Decat un Pinot mic, mai bine un Burgund Mare

Burgundul, renumit dupa intrarea in UE "burgund mare", deoarece banuim ca prietenii francezi au impus aceasta conditie, este un fel de pinot noir B, de origine necunoscuta, iar bibliografia virtuala il da ca o varietatie mugurala a mai ilustrului soi originar din Burgundia. 
Da productii mai mari, este mai rezistent, a fost plantat pe suprafete mari in vremea comunistilor, care  credeau ca materia determina constiinta, iar acumularile cantitative produc inexorabil saltul calitativ. Oricat s-au chinuit comunistii, mai bine zis oricat i-au chinuit pe altii, n-au reusit sa creeze omul nou, evoluat si superior, ci doar un dobitoc fara creier care ii voteaza pe comunisti chiar si cand acestia nu mai sunt. Si oricat de mult burgund ar fi plantat, acesta n-a reusit sa dea vinuri mari, si sunt aproape sigur- nici nu va da  vreodata. 
Asta nu inseamna ca strugurele de burgund, spre deosebire de omul pe stil nou, nu poate fi util si simpatic, adica sa dea vinuri agreabile, usor de baut, cu specific bourgonaise, cu aciditate, fruct si tanini rari&bine crescuti. 
Wine Princess, producatorul din Arad, propune acest vin la preturi intre 25-30 lei, asta daca nu prindeti o promotie de hypermarket care sa-l duca sub 20, asa cum mi s-a intamplat mie. Anul de gasit este 2008. Culoarea este stralucitoare, rosie rubinie cu puternice reflexii purpurii. Bun, odata dus la nas rezulta urmatoarele recomandari 14-15 grade Celsius si 30 de minute de respirat. Asa o sa scapati, nu de tot, dar va cobori sub pragul deranjantului oricum, de izul de alcool. Sa spun de pe acum ca e din belsug- 14%! Restul indiciilor aromatice sunt interesante- mina de creion, lemn uscat si treburi carnoase, vegetale de tipul ardeilor si pastarnacului. In gura te inunda compotul de prune si visinele, aciditatea de foarte buna, exista exponenti ai mineralitatii si un final simplu, vinos si condimentat. In concluzie, pare usor si baubil, desi nivelul de alcool si aciditatea iti spun ca n-ai de a face cu un sfrijit rahitic, ci cu un corp atletic, bine construit. 
Sincer sa fiu, m-a pus pe ganduri, mai ales ca am incercat ceva beaujolaisuri in ultima vreme si acest vin din podgoria Minis m-a dus cu gandul la ele si la a lor rusticitate onesta. E asemanator, pierde nitel la capete- dar pe ansamblu si la pretul platit, imi permit sa vi-l recomand cu asterisc de 82 pct.

8 comentarii:

Dan spunea...

Si sa remarcam si fair-play-ul producatorului care nu a scris Pinot Noir pe eticheta. Ma mir uneori cat Pinot Noir se produce pe la noi, mai ales la cei "mari" si la ce preturi...
Iar uneori nu ma mai mir. La cat Burgund Mare a fost si inca mai este cultivat pe la noi e ciudat cum nu exista decat 2-3 producatori care au asa ceva scris pe eticheta. Eu cred ca restul produc Pinot Noir..:)

Zoli spunea...

Bugund Mare este denumirea romaneasca a soiului Kékfrankos( Ungaria), Blaufränkisch (Austria), Lemberger ( Germania)

George Mitea spunea...

La multi ani, Zoli!
Hm, de unde stii ca Blaufränkisch e acelasi lucru?

George Mitea spunea...

@Dan: Se prea poate, inteleg ca si strugurele seamana, poate il confunda, poate nu:)

Ciprian spunea...

Nu e de mirare ca te-a dus cu gandul la Beaujolais, se pare ca Burgund-ul a fost multa vreme considerat un soi de clona a Gamay-ului

George Mitea spunea...

Foarte asemanator. De fapt l-am incercat in aceeasi perioada cu un Village Roux&Fils si trebuie sa marturisesc ca l-a eclipsat, asta la jumatate din pret!

Bogdan Bocse spunea...

@George, Zoli: Asa stiam si eu ca Burgund Mare e Blaufrankisch. Eu am aflat din mai multe surse - doua dintre ele fiind producatori de vin (Balla Geza si Johann Brutler), in plus informatia mai apare si pe net in cateva locuri.

Apropo, Burgund-ul Mare 2006 de la WP e cel mai bun exemplu de BM/Blaufrankisch gustat de mine pana acum. http://printrevinuri.ro/2011/08/balada-de-minis-cu-printesa-vinului-si-balla-ur.html

George Mitea spunea...

@Bogdan: He, he, chiar ieri am reintrat in posesia revistei(care a cunoscut o odisee de cand am luat-o de la posta pana ieri:) si citeam portretul/interviu cu Johann Brutler(super omul, apropos, si materialul pe masura) in care se mentiona identitatea asta intre soiuri.