Berea bautorului de vin: Plank Dunkler Weizenbock

Dragi prieteni, chiar daca suntem impatimiti ai vinului e imposibil sa nu dezertam din cand in cand in teritoriul inamic:). Lumea berii este si ea plina de entuziasti, si desi la prima vedere berea e doar o bere, poti descoperii incet-incet o varietate de gusturi si tipuri de bere suficiente pentru pretentiile unul bautor de vin. Asa incat, o data pe saptamana o sa vizitam cate o bere mai cu staif. 
Cu scuze pentru inerentele scapari de terminologie, sa-i dam drumul:

Avem in fata o bere bavareza, de tipul weizenbock, unde bock este genul (in acest caz bere de fermentatie de suprafata, care necesita cateva luni de maturare) iar weizen ("grâu") indica faptul ca se foloseste malt din grau. Pe langa felul de malt folosit, weizenbock, ca subspecieindica un tip de bere mai puternic (in grade alcoolice) decat generalul bock. In acest caz vorbim de 7,5%. Dunkler ne spune ca este inchisa la culoare.  
Culoarea este aramie inchisa, cu tuse rubinii. Face multa spuma, iar in gura se va regasii o carbonatie viguroasa, dar fina.
Mirosul aduce a babana, paine, fanta de struguri, prune, visine, si o fateta puternic condimentata de ghimbir si piper. Gustul este decent carbonatat, cu impresii de caramel, cuisoare, drojdii fine, struguri rosii, iar pe final piper si caramel, amintind de sosurile dulci-acrisoare chinezesti (sau thailandeze). 
O bere foarte interesanta, foarte bogata aromatic si gustativ, cu alcoolul destul de inteligent ascuns printre tusele picante. Face 6,75 lei/sticla de 0,5l si merita toti banii.
PS: mare grija cu inceputul pe calea berilor speciale. Daca le prindeti gustul, n-o sa mai puteti bea ciuc&stuff. Sau o sa puteti, dar nu cu mare placere.

4(din 5) capace 

4 comentarii:

alibus spunea...

Ce nimereala George...vineri am baut una de asta tot acolo unde am fost noi uyltima data :))

George Mitea spunea...

Curat coincidenta:) Si cum ti s-a parut?

alibus spunea...

foarte buna. e o bere grea fara a isi pierde total din functia de potolire a setii. Daca ma intrebi pe mine (stai...ca tocmai ai facut-o), as spune ca ceva mai complicat de atat parca e prea mult, iar mai lejer intra deja in segmentul berilor ceva mai comune.

George Mitea spunea...

Cred ca la beri echilibrul e mai fragil decat in cazul vinului. Gustam zilele trecute un Schneider Aventinus Vintage(2008), o bere invechita, fara termen de valabilitate. Fantastic, ce arome, nu te puteai opri din adulmecat. Dar la mai mult de doua pahare nu-ti garanteaza nimeni buna dispozitie a doua zi:) Exista si beri de meditatie, se pare, dar daca ai norocul/ghinionul sa dai peste una din acestea exact cand ti-e sete, se schimba treaba...