Roux Pere & Fils Beaujolais Village 2009

Marginea Burgundiei. Beaujolais Village. Gamay 100%.  Roux Pere & Fils. Aici o pauza: pe cand si la noi producatori care sa se numeasca nu Vinexpresso srl Panciu sau Speedlane SA Husi, ci Tata Vasile si fiul sau Ghita? Iar surpriza! Daca faci o vizita la crama, sa-ti deschida poarta un nene numit Vasile in vreme ce in curte carand niste ladite cu struguri iti da buna ziua tanarul Ghita? Nu prea o sa vezi asa ceva, cel putin nu la nivel profesional, caci alde Vasile et Ghita or fi destui pe Dealurile Vrancei sau la Dragasani, dar care practica inca o vinificatie extrem de traditionala, a se citi de ev mediu.
Vinutzul de fata, caci sta la pragul dintre vinisor si vin, are o culoare rosie-rubinie stralucitoare. In nas aduce a gutuie, rugina, grajd si usoare note cerneloase. Gustul e exact cum te astepti, imprima pe papile cirese, visine, zmeura,. Acid, cu tanini ca o clasa cu banci strirbe, cu doi-trei elevi prezenti, in rest plina de chiulangii, ca sa ma exprim oximoronic. Asadar usurel, placut, de baut la orice masa si cu orice pe masa. Finalul aduce plinatate de ciocolata, indicii minerale, scortisoara si concentreaza in post gust toata vinozitatea licorii.
Mie mi se pare mult sa dai 40 de lei pe asa ceva, in fond la banii acestia poti accesa cru-uri Beaujolais, care se gasesc (din experienta mea limitata) la un alt nivel gustativ si calitativ. Dar trecand peste acest aspect- de partea buna a vietii.
80 pct.

0 comentarii: