Chateau Lafon-Rochet 1988 Bordeaux

Avand in vedere ca ocaziunea a fost pusa la dispozitie de Ciprian Haret, nu pot decat sa intaresc cele spuse de el. Asadar acest vin, mai batran decat unii dintre dvs., s-a prezentat in pahar foarte proaspat, fin, baubil si...hm...delicios. In paranteza fie spus, chiar comentam impreuna cum ar suna in romaneste o nota de degustare gen wine spectator, sau ai diversilor de pe snooth si cellartracker, "ripe, delicious fruit", "elegant fruit character and beautiful aromatics", "huge, enormous wine". Se pare ca noi nu prea iubim stilul acesta bombastic, care foloseste cu precadere cuvinte mari, superlative sau gingasii cu care oamenii isi alinta pisica, de obicei. In fine, poate si pentru ca nu prea ne-am intalnit cu vinuri "uriase si enorme", ori deoarece avem simtul ridicolului ceva mai dezvoltat. Una din ele, oricum. Inchid paranteza.
Acest vin este genul de Bordeaux cu cabernet preponderent (in '88 ar fi 55% vs. 40% merlot). Mineralitatea este prezenta peste tot de la nas pana (si mai ales) in final, sub forma unor arome de pamant reavan si pietris. Nasul mai aduce tutun, piele, visine, fructe de padure, piper. Gustul fin, datorat maturarii indelungate, taninul subtiat inca sustinut de o aciditate buna, cu note de cireasa neagra si visina, se continua firesc intr-un final lung, de visina coapta si senzatii intense, minerale, dar si usor condimentate.

Vinul nu se gaseste la noi, fiind cumparat de la un comerciant strain. Din cate am inteles a facut vreo 30 de euro, suma decenta avand in vedere gustul nu atat complex cat placut, fin si matur, precum si starea generala a sticlei.
SCOR 85 pct, dar trebuie sa spun ca gustul unui vin batran aduce alte satisfactii decat cel al unui vin tanar, chestiune care poate compensa limitele acestui sistem de punctare.

Eu unul as fi curios sa vad daca exista vreun vin romanesc de top, care costa de nou cat acesta, baubil peste 23 de ani, ba cu inca ceva timp ramas! Mai am de asteptat pana sa-mi rezolv teoriile. Oricum, din ce observ din notele de degustare ale unor vinuri romanesti de calitate, de la inceputul anilor 2000 (care reprezinta, dupa mine, inceputul vinului bun in Romania- na, dati cu pietre, e parerea mea!) rezulta ca sunt, cu rare exceptii, aproape de final, nicidecum in floarea varstei. Dar, mea culpa, vorbesc din citite, nu din gustate!
Daca stiti voi contraexemple va rog sa mi le dati!

9 comentarii:

Ciprian spunea...

George, las' ca ne mai asteapta cativa mosuleti din astia :D

George Mitea spunea...

nowadays, they don't make em like they used to. or they do, just not cheap enough:)

Ciprian spunea...

Ehh, asta e, ne descurcam si noi cum putem :)

George Mitea spunea...

Dap. vorba lui Alin:)

sunmirror spunea...

Heeei, eu nu-mi alint pisica cu apelative de genul "ripe, delicious cat"! :)

Eu cred ca ne-am intalnit cu totii cu vinuri uriase si enorme, doar ca nu ne-am dat seama. Fiindca suntem noi insine uriasi si enormi. :)

George Mitea spunea...

1.Pai normal ca esti d'al nostru. Da' cine stie ce suporta pisica d-lui Parket, he?
2.frumos spus(na' ca mi-a scapat o dragalasenie:)

Dan spunea...

poate la noi nu se gasesc superlative de genul celor mentionate fiindca ai nostri wine reviewers stau prea mult cu nasu prin pietris si pamanturi reavane?

Ciprian spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
George Mitea spunea...

@Dan: iti cunosc pasiunea pentru arome din acestea. Este foarte posibil sa fi dat de un vin care ca poarte caracteristici posibil de descris astfel, dar sa le considerat si retinut sub alte forme. Praful de creta poate fi tanin verde, mirosul de cauciuc poate fi datorat mercaptanilor, pietris, nisip ud, pamant- datorita mineralelor din sol transmise vinului, etc.