Solo Quinta 2011 Cramele Recas

Portdrapelul alb al Cramelor Recas, cupajul alambicat din cinci soiuri, dintre care, conform traditiei, unul rosu vinificat in alb a ajuns  la editia 2011, recolta considerata foarte buna, in general, chiar de producator.
In aceasta ipostaza, chardonnay-ul e ultradominant, cu 80%, iar sauvignonul blanc-12%, si in jur de cate 2% fiecare- feteasca regala, muscat ottonel si syrah.  
Culoarea este galbena putin intensa. Olfactiv este deosebit de complex si schimbator- miros campenesc, de dimineata de vara cu ierburi inrouate, dar si tonuri coapte, aromate de patiserie, iar ca fruct- pepene galben, corcoduse, para galbena zemoasa si subtonuri minerale, de cap de chibrit. Gustul este cremos, cu note de para, mar golden copt, usor citric, cu tonuri de miere. Finalul este durabil, cu o persistenta dulce, ca de peltea, temperata oarecum de tuse vegetale, acrisoare si picante, de ierburi aromatice, proaspete.
Mai ales pentru ca am inca in memoria gustativa chardonnay-ul Sole 2011, tot de la Recas, impresia de blend pe baza de chardonnay este mult mai evidenta decat la versiunile 2009 si 2010, pe care le-am gustat anterior. De asemenea, as zice ca, desi a castigat in finete si echilibru general, vinul a pierdut ceva din exuberanta racoritoare a anilor trecuti. Clima secetoasa din preajma culesului a imprimat o plinatate deosebita si caracter de copt, chiar supra-copt, cu un firesc minus la nivelul aciditatii. 
Dar, e fara indoiala, in continuare unul dintre vinurile romanesti albe de top. 
Pretul pleaca de la 75 de lei, in magazinele specializate. 87 pct.

0 comentarii: