Sylvaner, un soi cu sare si piper (dar cam atat)

Originea soiului Sylvaner (sau pe nemteste- silvaner) este dupa toate probabilitatile - Transilvania (de unde si denumirea soiului). Cu toate acestea, desi am putea sa ne laudam cu un soi de circulatie, este evident ca nu il face nimeni in Romania. Suntem specialisti la Merlot "Dracula"- dar sa scriem pe o eticheta silvaner din Transilvania e peste puterile noastre. Cred ca un silvaner de Jidvei ar fi ca un chardonnay de Lugny, adica bun-rau- se scuza!- dar "e de la mama lui", cum se zice.
In lipsa acestuia si intr-o lipsa partiala care m-a facut sa fiu mai milos cu portofelul, abatandu-ma intr-un Carrefour, am cumparat cele doua sticle de sylvaner de Alsacia pe care le-am gasit:
Sylvaner 2005, Vin D'Alsace, 12%, produs de Cave Vinicole de Pfaffenheim si
Sylvaner 2007 Cleebourg Prestige, Vin D'Alsace, 11%, produs de Cave Vinicole Alsace.
Aceste vinuri seamana foarte mult, nu exista dubii privind apartenenta la acelasi soi si maniera de vinificare. Culoarea este galben-auriu, nasul este interesant- cu indicii florale, dar si fructuoase- aminteste de iarba, flori de camp si pere, si induce ideea unui vin crocant. Gustul e mai degraba neutru, unctuos, apos, nu musteste de prospetime si dezamageste in comparatie cu mirosul. Vinul din 2005 e usor trecut, se simte un inceput de oxidare, un gust acrisor pe care nu-l pot compara decat cu ceaiul verde. Cred ca singurul lucru care l-a tinut in viata pana acum a fost aciditatea buna initial. Finalul e absolut neremarcabil, vinul iti spala gura, nelasand mare lucru in urma.
Vinul din 2007 e neindoielnic de o alta calitate. Chiar daca nasul e identic, structura e mult mai buna, vinul e mai viu, desi gustativ nu exceleaza, salajluind in aceeasi zona a merelor verzi, caise verzi, etc., ceva mai putin apos decat precedentul si unctuos. Insa este crocant, cu o prospetime imbucuratoare dupa 3 ani de la producere. Gustul acrisor rezida un pic mai mult de o fractiune de secunda.
Am lasat la urma ceea ce am gasit specific acestor vinuri- pe langa o mineralitate evidenta- vinurile aducand note sarate- exista si altceva, rar intalnit la vinuri albe- piper! Aceste vinuri sunt condimentate!
Totusi, in concluzie, aceste vinuri de Alsacia, in masura in care sunt reprezentative pentru felul in care se realizeaza sylvaner-ul in aceasta provincie cu istorie incarcata, nu sunt deosebit de atractive- nici nu dau pe afara de prospetime, imbiindu-te in zilele calduroase, nici nu te delecteaza cu arome frumoase. Cu toate acestea, daca doriti ca gustati un vin neutru- bun purtator de terroir- acesta e unul.
2005- 67 pct
2007- 72 pct

4 comentarii:

Anonim spunea...

Salut.
Am si eu o nelamurire. Daca vinul este sangele lui Hristos si agheasma "lichidul" Duhului Sfant, ce-i mai ramane lui Dumnezeu-Tatal, spritul?
Dragos.

George Mitea spunea...

Buna intrebare. Am un prieten doctor in teologie. Il intreb si iti spun.
:)

Anonim spunea...

Asa sa faci :)))
Apropos, ai vazut ultimul clip a lui Guta, sponsorizat de Cotnari? E o mica bijuterie...Din ce-mi amintesc: "...eu beau Grasa de Cotnari si dau bani la lautari". Branding serios...
Dragos

George Mitea spunea...

Nu l-am vazut. Se pare ca si-au gasit publicul tinta. Oricum dau lingouri de aur premiu. Acuma ar putea sa le dea sub forma de blinkuri si lanturi groase cat deshtu'