Jos basca! Tannat RPF 2012 Pisano (Uruguay)

Bascii sunt de vina! Datorita lor Tannat-ul a ajuns in sud-estul Frantei, in Madiran, dar a trecut si oceanul Atlantic, pana in Uruguay, unde e considerat un strugure national. Pisano este o familie cu radacini italo-basce care face vin de la inceputul secolului 20.
Va zic din capul locului ca Tannat-ul Reserva Personal de la Familia (RPF) 2012 are nevoie de aer pentru a se exprima. Aduce in timp a mix de fructe de padure, miez de nuca verde, telina, pamant. Apoi ciocolata si cafea, afine, un gust surprinzator de fin, cu taninuri prezente dar fine, zvelte. Un gust dominat de senzatii de cafea si fructe negre, destul de persistent. 13,5% alcool, bine integrati. 
Daca aveti in "biblioteca" caracterul taninos si greu al unui Madiran, ei bine, sa stiti ca tannat-ul uruguayan e de alta faptura. Pe langa diferenta de emisfera si implicit de clima, vorbim si de o maniera diferita de vinificatie, cu utilizarea micro-oxigenerii si probabil a filtrarii mai energice. 
E un vin pe care va invit sa-l luati foarte in serios. E importat de Cramele Halewood, costa 80 (pret la unvinpezi.ro)-100 lei (si peste) in magazinele franciza Winery Outlet, sau in alte magazinele specializate suficient de curajoase sa listeze un vin uruguayan, dar si surpriza! in Carrefour.  88 pct.



0 comentarii: