O șampanie cu sâni proeminenţi = Bendis Vigna, Petrovaselo (România/Italia)

Wikipedia, via Ioan Petru Culianu ("Cult, magie, erezii", Polirom, 2003) ne spune urmatoarele:

"Bendis (Béndis, Mendis) este o zeiță din mitologia dacică adorată ca zeiță a Lunii, a pădurilor, a farmecelor, a nopții și poate ca zeiță magiciană. Unele reprezentări plastice (precum bustul de bronz de la Piatra Roșie) o arată cu sâni proeminenți, ceea ce conduce la presupunerea că era o zeiță adorată în primul rând de femei de aceea este probabil să fi fost patroana dragostei și maternității. Herodot menționează zeița Bendis ca fiind împrumutată de traci de la daci.".  Dragoste, noaptea prin padure, sani proeminenti? Cel putin unei parti din publicul spectator presupun ca i-am captat atentia:)

Spumantul Bendis, al noii crame Vigna srl, din podgoria Recas, este un spumant italian. Scrie Made in Italy pe el. Strugurii (pinot noir) si fermentatia primara s-au realizat la Petrovaselo, in Banat, dupa care fermentatia secundara,  dupa metoda Charmat (adica in tancuri) s-a realizat in Toscana. Desi pe site-ul producatorului apare mentiunea "vin spumos". In fine, aceste chestiuni usor bulversante se datoreaza faptului ca la locul faptei inca se mai lucra la constructia si dotarea cramei si nu s-a putut vinifica pana acum acolo. Inteleg ca recolta 2011 a beneficiat de dotarile noii crame, dupa doua recolte vinificate in Italia. 
Deci aforistic vorbind, ori avem de-a face cu un vin romanesc cu bule italienesti, ori cu un spumant italian facut dintr-un vin romanesc.
Licoarea in sine este destul de buna, brut, rose-pal, cu efervescenta buna si perlare fina. In gura porneste moderat, chiar delicat, as spune, sub impactul efervescentei elegante, si aduce note de capsune, zmeura si petale de trandafir. Lasa o impresie eterica, de spuma de capsuni aerata. Nu e nicidecum rau, plasat la inceputul categoriei 80, sa zic 81-82 de puncte, dar nu e nici un chilipir la 45 de lei/butelie. Poate fi gasit la Vinshop.ro.
In mod evident pare a fi destinat doamnelor si domnisoarelor, sau chiar domnilor care doresc sa se lase vrajiti sau fermecati de acestea.
A mers foarte bine cu un carpaccio de somon, mai bine decat chardonnay-ul 2010 Nederburg, sugerat oficial ca asociere. Poate ati banuit deja, l-am gustat in deschiderea mesei de la Cramele Recas. Si in acesta ordine de idei, nu pot sa nu remarc deschiderea mai-marelui producator pentru vinurile altor vinarii din regiune. Eu unul n-am mai intalnit un eveniment organizat de români, si unde sa se guste vinurile unei alte crame, fie ea plasata la doar cativa kilometri (de fapt cu atat mai putin). Atata apropiere prieteneasca e nitel bulversanta. Dar exista o explicatie, care poate enerva pe unii. Atat Cramele Recas cat si Vigna Petrovaselo nu sunt conduse de români. 

0 comentarii: