Edelzwicker 2010 Hubert Beck (Franta)

Alsacia. Edelzwicker e un sortiment traditional, un cupaj alb.  Familia lui Hubert Beck face vin din 1596, dar n-a gasit de cuviinta sa investeasca cateva sute de euro intr-un site web, asa ca nu va pot spune exact ce contine. Asta pe langa faptul ca n-am gasit indicii de maretie ale acestei vinarii. Dar pare sa aiba ceva pinot gris, gewurztraminer, poate si pinot blanc, riesling, cine stie. Tot netul zice ca edelzwicker AOC Alsace e cel mai prapadit membru al marii familii de vinuri alsaciene. E ca un martisor de 0,5 lei.
Vinul in sine nu e chiar de lepadat. Culoarea este aurie intensa, nasul pare sa aiba nevoie de putin timp, aduce arome de fruct supracopt, cu adierea usor fetida, grea a acestora sau poate a unor flori usor trecute (flori de tei, trandafiri). Gustul e destul de plin, crocant si cremos ca un cremsnit, cred ca datorita unei contributii de pinot gris. Lamaie, corcoduse galbene, caise. Destul de acid. Final cu persistenta dulce-acrisoara. Dupa ce incercasem gewutz-ul aceluiasi ma asteptam la mai rau, dar m-a surprins placut. E baubil si acum, chiar daca anul trecut prin vara ar fi capatat puncte in plus, nu ma indoiesc. Totusi n-o sa dau navala sa cumpar cu baxul. 75 pct. 19,99. Kaufland.
Iata ca uneori Edelzwicker, ruda prapadita de la tara, grajdarul resedintei alsaciene, angajat la rugamintile fierbinti ale mamei sale, o matusa indepartata a Doamnei, ii poate ura matroanei toate cele bune in prag de primavara, cu mai multa onestitate si ganduri de bine, decat Domnul Gewurtz, care-si inseala consoarta cu menajera.    

2 comentarii:

Dan spunea...

Asta daca D-ul Gewurtz nu e la a doua tinerete sau la apusul carierei, proaspat iesit la pensie de pe rafturile hypermarketurilor din afara..:))

George Mitea spunea...

Hm, sa inteleg ca la a doua tinerete este permis sa-ti inseli sotia cu menajera?