Cel mai plantat soi de vita de vie din lume este...

Nu e cel la care va ganditi, decat daca v-ati pus intrebarea anterior si ati gugalit raspunsul. 

In primul rand e dificil de spus deoarece datele sunt incomplete. Sunt multe tari cultivatoare de vita de vie care nu raporteaza aceste date. Ne putem face o idee, doar in mare.
Totusi, gratie autorului cartii Vineyard Handbook, Patrick Fegan, cel care a centralizat date din toata lumea, se pare ca  primul loc cu coronita revine...unui strugure de masa.
Este vorba de Sultanina (sau Thompson, in lumea anglosaxona), un strugure comun (vezi foto), sunt sigur ca il recunoasteti, folosit pe langa consumul proaspat si ca materie prima pentru stafide. Peste 400.000 de hectare. E ceva nu?
Al doilea strugure, folosit si la vin, este...Ia sa vedem cine o fi? Chardonnay, merlot, cabernet, grenache? Nu dragilor! Poate nici n-ati auzit de el, dar este originar din Spania si se numeste Airen- soi alb foarte rezistent la seceta, plantat pe aproximativ 300.000 hectare. N-o sa-l gasiti prea des printre castigatorii marii medalii de aur la Bruxelles, dar e rezistent, da productii mari, constante si vinuri modeste. De fapt, utilitatea sa principala nu este la vin, ci indirect, la productia de brandy, unde soiul e mai putin important. 
Bun si care e soiul de struguri pentru vin numarul 1? Greu de spus:) Dar e in mod cert unul dintre Cabernet sauvignon si Merlot. Fiecare cu aproximativ 290.000 hectare. Urmeaza a doua pereche- Grenache si Tempranillo- cu cate 210.000 hectare si in final versatilul Chardonnay cu 200.000.
Dar luati statistica cu rezerve, cine stie cate sute de mii de hectare cu feteasca neagra se planteaza chiar acum in China, India si alte tari emergente...

10 comentarii:

Dan spunea...

Are Spania Airen cat CS si Merlot la un loc..:)Bin exagerez... Si nu zi de doua ori ca avem Airen in Metro pentru curiosi...si la pret mic, ceva in jur de 10 lei.

Szövérdfi-Szép spunea...

Iubitorii de Brandy poate au auzit de Airen. Dacă nu, atunci e bine să audă deoarece dina acesta se face licoarea aceea magică :)

Dan spunea...

Cred ca au auzit asa cum aud de Ugni Blanc sau Trebbiano ..:)

Florin spunea...

apropo de feteasca neagra plantata in China ! ... uite de unde isi procura asiaticii materialul saditor : http://www.rebschule-tschida.com/index2.htm ... + cramposie + sarba si alte soiuri romanesti. :)

George Mitea spunea...

Hm, e dragutz, dar cred ca cabernetul si merlotul e baza pe acolo. Chinezii n-o sa imite Dragasanii, ci Bordeauxul.

Anonim spunea...

Ca-i primul, ca-i al doilea, nu conteaza prea mult, si totusi: "La variedad Airén es la más cultivada en España según datos del Catastro Vitícola (2000) ocupa una superficie total de 425.788 ha, distribuidas la gran mayoría en Castilla La Mancha (415.489 ha)." Deci Airen ar fi primul si nu apirenul Sultanina/KisMis/Thompson.

Anonim spunea...

Despre HPD: avem vreo 95mii ha, plantatii familiale. Sunt inclusi in statistici numai la suprafata, nu si la productie. Cum ar fi exista...dar nu se vad. Si ca sa te crucesti, o sa gasesti hibrizi si in unele plantatii industriale, deoarece taranii, dupa ce si-au recuperat pamantul din zona podgoriilor, au scos soiurile nobile si le-au inlocuit cu mult mai "pamanteanul" si mai apropiatul de sufletul lor, Zaibar. Iti plange sufletul sa vezi Cabernet de 6 ani, in plantatie pe spalier cu desime de 95%, inlocuit cu Fraga neagra...Numai la noi vezi asa ceva !
Iar dintre HPD, cei mai cultivati sunt cei europeo-americani (Seibel, Terras, Couderc) si ceva mai putin cei vechi, americani: Isabelle, Delaware, Noah..

George Mitea spunea...

@Anonim: E posibil, datele erau ale autorului amintit. Au fost preluate si de Wine Spectator. La nivel de 2008.
@Iar de retrocedari, stiu, e mare pacat. Omul a luat in primire via nobila, dar n-a stiut ce sa faca cu ea. Adica pesticide, ierbicide, etc. Ca sa te ocupi de via nobila, se pare ca trebuie sa ai si tu ceva...nobil:)

Anonim spunea...

Trebbiano,este acel soi de strugure uriaș alb pentru vin?

George Mitea spunea...

Este o varietate cu productivitate foarte bună, iar strugurele este destul de bogat. Poți găsi poze pe google la o căutare țintită. Nu știu dacă "uriaș" e cuvântul potrivit dar pare "sănătos" :)