Un pahar pentru Lemmy


Daca credeti ca singurul motiv pentru care i-ar folosi lui Lemmy o sticla de vin ar fi sa dea cu ea in capul unui antipatic in mijlocul unei incaierari, iaca aici. Va fi lansat pe 23 martie la Pro Wine Fair in Dusserldorf. Dar acesta e un blog despre lucrurile pe care le gust eu, nu Lemmy.
Oh, scuzati, poate nu va place rockul si atunci nu stiti despre cine vorbesc. E vorba de Ian Frazer "Lemmy" Kilmister, vocalul si basistul de la Motorhead. De fapt el este Motorhead. N-o sa incep cu treburi gen Lemmy, fiul lui...si a ...., s-a nascut in... si a
facut liceul la..., pentru asta exista wikipedia. Pe scurt, nu se stie cand s-a nascut, probabil in era glaciara, i-a furat o iubita lui John Lennon, a fost roadie pentru Jimi Hendrix, a incercat sa-l invete pe Sid Vicious sa cante la bass (evident fara succes), a cantat in Hawkwind, a fost dat afara pentru ca se droga cu alte droguri decat ceilalti si era un pic "defazat". Intr-un final, in 1975, a fondat trupa Motorhead si cum se spune restul e istorie.
De fapt motivul pentru care scriu aceste randuri este ca intr-o seara am urmarit un documentar care se numeste, cum altfel, "Lemmy". N-o sa va spun unde si cum sa-l vedeti, dar presupun ca nu incalc legile daca va spun ca daca introduceti watch lemmy online in google veti obtine rezultate interesante. Blame Google! E un documentar despre Lemmy cu Lemmy si o pleiada de tipi arhicunoscuti, dupa cum vedeti din distributie. Acuma ce te izbeste este apartamentul minuscul (care ma face si pe mine sa ma simt bine gandindu-ma la chateaul meu luxuriant) plin cu maruntisuri, inclusiv o impresionanta colectie de arme si alte chestii de razboi, in general naziste. Bineinteles ca unii vor ridica din sprancene, dar Lemmy e departe de a fi vreun neo-nazist, e doar un colectionar cu un obiect al dorintei ceva mai "altfel". Alta chestie ciudata e obsesia lui pentru slotmachines in fata carora sta cu orele, in special in barul preferat din apropierea locuintei, pe Sunset Strip, Rainbow bar&grill. Asa ca daca aveti drum pe acolo si Motorhead nu-i in concert aveti mari sanse sa-l vedeti la lucru. In rest e "the most indistructible rocker alive" cum i-a zis Rolling Stone Magazine.
Nu cred sa fie vreun iubitor de punk, hard, metal, speed, etc. pe lumea asta a rockului care sa spuna "motorhead sucks", poate nu-ti place, poate ii gasesti monotoni, prea galagiosi, etc, dar stilul asta de rock'n roll clasic injectat cu amphetamina cantat la fel, fara influenta din partea modei, impune respect.

Documentarul in sine e destul de emotionant, iti arata imaginea unui adevarat rocknrolla, tip care si-a trait viata fara compromisuri, un fel de rock intrupat, ajuns la 63 de ani, cu putine regrete si fara sperante prea mari. E genul de mesaj idiot si maret in egala masura: a man has got to do what a man has got to do! Sau un rocker, in fine.
La capitolul "pastise autobiografice care nu intereseaza pe nimeni" tin sa precizez ca printre primele casete cumparate, in vechimea mare- pe la 13 ani, a fost si albumul lor Rock n' roll din 1987. Marturisesc ca l-am cumparat datorita copertei, dar muzica in sine a fost o experienta. Suna clasic, in ritm de rock n' roll, dar mai repede, mult mai tare, neincetat, iar si iar, iar vocea avea un timbru...cum sa-i spun...inconfundabil!?.

Sa dam drumul la muzica:
1. Chinuiti-va sa va dati seama care e Lemmy
2. cu Hawkwind

3. Prima piesa (1975):
4. Ace of Spades:
5. Scuzati, a fost o greseala, sa reluam cu videoul original din 1980:
6. Doua piese de pe albumul meu preferat "1916" din 1990:
7. Una de pe ultimul album



Si cum vinul:

In acest caz special, cred ca se potriveste doar un ceva serios si puternic, dintr-o bucata, nu vinuri de spritz sau alte siropuri. Iata un vin cu care m-am intalnit pe campul de batalie de doua ori (in ani diferiti), de fiecare data rezultatul a fost indecis. Peter Lehmann Shiraz 2008 este un shiraz clasic din Barossa, Australia si aduce cu sine un melanj dens, cuceritor si corpolent cu note de ciocolata, mure, prune uscate si condimente. Greu si bogat. Alcoolul isi cam face de cap pe final- 14,5%- dar nu-i o problema pentru tipi ca Lemmy!
Vine la un pret accesibil pentru acest nivel- vreo 60 de lei, pe care ii voi plati cu proxima ocazie pentru o analiza mai aprofundata. Dupa doua inghitituri as zice ca sta intre 87 si 90 pct.


4 comentarii:

Ciprian spunea...

Sa traiasca tata Lemmy!! La capitolul documentare, vezi ca mai e unul misto de vazut - A Headbanger's journey. Sunt mai multe parti, le gasesti pe net :)

sunmirror spunea...

Interesant. Nu pot sa zic ca-mi place foarte mult stilul de muzica, dar are in mod evident farmecul si energia lui.

Cat despre vin, suna si el interesant. Mie Motörhead imi inspira multa aciditate si tanini medii :D, le avea Shirazul asta? :)

boris spunea...

Sa traiasca rock-ul adevarat si vinul! Astept cu, curiozitate acest vin!

George Mitea spunea...

@Ciprian: !..! Lemmy e cel mai tare mosh de pe planeta!Ar mai fi Little Richard si Keith Richards, da' astia nu-s sigur ca-s oameni:)
@sunmirror: din cand in cand e bine sa auzi cate o piesa d'asta. pune sangele in miscare. Sincer prima optiune ar fi fost un cabernet Mondavi baut la Recas. Doamne, aveai impresia ca-ti trece un tanc prin gura! Dar nu-mi aminteam prea multe despre el, decat ca-ti trece un tanc prin gura, evident
@boris:nu pot sa-ti spun prea multe, e imbuteliat de niste suedezi, cred. E complicat. Ceva imi spune ca-i doar o chestie de scos un ban, nu un vin adevarat sau unul care chiar sa aiba legatura cu Lemmy. Intre noi fie vorba, vinul preferat al lui nenea Motorhead e cunoscut: Jack Daniels:)