Manifest: Vinurile Romanesti- aproape de final

VINURI ROSII

Primul articol publicat pe blog, acum 4 luni, s-a numit Manifest: Vinurile Romanesti, referitor la varietatile traditionale romanesti de vin. Ei, a cam venit vremea concluziilor, fie ele si partiale.

Mi-am dat seama- brusc- ca am incercat cam toate varietatile romanesti care se pot gasi in supermarket: tamaioasa, cadarca, feteasca, etc. Sigur, ar mai fi tot felul de vinuri regionale, care ori au decedat si nu le-am citit necrologul ori stau pline de perfuzii prin curtea cuiva, de genul samoveanca sau negru de sarichioi, sau cate si mai cate.

O concluzie se desprinde clar si e aproape un truism in lumea vinurilor: soiul romanesc cel mai valoros este feteasca neagra. Stim caracterul fructos si finishul condimentat al soiului cand este tanar sau maturitatea fina, serioasa cu nuante de scortisoara si piper a vinului de 3-4 ani. Pe piata exista foarte multi producatori, mai bine spus aproape toti producatorii au undeva, in vreo gama, feteasca neagra. Ba chiar si conservatorii (gen Cotnari) care nu-l cultivau pana acum, au anuntat ca-l au in vedere in viitor.

Stapanul vinurilor pe piata mondiala este vinul rosu sec. Observam acest lucru cu usurinta pe rafturile supermarketurilor mai ales privind vinurile straine. Ei, din punctul asta de vedere stam cam rau. Oricum arealul viticol romanesc este dominat de vinurile albe. O data ca in tara nostra se cultiva intensiv vinul alb demidulce, gen Grasa de Cotnari (cam asta era Romania oenologica comunista), vinul rosu nefiind chiar preferatul nr. 1 al romanilor. Stim cu totii ca pana si la mesele grele de Craciun, aniversari, Paste vom gasi pe masa mai degraba un un dry muscat (care culmea-culmilor este demisec!) sau o grasa decat un vin rosu care s-ar potrivi mai bine, gastronomic vorbind. Apoi, nu avem prea multe varietati. Ma gandesc doar la feteasca neagra, cadarca, negru de dragasani, burgund (daca e sa-l consideram traditional romanesc), novac-ul (desi e recent, istoric vorbind), babeasca neagra si…cam atat. Avand in vedere ca negru de Dragasani, cadarca, si babeasca sunt vinuri regionale, care nu pot fi cultivate aiurea, ci evident in regiunea de origine, feteasca neagra pare singurul soi de intindere nationala. Nu ca asta ar fi o valoare in sine, dar macar iti da de ales.

In rest, Cadarca exista in doar trei variante (Wine Princess-Minis- Maderat, Cramele Pancota, si Senator Focsani- Dealurile Tirolului). Doar cea de la Wine Princess merita recomandata. Negru de Dragasani- produs de Vinarte este singurul care se poate cumpara de la supermarket (desigur, in rest, cel de la Agricola Stirbey este « probabil cel mai bun negru de Dragasani din lume ») . Burgund fac cei de la Wine Princess, Cramele Pancota si Tohani (nu-l incercati pe cel de Tohani, atat va spun) edit: de fapt, asa cum mi s-a adus la cunostinta sunt mai multi producatori din vest- ii vom studia cu atentie!. Babeasca Neagra s-a trezit un pic din adormire, dar banuiesc ca este ca trezitul pe la 4 dimineata- tine putin, si adormi din nou. Aici sunt mai multi producatori- toti concentrati in acelasi areal (la confluenta judetelor Vrancea, Galati si Vaslui). Oricum soiul are doar vocatie istorica, nu si europeana (cum se poarta acum), desi e interesant. Eu am creditat-o pe cea de la Vinia Iasi (nu, n-am actiuni, nu lucreaza tata acolo, etc).

Asa ca singura varietate de vin rosu romanesc care poate naste unele «topuri » -deci si controverse- este Feteasca Neagra.

Despre parerea mea asupra celei mai bune fetesti negre - in viitorul apropiat.

PS pentru enciclopedisti si pasionati de "stiati ca...": Copacul acela imens pe care il vedeti in prima fotografie este sequoia de la Maderat, judetul Arad, Romania.

4 comentarii:

Florin S spunea...

Doresc sa aduc cateva completari la cele prezentate mai sus:Cadarca de Minis produce si SCDDV Minis,care de fapt este primul care a cultivat vita si aprodus vinul din soiul respectiv in arealul Minis-Maderat.De asemenea Burgund produce si Wine Princess si SCDDV Minis,cel de la Wine Princes este chiar deosebit.Daca treci vreodata pe Valea Prahovei in Sinaia te invit la o degustare de Burgund produs de Balla Geza,vinul se gaseste la vinoteca noastra (daca acest comentariu ramane postat cu acceptul moderatorului,detalii despre locatie pewww.vinuri-pe-net.ro)

George Mitea spunea...

Da, stiam de magazinul dvs. Sunt corecte observatiile (acum chiar imi amintesc pe raft de burgundul de la Wine Princess)- Voi edita articolul.
Cat despre SCDDV-uri- nu prea scriu, deoarece vinurile lor nu se gasesc in supermarketuri(si nici n-ar trebui sa se gaseasca, daca ma intrebati pe mine).

alibus spunea...

Parca si Recas are ceva burgund, nu?

George Mitea spunea...

Mda, se pare ca sunt mai multi producatori din vestul tarii pe care i-am neglijat. Of, iar voi face o excursie la hypermarket, sa privesc rafturile cu vinuri, ca pe cartile din bibliotecile altora...the things i do for my country:)