Cand s-a pus problema petrecerii unei saptamani pe litoralul spaniol, m-am gandit, amintindu-mi precedenta calatorie in Spania, ca voi conversa cu spaniolii pana voi face febra la muschii bratelor, stiindu-se faptul ca ei nu prea se omoara cu limbile straine, iar eu nu ma uit la telenovele.
Din fericire, de cum am intrat in Benidorm, o statiune mare, inalta si aglomerata de pe Costa Blanca (intre Valencia si Alicante), am sesizat ca multe magazine, baruri si restaurante au denumiri gen The Georgies, ST. James, The Triangle si cate si mai cate. Multi englezi, dar multi, nu gluma. Ceea ce facea ca chinezul de la magazinul de suverniruri sa rupa ceva engleza, sau – mai important- ca vanzatorul de la Boutique del Vino- locul meu preferat din localitate, he he - sa vorbeasca destul de fluent limba lui…Dickens (ca sa sparg cliseul cu Shakespeare).
Am locuit doua familii intr-un apartament dintr-un complex turistic, de altfel intreaga statiune fiind “setata” pe blocuri enorme (cu zeci de etaje) de apartamente turistice, si nu pe hoteluri. De apartament numai de bine, doua dormitoare, living, bucatarie (dotata cu orice, de la aragaz, microunde, tigai, farfurii, tirbuson, set de pahare de alb, rosu, sampanie, cognac, apa- adica oamenii s-au gandit la detalii). A costat mai ieftin pe familie si pe zi decat la “superhotelul ” de doua stele din Mamaia cu multa “lipsa” si “nimic” inclus, pe care l-am inconjurat de 10 ori sambata trecuta pana sa “prind” un loc de parcare. Sau poate era cam intuneric si de aceea nu am vazut prea bine cele doua stele.
Plaja curata si apa cristalina, albastru-verzuie, fara alge sau alte mizerii, te fac sa-ti promiti ca n-o sa mai mergi pe litoralul romanesc decat in weekend, si doar daca nu mai poti indura inca doua ore pana in Bulgaria.
Am mai vorbit despre diferentele de civilizatie stradala, despre aspectul general al localitatilor. Important este ca spre deosebire de litoralul romanesc, unde te enervezi deoarece ai sentimentul ca totul costa enorm, dar primesti destul de putin, acolo am cheltuit la fel de mult, dar n-am fost urmarit vreo clipa de regret sau enervare. Atata plateai, atata primeai. Daca nu doreai sa mananci la un restaurant de pe faleza cu vreo 20 de euro portia, puteai foarte bine sa mergi 200 de metri dinspre plaja unde gaseai un bufet liber cu 10 euro. Doreai sa te saturi cu carne de melc sau de sepie? Ei, acolo chiar puteai. In fine, poate aceste aspecte nu sunt atat de importante, dar contribuie la starea de bine, la linistea omului venit in vacanta.
Ca sa ma intorc la vin, am observat ca se acorda o atentie mare producatorilor din zona respectiva. N-o sa vezi un raft intreg de vinuri straine. Poate unul chilian, unul american, unul nemtesc, dar cam atat. In rest, zeci si zeci de producatori spanioli, mai mari sau mai mici. De exemplu, in Benidorm, in toate magazinele de vinuri sau bauturi (si erau zeci- dar multe parte din acelasi lant- Bodega el Barill, subtitrat Wine Barrel), puteai gasi vinurile domnului Enrique Mendoza, viticultorul de la 2 km de statiune.
Din curiozitate, am gustat un Petit Verdot 2005, un vin de vreo 10 euro, nu foarte rau nici acum, dar cred un vin de pastrare indelungata, corpolent, fructuos, cu tanin abundent si cu lemn insuficient intregrat in conditiile unei baricari de 14 luni. Se simteau fructe de padure, condiment si ceva mineral, pamantos. As fi curios sa incerc acest vin peste 5 ani. Deocamdata, nu l-am gasit recomandabil. ? pct.
Un alt vin din regiune, Laderas de El Seque 2008 Alicante, un monastrell sustinut de ceva cabernet si syrah. Un vin de consum curent (cu screw-cap, dar de vreo 6-7 euro, laudat de Jamie Goode) n-a fost pe gustul meu, nu pentru ca ar fi fost rau, ci din cauza zaharului rezidual. Gust de suc de mure si cirese. Aciditate buna, corpolenta medie, proaspat. Un final persistent, totusi, de magiun de fructe si dulceata de afine. Probabil, mai ales la noi, acest vin ar avea publicul sau. 82 pct.
Vinurile albe din regiune le-ar placea romanilor deoarece in partea Valenciei se produce destul de mult muscat (in diverse intrupari si sinonime), din care se obtin atat vinuri licoroase dulci, cat si vinuri seci (spre demi), care amintesc pregnant de un clasic romanesc: “fata-n iarba”. Eu unul, nu prea ma omor dupa aromatele vinificate in sec, asa ca le-am spus spus pas. Totusi, desi puteam jura ca este un dry muscat, m-am intalnit cu un vin, care desi “emana” aroma soiului era de fapt un cupaj cu doar 10% muscat de Alexandria: Fusta Nova Blanco 2008. E un amestec indraznet de Chardonnay, Sauvignon blanc şi Muscat. Are 11,5%, aşadar e potrivit cu căldura. Are acelaşi nas “crocant”, proaspăt, cu indicii florale. Cu puţină imaginaţie putem spune că aduce cu florile de portocal. Fructuos, cu ananas şi piersică în prim plan, cu uşoare note unctuoase. Aciditate ridicată. Un vin elegant, dar fără zorzoane. 77 pct. 4 euro.
Cu ceva mai mult muscat (50%) si restul marseguera, am gustat Los Monteros Blanco 2009 Valencia. Ei, asa da! Nas crocant, prospat, cu iz de pere si flori delicate, aciditate usor intepatoare, fruct, citrica, portocala, fructe exotice, cu un finish de lamaie indulcita. Sushi cu creveti, o bucata sanatoasa de bonito (un soi de ton) merg foarte bine. Costa 5 euro, dar face mai mult Nu comentez aspectul sticlei. 82 pct.
In concluzie, ar fi ceva de invatat de aici. Intai ca nu am vazut vinuri albe mai vechi de un an, unul-doua din 2008. Ori se vand toate, ori ce mai ramane se trimite in Romania si in alte tari fara cultura oenologica (doare asta?). Am incercat ieri sa cumpar un vin alb din 2009 din Real. Am gasit doar doua, pe care le incercasem deja, asa ca am scapat mai ieftin, dar mai insetat:) Apoi, e aproape lipsit de speranta sa spun asta dintr-un oras care nu are nici macar un magazin specializat de vinuri, dar mi se pare logic si reciproc avantajos ca un comerciant sa vanda vinul produs de un viticultor local. Poate suna livresc, dar vinul are alt gust la fata locului, langa gastronomia respectiva, in clima respectiva. Dar asta ar insemna sa avem gastronomie, in afara de cinci feluri omniprezente de cantina comunista.
Ar fi ceva de invatat si pentru hotelierii romani, dar pare la fel de lipsit de speranta. Poate ca mandria nationala incepe cu mandria regionala si locala. Cand vom incuraja asta vom descoperi ca regionalizarea nu inseamna disolutia statului ci conservarea traditiilor. Parerea mea!
8 comentarii:
Doamne, cata pulime...Cum ati facut plaja? In picioare? Uite, spre comparatie: http://picasaweb.google.com/capatanadragos/UntitledAlbum?authkey=Gv1sRgCP-YuKqKoujFiQE#5506402628372689906
Dragos
Intr-adevar multa lume, dar nu ca la Mamaia:)
E statiunea cu cel mai mare grad de ocupare din Spania in mai si iunie.
mare pacat,ca nu ai reusit sa incerci Santa Rosa de Enrique Mendoza(fiisu ,Paco, e un enolog,om si un viticultor exceptional),Serrata de Francisco Gomez(are o crama care a revolutionat multe sabloane arhitectonice),oricare bobal rosado din valencia,El Seque-un vin de pe alta planeta,Divus(Jumilla),monastrell-ul care te face sa plangi de ciuda ca nu mai gasesti añada 2005.Restul e tacere.PS.Avizeaza cand mai ajungi in Spania,unii "capsunari" iti pot deveni prieteni!Si chestia cu semintele din portocale e o problema dureroasa:albinele dau cea mai gustoasa miere din florile de portocali dar in acelasi timp polenizeaza , fructele au seminte multe ceea ce implica probleme la export,ceea ce implicit duce la interzicerea albinelor de pe langa livezi.Vezi cum poate deveni o problema!Si apropos de preturi,vinurile spaniole bune sunt scumpe iar in Romania ar ajunge pe raft la un pret exagerat. Noroc ca lui Parker si gasca sa le plac vinurile din zone toride!Viva las corridas,ole!Eduard Murgeanu.
Salut Eduard,
N-am vazur Santa Rosa de la Enrique Mendoza, doar un syrah, un cabernet, si mai era ceva...in fine. Bobal rosado se mai gaseste si pe la noi- n-am incercat ce-i drept, dar acum ca spui- o sa- El Seque cred ca e mai spump decat Laderas si oricum cu era de gasit in acel magazin din Benidorm.
Iar de avizat, o voi face, poate vara viitoare, cine stie:)
Da,cred ca ai dreptate,Santa Rosa il vinde doar in El Corte Ingles(un fel de hi-class supermarket)si in SUA,oricum e cel mai bun vin de la DOC Alicante,cred ca ajunge pe raft la vreo 21 de euro,ieftin raportanduse la alte vinuri mai scumpe dar mi slabe calitativ.El Seque ,ultima oara il vindeau cu vreo 50-60 de euro sau poate chiar mai scump-e un fel de curiozitte unde ar pute ajunge monastrell-ul daca vita e veche si insetata.In schimb Divusul(DO Jumilla) e pe la 11 euro iar de cand Parker ia dat 94 de puncte in 2004-5 a decazut calitativ pe an ce trece.Mai sunt Lavia +,(DO Bullas)-13 euro,foarte misto raport calitate pret.El Nido-(DO Jumilla)la fel un vin foarte scump-100 de euro,vinuri de 15 grade,monastrell-ul(mourvedre)ajuns la apogeul aristotelic.Chesti e ca e soare rau,struguri pierd aciditate si dau mult grad alcoolic,mie nu-mi prea place cum le vinifica dar oricum sunt mai cashto decat orice Bandol frantuz.Invitatia e facuta,tu avizeaza! Sanatate si numi bine.Eduard
S-a retinut:) Dar despre Oscar Tobia, ale carui vinuri sunt pe cai mari in Romania stii ceva? Sau de Castellroig?
Noroc,George!Buff,despre vinurile lui Oscar Tobia nu stiu multe,cred ca acum cativa ani incercau sa le promoveze pe aici in sud-estul Spaniei,ceaa ce imi amintesc este ca nu ma impresionat.In Romania chiar nu stiu ce vinuri de Rioja ajung dar oricum ferestete de Torres.O alta chestie este este cu ce pret le cumperi.Aici cred ca pragul psihologic pentru un crianza normal(si asta cred ca e premium raportat la calitatea zemurilor romanesti)este 7-8 euro.Dupa asta sunt vinurile de 11,50-12,50E de o caliatate forte buna-tot crianza si de la 15 pana la 20E sunt rezervele normale.Ceea ce este peste sunt vinuri deosebite(alintaruri si mofturi).Mie personal imi plac forte mult vinurile de rioja si cred ca exprima bine tipicitatea zonei si a culturii sale.Si asa ajungem la tempranillo,soiul rege al Riojei unde il combina cu Graciano si Mazuelo(5-15%)cea ce ii dau vinului parfum si gingasie.In schimb tempranillo din Ribera del Duero il amesteca cu cabernet si merlot,sunt mai corpolente si foarte bine cotate,dar scumpe.In Toro tot tempranillo,o clona mai bogat in alcool si tanini,si zona isi face simtita prezenta in vinuri,e o zona de mare potential enologic(vezi Compania Telmo Rodriguez).Rioja:Allende,Ramirez de Ganuza,Rioja Alta etc.Ribera del Duero recomand Lopez Cristobal,suPer calitate /pret.In gneral tendinta este ca vinurile bune,scumpe sa le frantuzeasca iar pe cele ieftine sa le americaneasca,trag si cu ochiul la australieni pt ca in viitor se vor vinuri mai fructate si mai ieftine.Mai vorbim,numai bine.Eduard
PS-recomnda-mi 4 vinuri romanesti,2 albe si doua rosii ca tre sa fac putina parada pe aici,spune-mi si unde se gasesc prin Bucuresti,ca in Barlad sigur magazinele sunt sufocate de Colinele Tutovei.Nevasta e in vacanta in tara asa poate sa sa le cumpere.
Ma apucasem sa scriu de zor, cand mi-am amintit ca Cezar Ioan, seful de la Vinul.ro, a pus problema pe blogul lui. Sigur, nu le-a spus cele mai bune, ci vinuri de colectionat, dar tot aia e pana la urma. Vezi aici. Din ce am gustat eu, as zice: un Uberland 2006 (ca 2007 e inca junior) de la Recas, si patriotic vorbind o feteasca neagra de la Davino(2007). La albe, nu stiu ce sa zic, aparent ar fi mai multe. Hai sa zic o feteasca regala Prince Stirbey(din cea mai ieftina- 30 de lei) un sauvignon blanc de la aceiasi, un chardonnay Sole de la Recas. De cumparat, nu prea stiu de unde, eu le comand online. Cred ca vinepert le-ar avea. Poate imi suplinesc prietenii scaparile si recomanda alte vinuri si magazine cu preturi decente.
Trimiteți un comentariu