Cainii cu covrigi in coada: 4,8 euro 91 puncte Parker

Am cateva preturi si scoruri pentru dumneavoastra:
Producator: LES VIGNERONS DE TAUTAVEL VINGRAU, Franta, o cooperativa din Rousillon.
LE CIRQUE 2011 Rouge- 91 puncte Parker. 4,80 euro (~22 lei)
LE CIRQUE 2011 Grenache Gris- 88 puncte Parker. 4,5 euro (~ 21 lei).
Aceste etichete au chiar si un "cazier" cu Wine Advocate, degustatorul David Shildknecht gratificandu-le la editia anterioara, in 2010, cu cate 90 de puncte fiecare!
Licorile au fost achizitionate de aici.

Acuma sa ne intoarcem la oile noastre catalane, caci vinurile amintite sunt IGP Côtes Catalanes, pe partea frantuzeasca a Pirineilor. Screwcap, deci de consum imediat, ieftine, dar din vii vechi. Eticheta e destepta, fara a avea costuri prea mari: e o imagine 360, care inconjoara sticla, e practic peisajul de unde provine vinul.
Cel rosu e un carignan (50%), mouvedre, syrah din vii de 25 de ani. Si da, are un miros de Rhone, desi ei zic ca nu contine grenache, acea greutate gemoasa a fructului dar si complitatii saline si ierboase. Atacul e heavy, afine si un pic de zmeura, dar si ceva usor reductiv in mijlocul vinului, o pastisa de brett, sau in fine- afumatura, cum prefera unii sa spuna, treaba oarecum fireasca la syrah. Dar pe ansamblu nu e taninos, e chiar juicy. Finalul e persistent, foarte condimentat, piperat si arzator.  Ceea ce ramane e nivelul extraordinar de mare de alcool, 14,5%, dar un 14,5 foarte evident. Recomand racirea mai energica, vinul devenind mai suculent si mai agreabil, desi e tot imbatator peste poate. Nu e un vin complicat, dar cu mancaruri grele aspectul neplacut de mai sus se poate eroda gustativ. Nu stiu sincer cum poate fi "ratificat" asa ceva la asemenea punctaj fantastic, dar tind sa cred ca e genul de "bad 91 Parker points". Se vrea prea mare, e prea alcoolizat, prea dezechilibrat ca sa fie atat de bun precum indica punctele. Eu l-as vedea pe la 82 pct., ceea ce e tot ok sub aspectul rpc-ului.  


Vinul alb e produs dintr-o varietate mai rara: grenache gris (gris, nu blanc), un mutant ca sa zic asa, din vii de 70 de ani!  Aduce arome florale frumoase, ceva herbal, aromatic, dar si o usoara aroma de cereale fermentate. Nasul e relativ deosebit. Gustul pare destul de plin si salbatec, cu intrare de pepene galben si piersica pentru a vira rapid pe partea citrica, cu tente usoar amarui amintind de grapefruit si mar carnos, inca necopt, dar si ierburi uscate amarui. Nu are prea multa dulceata, dar e juicy si lin curgator, piperat pe final. Alcoolul (13%) e bine integrat, singura problema apare la incalzire cand structura destul de rustica si robusta sta sa se desire precum un dres fin agatat de marginea carutei. E mai echilibrat decat fratele rosu. 83 pct.

Acuma in conditiile in care in aceste zile o publicatie cunoscuta (dar nu la fel de recunoscuta precum revista lui Parker)- Wine Enthusiast pre numele ei, a acordat 86-88 pct unor vinuri romanesti gen Zestrea Murfatlar Pinot Noir 2010 demidulce, "innobilat cu Merlot":)) (imi vine sa rad de fiecare data, scuze), unul ca mine, asa neprofesionist cum ma stiti, isi pune niste probleme nu de constiinta, ci de cunostinta. Adica exista posibilitatea reala ca un vin precum cel amintit sa faca 88 pct, in conditiile in care mititelul de mine consider ca Domaine Ceptura Rouge este un vin de 87? Ei bine, daca aveti atare debusolari, permiteti-mi sa va indic nordul: in ce priveste vinurile el se gaseste in cavitatea dumneavoastra bucala si este format din papile gustative! :)
Cu cateva zeci de mii de dolari vinurile nostre low-end (desi observ ca ce la noi costa 10 lei- la ei costa 10 dolari) nu au devenit peste noapte mai bune, ci s-a umblat la perceptie. Adica obiectul a ramas acelasi- subiectul s-a schimbat:)
Oricum, pana la urma pe langa vaga impresie ca vinurile astea sunt precum tigaile senzationale de la teleshopping, se confirma ideea ca vinurile ieftine cu multe puncte parker n-ar fi ele chiar atat de bune, dar nici rele nu poti spune ca sunt.
Pe de alta parte, daca sunteti bautori de puncte, cine sunt eu sa stau in calea fericirii dvs.?

10 comentarii:

Dan spunea...

Hi...hi...s-a dus naiba si Parker si WE. Lume derutata, anarhie pe strazi si cetateanul turmentat: Dar eu ce beau monser?
Chiar eram curios ce naiba fac alea de atatea puncte Parker...bine ca m-ai scutit de o chetuiala, ce e drept nu foarte mare.
In plus astea gen Rhone, grele, gemoase, tenebroase si alcolizate nu prea ma mai incant de la o vreme...

George Mitea spunea...

Nu s-a dus naiba acum. Intotdeauna a fost asa. Unele derapaje sunt firesti. Interesant e fenomenul inflatiei de puncte, care ar merita studiat.

Ciprian spunea...

http://www.drvino.com/2012/01/05/wine-scores-points/

de citit si comentariile

Berbecutio spunea...

Cand o fi Rhone-ul gemos/ Ma apuc si eu sa cos!
Referitor la raftul de jos din retailul romanesc, acum cateva zile mi s-a facut o demonstratie rusinoasa (pentru mine) ca n-am mai trecut de mult pe-acolo. M-am gandit ca am devenit ignorant, dar parca tot nu-mi vine sa fac un tur serios..
P.S. Azi am baut un 94 care cam era 94, apropos de ignoranta...importat de Oprisor :D
In sfarsit a murit Facebook...cel putin in Militari.

Dan spunea...

Deci eu zic sa ne facem un sindicat de ajustare a punctajelor sau de punctaj paralel.
Bloggers initiative, Umbrella corporation, ceva de genul..:)

George Mitea spunea...

@Ciprian: multam, interesant articolul.
@Berbecutio: chestia e ca daca ai mici probleme cu spatele devine dificil sa te apleci pana acolo.
@Dan: absolut, sa facem un soi de numaratoare paralela, in care sa castigam intotdeauna noi.

Anonim spunea...

mai bine dau 4,95Euro pe un vin ca acesta(chiar am dat!)decat sa dau ciar si 10 euro pe unele de la producatorii de la noi!

iorhe

George Mitea spunea...

eu am o viziune relativ diferita(?). As da 4,95 euro pe un vin romanesc de aceeasi calitate, mai degraba decat pe unul strain. Dar la 4,95 francezi vs 10 romanesti- iti dau dreptate

dan spunea...

Off topic... daca ai un topic pe topicu asta (hic) muta-l acolo. Bojole nuvo etarive. Ala cu village in coada mere. Ala fara, nu (miroase a sosete de betziv, crede-ma, stiu despre ce vorbesc). Diferenta de pret e 3 lei. Ma refer la alea aduse de vinexpert (jorj diubof). Deci,pa.

George Mitea spunea...

Ei, uite cine a inviat:) Multam de pont.