Berea bautorului de vin, ep.7: Bernard Cerny (Cehia)


De pe harta berii nu poate lipsi Cehia. Din cate stiu e si tara cu cel mai mare consum de bere pe cap de locuitor. Traditia acestei tari in producerea de bere este ilustrata si de faptul ca numele tipului de bere Pils/Pilsner provine de la localitatea Pilsen (Plzeň) din Boemia.

Beraria Bernard e o afacere de familie, o privatizare de succes a unei berarii infiintate din secolul 17. Am spus o data de traditie, nu mai insist:)
Acest sortiment e un pils/lager negru, nefiltrat, nepasteurizat. Face o spuma alba, fina, culoarea e bronz inchis. Carbonatia este energica. Miroase a cub knorr, afumatura si ciocolata.  In gura intra puternic, cu tuse de hamei si malt, cu impresii contradictorii, dar deloc deranjante de cafea bine prajita, dar si ceva dulce, distinct, ca de fructe confiate. Corpul se straduie sa ramana destul de rotund, in ciuda carbonatiei puternice. Finalul induce impresii tonice, seci si picante
E o bere bruna gustoasa, destul de usor de apreciat de cei obisnuiti cu o Silva neoasa, dar ceva mai corpolenta si mai complexa.
Are 5.1% alcool, si e o bere destul de scumpa (9 lei in Real, Carrefour, etc.), dar vine la sticla smechera, dupa cum puteti vedea in foto.
3-4 capace, dupa gust.  

4 comentarii:

Berbecutio spunea...

Nu sunt fan bere neagra, dar versiunea blonda Bernard mi-a placut foarte mult. Iar azi mi-a placut mai mult Bavaria albastra decat Leffe blonda. Facusem cadva un comentariu in care spuneam ca ajungi repede la Heineken si ai cam terminat treaba. Ma refeream doar la berile facute in Romania.

George Mitea spunea...

Da, ai dreptate, nu avem beri top class.

Anonim spunea...

Nu-i rea asta (Bernard). O bere neagra simpla, (foarte) ieftina si corecta, fara mari pretentii, dar mai buna (dupa gustul meu) decat Ursus sau Silva, este Stephans Brau - Schwarzbier - Kaufland, 1.8 lei doza de 0.5.

Tiberiu

George Mitea spunea...

Tiberiu, intamplarea face ca am incercat Stephans neagra si da, e ok, mai ales prin comparatie. Totusi celelalte varietati(pils-ul, bere din grau) nu sunt tocmai bune. Iar de Silva si Ursus- te astept la urmatoarea editie