Point&Click de la un Vouvray Moelleux la Peter Sellers

Sunt in comuna Vouvray. Merg pe jos. Ajung intr-o intersectie. Nu e picior de om pe strada. Caut Domaine de Clos Naudin. Sunt nitel debusolat. Vad dealuri si boscheti. Niciun Chateau. Ma intorc. Un Matiz abandonat. Si la vreo 100 de metri in spate, o cladire cu un tractor parcat. Ma indrept spre tractor. Cladirea are o usa deschisa, dar e intuneric inauntru si nu pot vedea ce se gaseste acolo. Mai fac cativa pasi dupa cladire si dau de o parcare cu asfaltul scorojit. Mai in fata strada se continua cu case obisnuite, ferme, garduri mari de piatra. Ciudat! Ma intorc la 180. Si ce sa vezi?! Pe cladirea modesta, care pare service auto pe stil vechi, o placuta: "Clos Naudin. Foreau. Viticulteur". 

In noaptea de revelion, am desfacut un Vouvray Moelleux 2008 produs de Phillipe Foreau la al sau Domaine du Clos Naudin. Evident vorbim de un chenin blanc. De spus ca in anii favorabili se produce varianta "moelleux", adica dulce, care, daca e s-o luam pe calea dreapta, este sortimentul traditional, istoric al podgoriei. In pregatirea bucatariei interne a articolului caut informatii despre Foreau.  Stiam dinainte ca vinul a intrunit 96 puncte Parker, dar am ramas surprins sa aflu ca din 1918, de cand primul Foreau s-a intors de la razboi, s-a apucat de facut vin si pana azi- suprafata a ramas relativ constanta- numai 12 hectare. Si se pare ca 12 hectare sunt de ajuns ca sa ajungi o mica celebritate in domeniul vinului daca stii ce sa faci cu ele. Foreau produce numai vouvray. Sec, demisec si moelleux. Cel mai laudat este moelleux reserve, dar n-am avut bani de el, asa ca m-am multumit cu promisiunea celor 96 pct Parker la 27,5 euro. Caut in google maps marele chateau. Ciudat, dar exista street view la respectiva strada din comuna Vouvray. Dau click pe "foreau philippe vouvray" si apare rezultatul A pe harta. Ma apropii pana cand se comuta pe street view si restul e in primul paragraf. Sentimente de adventure point&click:)

Intamplator vad ieri pe TVR1 filmul "The Life and Death of Peter Sellers", in care rolul lui Peter Sellers (hai, nu-mi spuneti ca nu stiti despre cine vorbesc- actorul britanic celebru, din Pantera Roz si Petrecerea, ca sa nu intru in detalii gen Dr. Strangelove sau Being There) este jucat foarte bine de catre Geoffrey Rush. Si imi amintesc ca in seara de revelion, pe nu stiu care canal tv, chiar in timp ce adulmecam licoarea, s-a difuzat Petrecerea (The Party), cel plin de gag-uri glorioase, amintind de Buster Keaton, Chaplin, de comediile mute, in general.  
Eu il consider pe Peter Sellers cel mai mare actor de comedie, ever! Era tot timpul altcineva. De la inspectorul Clousseau, la actorul indian(sau pakistanez), de mana a saptea, Hrundi V. Bakshi, de la Chance, gradinarul alienat plin de profunditate tampa, la multiplele roluri din Dr. Strangelove sau Casino Royale. Probabil a pus prea multa inima in aceste metamorfoze, asa ca la 54 de ani, in 1980, a murit in urma unui atac de cord. Sigur, si abuzul de alcool si stupefiante o fi avut ceva de a face cu asta...
Oricum, abilitatea sa cameleonica a semanat cu experienta degustarii acestui vin de pe valea Loirei, de la doi pasi de Tours. Poate fi descris senzorial in multe feluri.  Galben auriu intens, nas de camp de vara in dimineata tarzie, pe canicula, cu o masina care ridica praful pe drumul de pamant si polenul din florile de campul apropiat. In plus miroase a gutuie la cuptor (cu zahar usor ars si caramelizat inauntru). Gustul e extrem de plin (nici nu ma asteptam la alteva la 65 g zahar), tot gutuia joaca rolul principal, cu tuse de compot, exista in el tot ce face placere astora ca noi- si aciditate si mineralitate bine conexate si totul duce spre un finish etern  si tonic- amarui, pelinat, de dulceata de coji de portocale.  Este extraordinar de baubil, se topeste in gura si nu-ti spune nicaieri ca "enough is enough", ca majoritatea vinurilor dulci. Am spus ca poate fi descris in multe feluri, dar se poate si schimba- a doua zi, evolutia a fost evidenta, in mijloc aromele s-au desfasurat creativ, cu tonuri de dulceturi exotice, gen ghimbir si grapefruit, mai multa mineralitate, mult mai ierbos, nasul s-a limpezit, fara indiciile de caramel, ba chiar floral, delicat. Pun pariu ca daca as fi avut rabdare, s-ar fi schimbat atat de radical in timp, incat n-ar fi semanat aproape deloc cu prima impresie. Oricum, la orice moment al metamorfozei, am fost constient de maretia acestui vin. Si dintr-o data cei 27,5 euro au parut chiar un chilipir. Sunt absolut convins ca ar putea fi baut cu succes la botezul nepotilor mei:)



















Revenind la Peter Sellers va indemn sa vedeti, daca n-ati facut-o deja, penultimul sau film, din 1979, un soi de testament artistic, daca vreti, numit Being There (iata trailer-ul), tradus dupa obiceiul fantastic romanesc "Un gradinar face cariera". In acest film, descoperim un alt Peter Sellers, nemachiat, nedeghizat, fara accent frantuzesc sau de aiurea, cu un joc minimalist, subtil.

