De fapt, nu gnoseologia e importanta aici. Estetica este! Frumusetea, dom'le! Aranjarea, proportiile, feng-shui-ul!
Si totul va fi bine!
Traim intr-o tara in care profesori universitari si-au plagiat tezele de doctorat. Plagierea tezei a fost doar un ultim nivel pe lungul drum al imposturii. Si prea putinora le pasa. Adica e ca si cum ai copia la lucrarea de control. Ce, tu n-ai copiat niciodata?
Traim intr-o tara in care cei care ar trebui nu fac, iar cei care n-ar trebui nu mai prididesc sa faca. Mai simpatic e cand cei care nu fac mor de ciuda ca se face. Iar cei care n-ar trebui sa faca ii acuza pe cei care nu fac ca nu fac. E atat de amuzant ca poti sa te sinucizi!
Traim intr-o tara in care singura noastra revista de vinuri, ramasa cu doar doi ziaristi profesionisti, e nevoita, din pricina lipsei resurselor, sa admita texte scrise tot felul de persoane, cum ar fi un nene care rade la propriile spirite scrise sub pseudonim, avand un ego vizibil din spatiul extraterestru, precum si de un alt cetatean al carui zvac scriitoricesc este atat de minuscul, incat ai avea dificultati sa-l percepi si la cel mai performant microscop. Cum sunt cele achizitionate si nefolosite prin spitalele patriei, deoarece...sunt sigur ca e un motiv logic pentru care deoarece.
Traim intr-o tara in care singura revista de vinuri n-a clipit o secunda si n-a scris nimic despre Winebook of Romania, in afara de pastise din comunicatele de presa. Pentru ca asta face presa.
Traim intr-o tara in care acea revista da premii pentru bloggeri. Premii care nu sunt pentru ca au scris diverse, ci pentru ca au facut diverse. Unul dintre castigatori are mai putine articole in toata activitatea sa decat am avut eu la un moment dat in doua saptamani. E drept ca sunt de calitate Nobel, asa ca nu comentez. Iar altul, pentru ca face evenimente. Eu aveam impresia ca blogger inseamna altceva decat organizator de degustari si evenimente, dar stiti cum e in ziua de azi: nu deschizi facebookul vreo doua zile si deja nu mai intelegi nimic despre lumea in care vietuiesti!
Traim intr-o tara in care notiunile isi pierd intelesul. De exemplu, termenul de blogger si-a pierdut sensul de persoana care scrie online, periodic. A ajuns un soi de facila legitimare, in lipsa oricaror alte calitati. Nu-i bai! Poate credeti ca sunt amar, deoarece ma rod invidii cavernoase. Credeti-ma, in cei sapte ani de blogging am avut atatea ocazii sa-mi simt egoul maculat si numele injurat, incat cele prezente sunt scrise cu puls mai calm decat ritmul unui meci de fotbal din Liga II.
Traim intr-o tara in care un grup de pe facebook, intretinut de ziaristi cu zeci de ani vechime, te acuza de lipsa de profesionalism, si-ti arata usa casei la constructia careia ai contribuit, pentru ca urmaresti prea consecvent...stati, cum ii spunea? Hai, ma, ca am invatat la scoala...Ce lopsus, lipsus, lapsus...Ah, mi-am amintit: Adevarul! Asta era! Adevarul! Va amintiti, baieti, cum era? Cand aveai un fir si-l urmareai? Cu pasiune, cu entuziasm? A fost demult, asa-i? La Merano cum a fost? Era mult adevar?
De fapt, nu gnoseologia e importanta aici. Estetica este! Frumusetea, dom'le! Aranjarea, proportiile, feng-shui-ul!
De fapt, nu gnoseologia e importanta aici. Estetica este! Frumusetea, dom'le! Aranjarea, proportiile, feng-shui-ul!
Traim intr-o tara care spune: "e prea multa incrancenare, s-o luam mai usor, sa vedem si partea buna a lucrurilor! Uite, s-au facut lucruri, sunt realitati..."
Ati vazut Spotlight? Ce, Biserica Catolica n-a facut lucruri, n-a ajutat oameni in nevoie, nu le-a alinat durerile? Ba da, desigur, dar asta nu i-a împiedicat pe unii sa scrie ca divina institutie e plina de pedofili. Nu e asa ca trebuiau sa dea dovada de mai multa eleganta? Nesimtitii...
Cine a folosit subiectul ca sa-si exhibe latura de trol, rusine sa-i fie! Sa va purtati mai frumos, altadata. Daca ii spui "boule" unuia in online, ar trebui sa-i poti spune asta si in fata. Mai ganditi-va data viitoare. Insa asta nu inseamna ca nu puteti avea dreptate.
Traim intr-o tara in care chiar daca nimic nu are sens, important e ca ne intelegem. Chiar daca construim zgarie-nori pe fundatii de castele de nisip, nu e niciun motiv de ingrijorare! Sa ne bucuram ca se face! Se dau locuri de munca la oameni, sa manance si familia lor o bucata de paine. Chiar daca autostrada nu duce nicaieri si nici nu are vreo iesire, fii atent, cumetre, ca n-are nicio groapa!
Traim intr-o tara si admit ca a fost multa galagie, multa incrancenare, multe cuvinte, travaliu prea lung.
Traim intr-o tara, dar vedeti voi, prieteni, adevarul iese arareori la iveala imaculat si calm. Cum unii dintre voi poate stiti, metoda socratica de ajungere la adevar se numeste maieutica. Termenul provine din greaca veche unde semnifica "a moși". Iar ceea ce este extras, precum un copil la nastere, nu vine pe lume usor, nu iese elegant, nici curat! Ci, cel mai adesea, in chinuri si cu tipete.
