Gama Nativa de la Averesti (Zghihara, Aligote, Busuioaca)


Am primit trei vinuri noi de la Averesti, care se vor regasi intr-o gama noua, numita Nativa (sau Nativus), destinata horeca si care va fi lansata la Goodwine, la sfarsitul acestei saptamani. Tot atunci vom afla si cu cat sunt pretuite. In final vor mai fi si alte vinuri (decat cele descrise mai jos) sub aceasta titulatura.

Edit post Goodwine: Vinurile seci din gama (cele doua de mai jos plus un Sauvignon blanc) poarta denumirea Nativus, in vreme ce "dulcegariile", Busuioaca si un Traminer, vor primi denumirea de Nativa.  

Zghihara 2014 aduce a mere verzi, piersici, flori albe, inflexiuni tonice, minerale, robust si cu aciditate foaaarte ridicata, de corcodusa verde moderata de...zarzara:)). Post-ul e mai reconciliant, fructele se mai coc si totul lasa o impresie de naturalete si autentic. Pentru mine nu exista dubii in privinta asocierii: peste de rau (vinul face fata inclusiv la mujdei de usturoi, ceea ce e o performanta) sau pui la ceaun cu...usturoi (Radu Anton Roman dixit). 83 pct

Aligote 2015 are un "nas" frumos, cu o adiere de tămâie, ceva reziduuri olfactive de fermentatie (care se pot disipa in timp), poate puțin chips (mi se sufla ca nu), flori albe, iarbă, mere, pere, texturat frumos, vin elevat cu post lung, dulce acrișor. Inca ceva timp si se va aseza si mai bine. Mi se sopteste ca ar fi fermentat pe drojdii native, ca sa vezi. 86 pct

Busuioaca de...Averesti 2015. O busuioaca bine lucrata, probabil demidulce, cu aromatica specifica, curat si frumos depliata, cu petale de trandafiri, citrice, nuante herbale, de busuioc, flori de soc, gust proaspat, suplu, cu intindere rezonabila. Ma asteptam ca vinul sa aiba mai multa densitate, sa fie mai greu pe papile, dar usuratatea nu e neaparat ceva ce lasa de dorit. Asa cum e devine mai baubila decat alte surate, ajutata si de o prospetime firesca si nedisimulata. Ramane de vazut daca va evolua. 84 pct

In concluzie, am ramas surprins de calitatea Aligoteului, vin serios, m-a bucurat vigoarea "nativa" a Zghiharei, iar Busuioaca isi pastreaza stilul mai fresh, cu prospetimea care contrabalanseaza zaharul rezidual, cu care ne-a obisnuit Averesti. Vinuri reusite.

2 comentarii:

Cosmin spunea...

Vad ca Aligote-ul iese in fata din ce in ce mai puternic. Mie unul imi place, mi se pare nedrept ca e in umbra multor alte soiuri...

George Mitea spunea...

Eu cred ca nu e rau. Soiurile astea de cultivare restransa, chiar daca internationale, atrag atentia. Cei de la Segarcea au succes in primul rand cu Marselan-ul, de exemplu. E o paine de mancat si un pahar de baut aici.