Zinfandel, 2006, Robert Mondavi- Woodbridge, California, 30 lei, la Sellgros. Vin rosu sec
Nu poti decat sa incepi amintind de legendarul Mondavi, cel care a contribuit din plin la propulsarea Americii de Nord in lumea buna a oenologiei, si a facut zambetul superior al multor degustatori europeni sa inghete pe buze, prin calitatea deosebita a vinurilor sale. Apoi ca zinfandel-ul este vinul american prin excelenta.
Podgoria Woodbrige este “arma” premium din arsenalul Mondavi, de unde pretul relativ modest, avand in vedere “firma” si faptul ca a traversat un ocean ca sa ajunga la mine.
Este un vin cu care trebuie sa ai rabdare, cel putin 20 de minute de la desfacere, pentru a-l aprecia si pentru a evita izul de porumb fiert/melasa pe care il emana initial. Acestea facute, veti descoperi un nas de fructe de padure (zmeura si coacaze), prune uscate, piper si un pic de scortisoara si butoi de stejar. Are o corpolenta medie, moderat taninos (peste asteptarile teoretice ale varietatii) si un finish mediu-lung condimentat. Un vin bun, catifelat si imbatator, de seara racoroasa de toamna.
Mi-a pus memoria la incercare deoarece nu-mi aminteam ca zinfandelul sa denote arome atat de pronuntate de condimente, si mai mult: de prune uscate. Noroc ca producatorii care se respecta au grija de consumatori si posteaza informatii pe larg despre vinurile lor pe site-ul companiei. Asa aflam ca acest zinfandel este, de fapt, un mic cupaj, cu urmatoarea compozitie : 77% Zinfandel 10% Petite Sirah 4% Syrah 4% Cabernet Sauvignon 5% Malbec si Petit Verdot. Iata de unde venea pruna, scortisoara si catifelarea: de la Petite/Sirah si Cabernet (zic eu) ! Ingenioasa gaselnita, desi in Europa n-ar fi posibila (dpdv legal).
Concluzie : vin bun care isi merita banii, si apoi puteti face un pic de parada cu numele Mondavi. Fița medie, cum ar spune cineva !
PS : Daca cineva mi-ar fi turnat acest vin dintr-o sticla de feteasca neagra, as fi spus ca-i una dintre cele mai bune. Asta ma pune pe ganduri !
Imi salut, cu aceasta ocazie, cititorul constant din Los Angeles, California.
3 comentarii:
Salut George,
Intr-adevar americanii au facut celebru numele Zinfandel, dar acest soi este la origine italian unde este cunoscut drept Primitivo.
Numai bine!
@alin: Da, sigur asa este, asa cum shirazul a fost scos de la naftalina de australieni...
Am un deja-vu. Parca am mai avut discutia asta:).
Da, am mai avut-o :))
Trimiteți un comentariu