Soare Cabernet Sauvignon 2006- acest Clint Eastwood al vinului romanesc

Va rog sa nu mai zambiti citind titlul si sa va ganditi un pic:  cabernetul, in genere, se produce in cantitati imense. Si Clint Eastwood sta foarte bine cantitativ: omul a jucat in 56 de filme, si probabil inca cateva de care nu-si mai aduce aminte nimeni, nici chiar el insusi. Cabernetul da (in teorie) vinuri mari, puternice, vinuri care pot face cariera. Unele pot avea una la fel de lunga precum cea a lui Clint Eastwood. Pot fi mari si impetuoase, ca un mustang californian,  ferme si artagoase ca un cocos galic, sau vinuri aparent delicate dar feroce, ca o pisica salbatica din Balcani.
Clint Eastwood e aproape o figura arhicunoscuta, cu tonuri dure, dar si caricaturale. Stilueta filiforma cu palarie cu boruri mari, un poncho lung, muzica lui Ennio Morricone, cactusi, spaghetti-western. Sau inspectorul Harry, imaginea filmata de la nivelul pamantului cu politistul dur indreptand spre spectator un colt 45 magnum si intrebandu-l "are you feeling lucky today, punk?". 
But then again, exista si un alt Clint Eastwood, unul salvat din desuetudine de un film maret, ce altceva decat un western, dar intors, cu antieroi, genul western in crepuscul, cum au zis criticii. Vorbesc desigur de Unforgiven. Am vazut acest film de multe ori, si de fiecare data cand e difuzat undeva zabovesc in fata televizorului.  A fost regizat, produs si desigur interpretat in rolul principal de omul zilei, cu un magistral suport din partea lui Gene Hackman si Morgan Freeman. A castigat 4 oscaruri, pentru cel mai bun film, regie, editing si rol secundar (Hackman).  Nu ca ar avea o mare importanta. Eu l-am vazut prima oara la cinema, pe vremea cand orasul meu mai avea cinematografe, ba chiar si o cinemateca. Sa fi fost '94, '95, sau 96? Nu mai tin minte. Ce tin minte insa este ca am iesit din sala de cinema dorindu-mi o palarie de cowboy care sa ma apere de soare si cu sentimentul ca am vazut un film mare. N-o sa spun ce se intampla in film desigur, poate mai sunt doi dintre dvs care nu l-au vazut, dar incarcatura "atmosferica" si trama intortocheata, in care eroul pozitiv e un criminal platit, iar cel negativ- un serif animat doar de dorinta de a mentine ordinea in oraselul respectiv, face toti banii si toate oscarurile din lume.  
Dupa mine nu exista un alt vin cu care sa asociez figura ridata si incruntata, cu vocea ragusita si infricosatoare a lui Clint Eastwood, decat un cabernet sauvignon. Soare Cabernet Sauvignon 2006 se prezinta cu o culoare stralucitoare, rosie-rubinie. In nas aduce arome de pielarie, lesie, condiment pudra, si tonuri ierboase, de preerie, usoara vanilie si fructe rosii de padure. Gustul aduce multe fructe coapte, un vin puternic, in care mineralitatea, alcoolul si aciditatea sunt bine conexate. Dupa mai multe ore capata si mici impresii lactate, dar si aromatic tonuri mai grave si sensibile- cerneloase si pelinate. Un cabernet matur, plin, de luat in serios, precum Eastwood, si tot ca acesta, usor subestimat in fata altor exponenti mai vizibili in ochii lumii. 
Un cabernet romanesc de top (87p), fara indoiala, cu care am avut ocazia sa stau de vorba mai pe indelete, luna trecuta, la intalnirea organizata de George Moisescu.


4 comentarii:

Dan spunea...

Nimerita asociere pentru CS, trage mai mult spre rolul din Unforgiven decat spre Spaghetti western-urile care l-au facut celebru..:))

Anonim spunea...

Frumos articol, jos palaria (de fetru, cu boruri largi).
Pe langa el, alte Cab-uri par a fi ca si "Walker, politist texan" langa "The good, the bad and the ugly".
Totusi, as aduce pentru comparatie o prezenta feminina -Cabernet Sauvignon Anima 2008: e ca si Sigourney Weaver in seria Alien -moale si catifelat pana indreapta laserul spre tine!

George Mitea spunea...

@Dan: merge si "old man vigilante" din Gran Torino. "Get of my lawn":)
@vinuldincluj: He, He, eu zic ca singurul care-i poate spune lui Chuck Norris sa-i cumpere tigari este Clint Eastwood.
Sunt si alte exemple, gen Enira, care mi se pare la fel de catifelat si delicat. Nici eticheta rosie nu e departe. E cabernetul din est, cu unduiri orientale:)

Dan spunea...

Corect, il uitasem, fiind mai de actualitate...
Offtopic: L-ai uitat pe Steven Segal pentru tigari..:))