Noua Zeelanda la pahar: Montana Sauvignon Blanc Reserve 2007

Noua Zeelanda?
Din copilarie stiam de la tatal meu ca e un loc ideal de trait deoarece temperatura medie anuala este de 16C la Wellington, iar variatiile de temperatura intre anotimpuri sunt mici, comparativ cu Europa continentala.
Altceva? Hm: multe oi, dealuri, kiwi (pasarea si fructul), hobbiti, indigenii maori, cel mai inteligent papagal din lume (un blestem pentru cei care locuiesc prin preajma), fiorosii jucatori de rugby "all blacks" si haka lor, si Edmund Hillary (primul pe Everest).
La aceste repere se poate adauga mai recent- vinul. In primul rand- sauvignon blanc- un soi care si-a gasit o expresivitate particulara in aceasta parte de lume. Se merge intr-acolo, incat am auzit ca ar fi cel mai bun vin alb din lume, dar cei care spun asta de fapt vor sa spuna ca este cel mai "la moda".
Un cal de povara pentru industria neozeelandeza de vinuri este sauvignon-ul Montana, in ipostaza Reserve 2007, 35 lei in Real. Vin de mare productie, dar cu destula personalitate.
Culoare tipica galbui putin intens cu reflexe verzui.
Nas puternic vegetal, ierbos. Daca ati aruncat intr-un mixer de bucatarie ardei gras si verdeata- mirosul sucului- de pulpa, fibra vegetala e usor de recunoscut. Exista si ceva indicatii amarui de grapefruit. Ei bine, ar intreba cineva, cum ar putea fi un miros "amarui". Ei bine, draga cetitorule: deoarece aduce cu mirosul unui lucru amarui in gust. Daca miroase a coaja de grapefruit- te astepti ca acel "lucru" sa fie un pic amarui, nu?
Gustul este surprinzator de plin, iti umple gura cu un gust dulce acrisor de kiwi copt, dar si ceva mineral- sarat. Aici, o sa radeti, dar mie mi-a adus aminte de gustul si mirosul muraturilor de casa. Finalul este lung, cu iz de fân si alte chestii pastorale, as zice tulpina de mohor pe care o molfaiam la tara, dar sunteti liberi sa credeti ca mintea mi-a luat-o razna.
Un vin alb si sec, interesant, plin de esenta locului de unde provine. 84 pct.

2 comentarii:

Darius Pripon spunea...

Sa nu mai pomenim egalul de ieri cu Italia. "All whites" au facut un meci bun. Au reusit multe, avand in considerare " raw material"-ul ce-l au la dispozitie.

George Mitea spunea...

O, da! Sa ai in lot amatori si jucatori fara contract de luni de zile si sa faci egal cu Italia e mare lucru. Dar spune mult si despre forma Italiei.