12 comentarii:

Dan spunea...

Hai ca e tare review-ul..:))
Seller e intr-adevar unul dintre preferatii mei...am vazut "The Party" (cel putin o parte)pt. a 100-oara cred, de revelion..:)

Tot pe acolo e si Louis De Funes: "Le vin, c'est la terre..."..:))
De unde ai procurat mostra de fata? Tot Belgia?

George Mitea spunea...

Multam. "Petrecerea" e un film absolut demential. Totusi eu sunt de partea "Being There".
Mostra? Da, tot

Ciprian spunea...

Tot Belgia :)

Dan spunea...

Peter Sellers are un umor de context greu de imitat, pe care nu l-am gasit in alta parte. E un fel de Chaplin, in era filmului cu sonor...

Ciprian spunea...

Alegerea lui Rush a fost mai mult decat inspirata. De multe ori ai impresia ca Rush este Sellers, atat de bine a intrat in pielea personajului. De fapt, Rush mi se pare extrem de underrated. Ma gandesc acum la interpretarea magnifica din Quills...

Dan spunea...

Corect...din pacate nu e genul de actor care sa fie placut de cinematografia americana, adica de impact si de box-office. Rush a facut si o groaza de voci la o multime de filme...iar in Piratii din Caraibe a jucat cel putin la fel de bine ca Depp. Asta ca sa dau un exemplu mai cunoscut si comestibil de film...

Marius spunea...

Eu am incercat sa cumpar vin de la Clos Naudin,dar n-am treusit. Am vorbit cu proprietarul,dar n-a vrut sa vanda. In schimb, mi-am facut provizii de la Dom Huet,la cativa metri mai in jos :)

George Mitea spunea...

@ Marius: Sa inteleg ca te-ai plimbat un pic pe strada aceea:)
Ca ai putut cumpara de la Huet nu ma mira: e cel mai mare domeniu din Vouvray.

Marius spunea...

Salut George,
intr-adevar am umblat pe-acolo.
Dom Huet e mare,intr-adevar, dar si prestigiul lor e la fel de mare.
Vara trecuta mi-am facut o parte din concediu pe Valea Loirei-asa se scrie in romaneste? :)- si am vizitat cativa producatori:Nicolas Joly(Ch de la Coulée de Serrant), Baumard,Ch d'Epiré,Dom de la Sansonnière, Ch de Bellerive, Bouvet-Ladubay,Langlois-Château, Château de Villeneuve, Pierre-Jacques Druet etc.
M-am intors acasa cu jumatate de portbagaj de vin :)
Ai reusit sa vizitezi si altceva in afara de Clos Naudin?

Felicitari pentru continutul blogului!Iti citesc fiecare articol.

George Mitea spunea...

Marius, am mai vizitat un Domaine de Aubusieres.I nsa in pahar, in Galati, si virtual pe google maps street view:) Ca si vinul si domeniul de fata.
Insa o trecere pe valea Loarei pare o idee minunata. Observ cu oarecare admiratie ca ai avut un concediu foarte fructuos, ca sa zic asa.

Marius spunea...

aaa!acum inteleg! :)
foarte ingenios,felicitari! :)
pentru ca imaginea pe care o aveam eu in minte dupa vizita din vara trecuta era putin diferita.
Dom Huet si Clos Naudin se afla pe o strada in panta,ingusta si intortocheata ce se termina intre vii.
ce se vede pe Google Maps ca fiind Clos Naudin e intr-adevar locul modest unde se face vinul si se depoziteaza,dar peste drum sunt o casa si o gradina foarte frumoase ce apartin lui Monsieur Phillipe Foreau.
De fapt,majoritatea producatorilor faimosi pe care am avut norocul sa-i vizitez pe Valea Loirei au vinarii foarte modeste.Daca nu stii despre cine este vorba,treci nepasator pe langa...
Daca ai ocazia pentu o vizita reala,si nu virtuala,iti recomand cu placere sa mergi.Sunt locuri foarte frumoase,incarcate de istorie...ca sa nu mai vorbim de vinuri :)

in alta ordine de idei,te aventurezi destul de tare printre rafturile supermarketurilor noastre :)
sincer,eu nu am atata curaj.

George Mitea spunea...

He he, te cred, cand esti iubitor de vin, Franta are multe de aratat, pe langa privelisti&castele. Cine stie, poate anul asta n-o fi chiar un an in Provence, vorba cartii lui Mayle, dar macar cateva zile:)

De hypermarketuri, ce sa-ti spun, e o combinatie de manierism bloggeristic, buget si simt de aventura:) Uneori mai gasesti minuni. Ultima un rose de Provence din Kaufland ok, la un pret foarte mic.