Adevarul nu e pentru toata lumea. Daca e prea dizgratios, uitati-va in alta parte. Relaxati-va, beti un pahar de vin...Si totul va fi bine!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
4 comentarii:
Avem fabrici de diplome, fabrici de doctorate si in curand fabrici de academicieni, chiar daca va trebui sa moara unul ca sa fie inlocuit. Azi nici macar nu se mai merita sa plagiezi caci e greu, trebuie sa citesti carti de unde sa furi texte. Cel mai simplu e sa cumperi de gata lucrarea....Asta e realitatea!
Stii ce e mai grav? Ca romanii se complac in situatia asta. Daca "indraznesti" sa le spui ceva, ca rezident in strainatate, iti spun cu superioritate ca tu nu stii ce se intimpla in tara, ca ei traiesc realitatea. Mai grav este ca aud asta de la cele mai apropiate persoane, care nici macar nu isi mai dau seama ca te doare...
Romania este o tara bolnava. Bolnava grav, si problema este ca se practica politica strutului, cu capul la nisip. Daca nu recunosti ca esti bolnav, nu te poti vindeca.
Limba romana este batjocorita, se vorbeste o romgleza care pe mine unul ma zgiriie la urechi, in fata sint aduse tot feulul de personaje unsuroase, murdare, spunem ca ne plingem de coruptie, dar nimeni nu face scandal cind candideaza cei mai nenorociti dintre corupti! Plagiatul nu este grav pentru profesori care stiu ca si-au muncit tezele lor, doar pentru ca e facut de cavalerul pe cal alb...
Sint atit de multe de spus... mult prea multe. Nu ne mai facem bine prea curind...
@Cristian E: Eu cred ca tentatia plagiatului exista de cand sa fii autor inseamna ceva pe lume. Din nestiinta sau din neputinta celui care "imprumuta", fie direct, fie prin "scribi" compilatori. Ce e grav, dupa mine si dupa tine, cum vad, este crearea unui sistem de frauda academica, in care furtul intelectual e regula. Lucrarile nu se mai scriu pentru a aduce o noutate, pentru a lumina un colt de stiinta, ci pentru a fi adaugate la dosar, pentru a legitima falsa pregatire a unui om. Cu doctorat se poate intra in invatamantul universitar, daca ti se face loc. Dupa mai multi ani impostorul ajunge coordonator si astfel gireaza la randul lui alti posibil impostori. Mediul universitar a ajuns un blat, in care cei onesti, care iau in serios si cu probitate doctoratul, sunt pusi pe acelasi loc cu cei care au trisat. Iar asta se repercuteaza in jos, spre cel mai tanar student, care observa, vede si face dupa exemplul profesorului.
@Cosmin: Problemele tarii sunt sistemice, dar si personale. Pe de o parte, institutiile statului nu sunt consolidate. Cum apare o institutie cat de cat pusa pe premise corecte (gen DNA) cum apar si rezultate. Insa e o singura curatatorie si milioane de haine murdare. Ar trebui sa ne mai spalam si noi hainele, nu sa asteptam DNA-ul sa le curete. Sa nu mai dam, sa nu mai pretindem. Pe de alta, fiecare dintre noi acceptam, participam sau nu protestam indeajuns la nedreptati. Am ajuns imuni la impostura, la coruptie. Am ajuns chiar sa o legitimam prin rationamente de tipul "primarul fura si el, dar uite ca a facut parcul asta, a asfaltat bulevardul x"...E monstruos. Am ajuns sa acceptam anormalul, doar pentru ca acesta permite, intr-un colt, o oaza de normal. Desigur ca si in alte tari exista coruptie sau impostura. Insa atunci cand cineva e anchetat, isi da demisia. Iar daca e condamnat dispare din viata publica. La noi presedintele celui mai mare partid este condamnat definitiv pentru ca si-a utilizat pozitia ca sa incalce legea electorala (cu alte cuvinte, a incercat sa fraudeze alegerile). Fostul prim ministru a fost mai multe luni in functie, in timp ce era inculpat intr-un dosar de coruptie. Exista si semne imbucuratoare, insa. Protestul de dupa cazul Colectiv a aratat ca exista o categorie sociala careia nu-i mai vine greu sa iasa in strada impotriva nedreptatilor.
Fata de toate acestea, un mic scandal in lumea vinului e adiere de primavara. Insa lucrurile sunt legate, sa nu ne amagim ca e altfel.
In Suedia, un ministru si-a dat demisia pentru ca a fost filmat de o camera de luat vederi cum pe la 3 dimineata, cind nu era nici dracu' pe strada, a trecut pe rosu. Si-a dat demisia cu motivarea ca a facut ceva ilegal, iar el, ca sef al unui minister, nu poate permite ca asa ceva sa se rasfringa asupra ministerului.
Si mai am exemple din astea. Ce sa mai spun despre "constelatia" Victor-Viorel, Dragnea, Marean, etc., etc.? Nu se mai termina...
In Romania, am ajuns ca niste prieteni sa ii gaseasca o scuza lui Huidu, care a omorit 3 oameni, de genul "Da, dar s-a intors la copii".
Toate se leaga... asa e. Si toate incep din scoala. Copiii de clasa I invata ca daca mamica e "atenta" cu "doamna", vin si notele mari. Si atunci de ce s-ar mai zbate pentru cine stie ce?
De ce in sport am ajuns unde am ajuns? Din acelasi motiv. Mentalitatea e gresita, dar asta se formeaza din copilarie...
Offf... am zis ca reusesc sa ma abtin. Am reusit 5 min. Poate mai reusesc inca 5...
Trimiteți un comentariu