestii Negre de la Vinarte este din pacate destul de jos. Mie mi se par interesante cateva din cupajele "bordolez-romanesti", dar ma gandesc ca poate nu asta e drumul pe care ar fi bine s-o ia lucrurile. :)

George Mitea spunea...

Este adevarat ca mi s-a intamplat sa am o sticla de Swallowtail cu un continut nu prea agreabil. Totusi am gustat-o la un targ si era altceva.
SI despre drum, sigur ca nu este, dar s-qau apucat sa-l construiasca deja, e prea tarziu sa schimbe ruta. Eu am cam obosit sa-mi bat gura de pomana incepand de la primul post pe blog in care am militat pentru varietatile romanesti. Toata lumea pare sa inteleaga, numai oamenii astia de fac vinul nu.