Masi Campofiorin 2007


Presupun ca orice parere despre acest vin italian trebuie sa inceapa cu povestea. Campofiorin e un vin clasificat Rosso del Veronese (IGT) si este realizat dupa o metoda mai ciudata, marca MASI. E un vin de dubla-fermentare, adica vinului obtinut din strugurii proaspeti i se adauga mai tarziu (pe la sfarsitul lui noiembrie) 25% struguri semi-uscati din aceleasi varietati (70% Corvina, 25% Rondinella, 5% Molinara), si amestecul astfel obtinut mai fermenteaza o data. Se matureaza in butoaie de dimensiuni mari, deci lemnul se face mai putin simtit. Alte detalii tehnice mi se par inutile, dar daca tineti mortis, iaca aici.

Culoarea e promitatoare, frumoasa- rosu-rubiniu intens cu ceva purpuriu pe margini.
Nasul e minunat. Pudra de condimente si ciresele negre se deschid in pahar in note subtile de pielarie, vetetale (fan), si fructe- stafida dar si curmale proaspate (ca tot au aparut prin marketuri).
Gustul m-a debusolat. Metoda de fabricatie mi-a creat alte asteptari. Vedeam un vin corpolent, greu, glicerinos, cu extract, nu gluma! N-a fost asa. Dar tradarea propriilor iluzii nu e un motiv de repros, lipsa fructului este. Vinul, cu o aciditate foarte mare- asadar atentie cu el- nu aduce nimic care sa o compenseze. Are tanin abundent, fin e drept, cu note de pruna inca necoapta, usor cernelos, un pic de visina, dar cam asta-i. Finalul mediu mai drege deziluzia, adaugand ceva fructe de padure confiate si iluzorii condimente.
Daca imi permiteti sa ilustrez acest vin as zice ca seamana cu o rama de tablou foarte mestesugit lucrata. Doar ca nu margineste nimic. Puteti sa umpleti golul cu o friptura sosoasa, sau cu mezelicuri condimentate, nu cred ca va protesta, dar asemenea lucruri pot fi ingradite si de rame mult mai ieftine. Ori acest vin e putin ciudat, ori anul n-a fost prea nemaipomenit in Veneto, ori eu am fost prins in offside la momentul degustarii.
80 pct, vreo 50-60 de lei in magazine specializate daca nu ai norocul sa-l primesti prin amabilitatea importatorului- Cramele Recas, carora le transmit toate cele bune pe aceasta cale.

Revin in scurta vreme cu un Campolongo di Torbe, un amarone produs tot de MASI, care promite mult, mult mai multe.

2 comentarii:

Razvan spunea...

Campolongo di Torbe e Dumnezeu!

George Mitea spunea...

Ah, da? M-am intalnit ieri cu el. Zicea ceva de recolta 2012, da' n-am inteles prea bine...:))