Merlot 2007 Rotenberg Ceptura


Gustand recent Carmenere Errazuriz Max Reserva 2008, despre care a scris pe larg Ciprian, si despre care vin as nota ca e parkerizat pana in maduva oaselor sau seva vitei de vie, cum vreti, adica este dens, cremos, puternic aromat, incluzand note de lemn stridente, alcoolizat cat cuprinde, punctat 86 pct (cui ii place), mi-a venit destul de usor sa plasez Merlotul Rotenberg 2007.
Ca sud-americanul si acesta e un vin bombastic, cu arome amintind de copilarie si de bunatatile dulci pe care chinuitele noastre bunici ni le pregateau. Nasul trimite spre baton cu rom (vanilie, cacao/cafea, si volatili puternici amintind de alcooluri tari) si cocos macinat, lasand cu timpul note afumate, animale, de bacon. Gustul continua impresia copilaroasa de dulce alambicat, cu visine, coacaze, cireasa neagra, fiind vanilat, catifelat si cu senzatii dulci temperate de o usora nota de cireasa amara. Finalul este persistent, mineral si condimentat, iar senzatia dominanta de visina este sustinuta de o sanatoasa vinozitate.
Lasa in urma impresia unui vin cu o buna structura, catifelat, rotund, carnos precum o cireasa neagra, cu tanini fini si abundenti, aciditate buna si finish generos. L-as incerca peste cativa ani, poate se mai domoleste un pic.
E un vin bun fara indoiala, dar daca as avea de ales intre el si Emeritus, eu unul l-as alege pe cel din urma, vin mai putin extravagant aromatic, dar mai profund, monosilabic cu aroma sa de visina, dar monosilabic ca o mantra.
Cel mai probabil, sunt singurul care gandeste asa, nu sunt o autoritate:)
87 pct.

0 comentarii: