Byzantium Blanc de Transylvanie 2008 Halewood





Este un vin remarcabil. Remarcabil prin faptul ca Radu Anton Roman ar fi avut dreptate in ce priveste parerea sa despre cupaje, anume ca uneori din amestecul soiurilor mari iese un vin mic.
Sigur, acest vin de Sebes nu-i rau, dar e absolut interesant cum din cupajarea de chardonnay, sauvignon blanc, pinot gris si riesling de Rin(!) poate iesi o bautura atat de terna, lipsita de spectacol "bizantin".
Este floral, citric, lin curgator, usor apos, varatec, dar cam asta este. Mi se pare ca la 22 de lei am avea dreptul la alte asteptari.

6 comentarii:

Ciprian spunea...

Offf, mai George, in banii astia iti luai Rosso di Valachia; sansele sa gasesti ceva bun erau mai mari...

George Mitea spunea...

Mda, stiu. Ai scris despre asta.
Aveam totusi chef de un vin alb.

Ciprian spunea...

Chiar ma gandeam la ce vinuri albe facem noi; cu toate ca in asta tara productia vinurilor albe o depaseste clar pe cea a vinurilor rosii, imi pare ca cele mai mari carente in vinificare tot la astea albe le avem...daca tot facem albe de toate neamurile, e chiar atat de greu sa le facem si cum se cuvine?

George Mitea spunea...

Carentele astea vin din multe cauze. Cum spunea amicul Marius Cristian, de pomana winemakerul stie, daca patronul nu vrea sa bage bani in tehnologie, sau daca vrea sa produca la costuri mici.
Apoi, uite ieri m-a impresionat placut sauvignonul blanc V de la Recas. Mi-am dat seama ca l-am subestimat prima oara. Desi, remarc o maniera de a le vinifica "la moda", nuante de drojdie si flori de soc, intarite de o usoara efervescenta: feteasca regala si cramposia de la Strirbey, Faurarul alb de la Unicom sau sauvignonul si feteasca de la Recas.

Costachel spunea...

Da' parca injuram si minunata legislatie, nu? C-ar fi pacat sa n-o mentionam la cauze :-)

George Mitea spunea...

Da, asa e. Dar nu pe toti ii jeneaza legislatia. Unii fac vinuri bune(mai degraba corecte:) in ciuda sistemului.