"Simpozion la Moscova", dar si (posibil) la tribunal

Cotnari SA si-a lansat la Goodwine brandul "Simpozion" (la Atena, la Moscova, la Roma). Presa, blogerii, etc  au apreciat in general pasul inainte, si oarecum neasteptat, spre productia de calitate.
Dar un amanunt pe care l-a neglijat colosul moldav e faptul ca o marca similara numita "Symposion", pe clasele legate de bauturi alcoolice, este deja proprietatea altui producator de vinuri. 
Sunt cele doua denumiri menite sa produca confuzie in randul consumatorilor? Noi credem ca da.

Update: Vifrana SA, producator de vinuri bio si posesoarea marcii SYMPOSION (din 2010), conform propriilor declaratii de pe facebook, nu exclude un posibil litigiu pe aceasta tema.
Dupa toate aparentele, Cotnari SA detine o marca numita SIMPOZION (din 2011), dar reprezentarea grafica a acesteia este diferita de aspectul etichetelor lansate la Goodwine. Cererile catre OSIM de inregistrare a marcii "Simpozion la Moscova" (si celelalte doua) fiind publicate in BOPI in urma cu doar o saptamana.
Ca OSIM acorda protectie unor marci extrem de asemanatoare nu e surprinzator, pentru cine a lucrat cu aceasta institutie. Nu m-ar mira ca in 2012 sa poti breveta becul sau mersul pe jos.

2 comentarii:

Patrician spunea...

Într-adevăr, lucruri bune...
S-a spus ca ar fi o greseala juridica minora. Se prea poate, dar pagubele pot fi majore. Si chiar sint, dupa cum urmeză să explicăm pe FB.
Iata unde se situeaza Romania dupa 14 ani de aplicare a unei legi.
A se slăbi cu marca şi înscrierea la OSIM: simplă formalitate, pentru unii, de care cei mari -ei, în primul rând- nici măcar nu se preocupă. Provincialism, reflex al unei vechi mentalităţi (neadaptată la noi şi deja prea complicate instituţii juridice), dar şi manifestare a unei vădite noi mentalităţi (a celor care cred că legea este făcută de cei mari sau în folosul lor, în orice caz).
Vor avea de dat explicaţii. Marca nu o vor primi, cu certitudine. Cei de la OSIM au dat de multe ori dovada unui profesionalism extrem de tranşant. Pentru mai multă siguranţă, s-a făcut deja opoziţie. Şi nu numai.

George Mitea spunea...

Sigur, trebuie sa avem incredere in institutiile statului. Totusi am vazut cu ochii mei brevete de inventie incredibile pentru timpul in care traim (de tipul ambarcatiune cu propulsie solara). Desi in alte aspecte, e adevarat, dau dovada de o scupolozitate iesita din comun. Oricum nu vi se pare ciudat ca in 2010 v-au acordat marca Symposion pentru bauturi alcoolice(altele decat berea), iar in 2011 Cotnari a brevetat fara probleme "Simpozion" pentru aceeasi clasa?