Ce sare in ochi este multitudinea de soiuri aflate in cultura. Si amalgamul de soiuri vechi romanesti cu varietati internationale. Cine credea ca inainte de comunisti se cultivau la noi doar fetesti, negru de sarichioi si cranaca, iata ca se cam inseala.
ULTIMA ORA! Rezultatele concursului de vinuri Valea Calugareasca!
Intre 7 si 10 Octombrie anul curent, sub patronajul Camerei agricole a judetului Prahova in colaborare cu Directia Viticulturii din Ministerul de Agricultura, a avut loc expozitia de struguri si concursul de vinuri Valea Calugareasca, editia a II-a.
Ok, recunosc! Nu-i tocmai de ultima ora, avand in vedere ca respectivul eveniment a avut loc in luna octombrie. A anului 1928.
De ce s-a organizat un concurs? Dupa cum ne informeaza brosura semnata de I.C. Teodorescu (Directorul Viticulturii) "scopul urmarit prin aceasta initiativa a fost ca pe de o parte viticultorii intre ei sa se poata lamuri asupra valorii pe care o reprezinta diferitele varietati de struguri[...], iar pe de alta parte sa se poata inlesni legaturi directe intre cultivatori si diferite categorii de negustori angrosisti, fabricanti de sampanie, comercianti de struguri sau de vinuri, restauratori, etc. dornici de a face cumparaturi sau alte tranzactii comerciale". Foarte frumos, lipseste doar "legitimarea in ochii consumatorului", pentru ca in rest mai toate cele de mai sus le putem auzi si azi de la diversi organizatori de concursuri.
Din strugurii de masa- douazeci in total- sa mentionam spre delectarea dvs. cateva soiuri: exolata superba, coarna alba, neagra si rosie, razachia rosie si desigur preferatele publicului: țâta vacii albă si țâta vacii neagra. Sigur, trebuie sa privim aceste aspecte cu intelegere. Pe vremuri, lumea nu stia ca numai doua soiuri sunt suficiente: ceaslaua (adica chasselas) si muscatul de Hamburg. Erau mai inapoiati inaintasii nostri, ce sa facem.
La varietatile pentru vin avem cateva revelatii, mai ales pentru cei care cred ca roata s-a inventat cu ajutorul fondurilor europene. Pe langa autohtonele negru moale, bășicată, braghina, crăcană (babeasca neagra), cramposie, galbena de Ardeal (adicatelea feteasca regala), grasa, gordin, vulpea sau feteasca alba, gasim si cabernet si chardonnay, dar si pedro ximenes, rhein-riesling si cinci feluri de muscat.
Din nou, avem de-a face cu o gandire paguboasa, burgheza. Cum sa cultivi braghina si vulpe cand poti planta sauvignon blanc si merlot?
Oricum, daca va intrebati, la struguri de masa a castigat domnul Minculescu din Ceptura cu o minunatie de muscat de Hamburg (ce va spuneam eu?) urmat de Jean Petrescu din Nicovani cu un aromat muscat de Alexandria, iar pe locul trei, salvand onoarea ampelologiei nationale, nea Tomita Georgescu din Valea Calugareasca, cu o gustoasa cramposie.
Si asa ajungem la consursul de vinuri. S-au inscris 107 probe de la 58 de proprietari. La un concurs de vinuri regional (adica toti participantii erau din Dealu Mare), tinut la Valea Calugareasca!
Juriul a fost compus din R. Odobestianu (inspector in Ministerul Agriculturii), D. Coltescu (sub-director al Statiunii Agronomice Bucuresti), domnul Gogu Fotescu (delegat al Camerei Agricole Prahova), d-l dr. E. Russ (delegat al Statiunii Experimentale de Viticultura si Oenologie Chisinau), d-l prof. I. Baidaus(delegat al Scoalei Nationale de Viticultura si Oenologie Chisinau ), d-l Mott (sa traiasca Zarea SA!) precum si d-l C. Barbulescu (delegat al podgorenilor). Dupa cum vedeti, niciun blogger n-a facut parte din juriu. Se faceau concursuri serioase pe-atunci, dom'le! Ce vremuri!
Examinarea s-a facut cel mai probabil in orb, iar criteriile au fost culoarea, limpiditatea, mirosul, gustul (normal sau alterat), sanatatea (sic!) si vechimea. S-a punctat de la 1 pana la 10.
Primele doua locuri au fost adjudecate de Scoala de Viticultura din localitate cu un misterios "amestec roș" si un riesling. Pe locul trei un frontignan alb inscris de D.S. Nenitescu (sa traiti, dom' ministru!). Printre primele clasate mai intalnim un furmint de Urlati, o grasa de Cotnari de la Chitorani, dar si pinot blanc, "sauternes" si nelipsita feteasca alba.
Ce sare in ochi este multitudinea de soiuri aflate in cultura. Si amalgamul de soiuri vechi romanesti cu varietati internationale. Cine credea ca inainte de comunisti se cultivau la noi doar fetesti, negru de sarichioi si cranaca, iata ca se cam inseala.
Mi-a placut si mentiunea de la sfarsit: "Intrucat singura analiza organoleptica nu poate da ca rezultat o clasificare ireprosabila, juriul si comitetul organizator au convenit ca una din probele aduse(s'au prezentat probe in dublu exemplar) sa fie trimisa laboratorului de Oeno-Chimie al Statiunii Agronomice spre analizare, astfel ca in mod definitiv, clasificarea se va putea stabili mai tarziu, dupa ce toate probele vor fi fost analizate"
Mentionam ca dupa analizarea probelor clasamentul final al concursului de vinuri Valea Calugareasca a fost:
I. Cotnari
II Vincon Vrancea
....
Etichete:
Istoria debuşonată,
kultur,
presa de vin,
Romania
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
2 comentarii:
Atunci cat de pretuite erau soiurile autohtone ce azi multe sunt disparute! O carte interesanta in acest sens este "Vechi soiuri romanesti de viata de vie" de Ion Pusca, editura Tipografia Intact 2006
Stim, cunoastem, avem, intelegem! :)
Trimiteți un comentariu