Pentru amicii mei bloggeri independenti

1. N-am mai ramas foarte multi. Pana la urma e firesc. Fie incepi si ti se uzeaza pasiunea sau verbul si te lasi (sau o lasi mai moale), fie incepi, iti faci un nume, niste relatii, si la un moment dat apare oportunitatea sa obtii ceva de pe urma pasiunii tale. Ai de ales. Aproape invariabil te urci in tren. Tren care nu o sa te duca pana la Paris, ci pana-n urmatoarea halta. La noi nu-i ca-n alte parti. Problema e ca daca te urci in tren apar consecinte. Stiti desigur pe pielea voastra ca odata ce te apuci sa scrii despre vinuri in mod critic nimeni din industrie nu va crede ca o faci cu buna credinta. Invariabil, aproape toti, vor crede ca esti platit de x sau y sau ai cine stie ce interes obscur. Cand te apuci de o colaborare oneroasa (de orice tip), sau hai sa zicem vag interesata financiar, o sa dai apa la moara celor care te asteptau la cotitura. "Stiam eu ca...". Daca ai si un stil mai virulent, cu atat mai mult.
2. Eu unul am avut in trecut o colaborare cu un magazin online. In schimbul promovarii printr-un banner si a mentiunii ca un vin sau altul de care scriam se gaseste si la magazinul x,  urma sa primesc niste vinuri intr-o oarecare contravaloare.  Intr-un final, n-am vazut decat o parte din intelegere, ca asa-i in tenis. Doua vinuri in valoare totala de 100 de lei. Nu m-ar mira insa sa fi aparut mici ironii pe la colturi in legatura cu marele meu interes financiar. Independenta pentru mine inseamna sa nu scrii de bine sau de rau pentru bani. Sa ai constiinta curata. Asta nu inseamna ca daca scrii pentru bani nu poti sa ai batista alba. Doar ca nu mai esti independent. Cata vreme iti asumi asta- sa fii sanatos! 
3. Un lucru mai vreau sa comunic. Fratilor, si asa suntem cuiul din talpa, si suntem iubiti ca sarea pe rana, si asa se scornesc destule si fara sa ne chinuim noi, dar macar sa nu ne sarim la gat reciproc, ce naiba!

9 comentarii:

Dan spunea...

Corect George, nu am mai ramas multi...si degetele de la o mana sunt multe sa ne numaram.
Dar pana la urma toata chestia cu blogul este profund individuala si poate fi facuta si solitar.
Oricum in general eu prefer grupurile mici. Iar concertele cele mai interesante adesea ele le fac si mai putin orchestra, careia ii e greu si adeseori imposibil sa isi acordeze toate instrumentele si sa cante pe un singur ton...)

George Mitea spunea...

Ei, asta e, lume mica, miza mica, orgolii mari :) Pana la urma e dreptul fiecaruia sa rabufneasca din cand in cand, dar cred ca in acest caz e vorba de o neintelegere.

Dan spunea...

George eu iti inteleg perfect pozitia si apelul de mai sus. Probabil ca si eu as fi procedat la fel in locul tau. De ce? Pentru ca imi pasa...
Pentru mine insa nu e vorba de orgoliu.
Mai degraba e o chestiune de bun simt, o minima doza de respect reciproc si comportament civilizat. Apelative de genul "prost", "cioban" sau "analfabet" nu cred ca pot fi calificate drept neintelegeri oricat de tolerant as fi sau m-as stradui sa fiu.
Din partea mea subiectul respectiv este incheiat. E mai mult o chestiune personala de genul: “You have been weight, you have been measured and you have been found wanting”
Si ca sa nu las loc de nici o confuzie pentru cei care citesc: nu ma refer la tine. Nici in ultimele randuri de mai sus, nici in postarea de la care a plecat toata aceasta minifurtuna intr-un pahar cu vin.

Razvan spunea...

Draga George, exista o solutie simpla si foarte la indemana pentru cei care nu vor sa fie suspectati de "interese obscure": sa nu scrie in mod critic despre vinuri. Cred sincer ca un asemenea demers e o pierdere de vreme: nu am intalnit inca un producator care sa-si fi imbunatatit calitatea vinului in urma unui review negativ. Pe de alta parte, exista atatea vinuri bune care de-abia asteapta un review pozitiv!
PS: a nu scrie in mod critic despre vinuri nu inseamna ca trebuie legitimat demersul de a lauda vinurile proaste!

George Mitea spunea...

@Dan: i know, acuma sper sa depasesti momentul. Pana la urma si eu am facut-o. Nu facea bine la corazon.
@Razvan: si daca nu scrii in mod critic atunci de ce sa mai scrii? Daca scrii numai de bine se va gasi repede cineva sa-ti reproseze ca scrii numai de unii sau ca ii uiti pe altii intentionat, din interes. Iar de imbunatatit, poate nu in mod direct datorita unui review, dar iata ca producatori nu foarte cunoscuti pentru calitate incep incet-incet sa se straduie mai mult. Acuma, intreb cu naivitate, ca urmare a carui fapt?

Razvan spunea...

Recomand un "Mic efort de gândire pozitivă"--> http://bit.ly/Wnjyem

George Mitea spunea...

Ce legatura are Plesu si articolul lui cu lipsa de zvac? Toti oamenii din lista lui sunt insi care au simt critic si nu se tem sa-l foloseasca. Eu unul ma uit constant pe unvinpezi, Razvan (nici n-am de ales la ce bombardament promotional sunt supus), dar sper sa nu fie acela viitorul scriiturii despre vin.

Razvan spunea...

Sunt convins că ai înţeles prea bine. Încercam să subscriu la concluzia lui Pleşu: "e infinit mai la îndemână să dai cu vitriol, decât să împrăştii apă de colonie"!

George Mitea spunea...

Pai Razvan, depinde ce gasesti in sticla cumparata. Daca e vitriol, atunci e firesc sa imprastii cu el :) Eu nu discut despre "critic", in sensul negativ. Receptarea critica a unui vin (sau orice altceva) ar trebui sa aiba un rol stimulativ. Altfel am socoti ca totul e minunat si bine. Cum a facut-o si Socrate inainte sa dea peste cap paharul de cucuta.