Dumnezeu are un plan! Platiti acum 20 de lei ca sa-l aflati! Cuvee Prestige Plan de Dieu 2010

Amuzanta apelatia aceasta- Plan de Dieu. Sigur in franceza locului denumirea are dublu sens (campia lui Dumnezeu) si tot la fel de sigur are legatura cu antipapii de la Avignon, oras care nu-i prea departe de cele aproape 800 de hectare ale AOC-ului.  Mai precis denumirea de origine este Cotes-du-Rhone-Villages-Plan-de-Dieu. Intelegeti, nu-i Cornas sau Hermitage ca sa merite o apelatie distincta, e doar un cotes-du-rhone-villages un pic mai bun si astfel i se permite mentionarea originii dupa generalul Rhone. E produs de un oarecare Ferdinand Labarthe (sunt mai multe vinuri produse de acesta in Lidl) si e desigur un cuvee cu grenache majoritar, cu 13,5% alc. 
Culoarea e rosie-rubinie intensa, nasul aduce arome placute, de iaurt cu fructe de padure (zmeura), pastise herbale. Aceste repere se transmit si in gust unde coacazele si afinele sunt usor de recunoscut. In afara de aceasta- e suculent, dar destul de dens si invaluitor, taninuri moi, cu tuse mai picante pe final (usor vanilat si piperat). 
En vin rosu destul de vanjos, dar care se poate bea cu usurinta.
Este (sper ca mai e!) la reducere, cum sunt mai multe vinuri din Lidl in aceasta perioada, 20 de lei fata de 30 initial. Sta foarte bine in banii acestia. 84 pct.

2 comentarii:

Ionut spunea...

salut George,
chiar ff bine daca ma gandesc ce vinuri romanesti pot cumpara cu 20 lei. e la reducere si un anume Valreas, f bun spre excelent, doar alcoolul il strica un pic final.

George Mitea spunea...

L-am trecut in revista si pe Valreas. Asa e, imi amintesc ca pe final se resimtea alcoolul. Oricum sunt lucruri de incercat. Si acel Sauternes e redus la 40, iar sampania aceea cred ca la 60- pret f. bun pt o reserve.