Ne dati ori nu ne dati? Luam sa nu luam?

Unul dintre cei recent veniti in taninoasa noastra lume virtuala isi manifesta indignarea ca noi, astia mai batrani in bransa, care avem marele defect ca suntem mai vechi, primim vin (poate si altele...) de la producatori. 
Periodic se mai gaseste cate un comentator anonim sa ma acuze ca primesc bani de la un producator sau altul in schimbul  unor recenzii favorabile. Acum insa este unul dintre "noi". Aud ca ar trebui sa pastram facturile vinurilor platite ca sa ne dovedim super-independenta si verticalitatea nestirbita.
Ei bine, nu ma simt dator. Nu trebuie sa dovedesc nimic nimanui. Treaba e simpla: daca cititorii ar observa ca o iau razna, m-ar parasi. Mai simplu de atat nu se poate. M-am hotarat chiar sa nu mai anunt ca mostra e primita de la producator, deoarece sincer nu cred ca ajuta la ceva. Ma tem ca oamenii carora le face placere sa starneasca furtuni intr-un pahar de vin interpreteaza gresit aceasta mentiune, de ca si cum ar fi un advertorial, sau un fel de "saru-mana, nasule". Pentru cititorul onest care cauta o  parere sau o alta parere despre un vin, aspectul provenientei sticlei este irelevant. Eu unul ma bucur cand primesc sticle de la producatori, fapt destul de sporadic oricum, din mai multe motive. Unul ar fi ca le primesc si nu le platesc. Mai onest de atata nu pot fi. Al doilea ar fi ca provin direct de la producator, astfel se micsoreaza drastic riscul ca vinul sa fie defect. Si al treilea consta intr-o bucurie vinovata: inseamna ca respectivul apreciaza ce fac. Nu ma iubeste sincer si neprihanit, desigur, dar recunoaste diseminarea informatiei despre produsul lui pe acest blog ca un instrument util de marketing. 
Daca producatorul/importatorul X te invita la o degustare si tu te duci- e absolut in regula. Daca nu poti sa te duci (pentru ca o joi si la 400 de km distanta) si el e suficient de grijuliu sa-ti trimita mostre din ce se lanseaza/degusta acolo, iar tu le gusti si scrii despre ele, ei bine asta e condamnabil! E coruptie pe fata! 

In fine, pana in prezent am scris 450 de posturi pe acest blog, numarul de vinuri degustare si tratate in ele fiind mult mai mare. Ma gandesc ca nu m-ar citi lumea daca ar sesiza coruptia din tonul meu. E posibil sa fi supraevaluat un vin sau altul, dupa cum pe altele le-am subevaluat, dar in mod cert nu am facut-o pentru obtinerea de avantaje, ci pentru ca la momentul respectiv asa am simtit. Degustate cu alte ocazii, unele din ele mi-au lasat alta impresie, dar amintiti-va ca acesta e un blog, nu o enciclopedie. De asemenea, citirea avertismentului din subsolul paginii e utila.

Observ ceva oedipian in revolta aceasta a "neofitului" impotriva "snobului" (care e un neofit cu 2-3 ani vechime). Un fel de filiatie auctoriala (Kant qui genuit Hegel, qui geniut Marx, qui genuit..., daca va amintiti genealogia lui Paul Valery), in care mai vechiul este desacralizat de catre nou. 
Ma distreaza sincer si ma onoreaza deopotriva.

20 comentarii:

alibus spunea...

Orice blogger are haterii lui. (vezi literatura de specialitate :)) )

Sporuri!

George Mitea spunea...

he, he, inseamna ca am intrat in lumea buna:)

alibus spunea...

Clar ... A-listul te mananca.

George Mitea spunea...

sa fie primit, nu ma supar:)

sunmirror spunea...

Iar daca nu stiati, si eu, cu anul meu de sporadica si dubioasa activitate, am ajuns sa traiesc doar din bani de la producatorii de vin. De 9 luni n-am mai cumparat nicio sticla si folosesc doar pahare de cristal... Ceaikovski. :P

George Mitea spunea...

se vede ca esti incepator. Inca un an de bloggerit si imi pun acoperis la vila:))

Costachel spunea...

Mentiunea „sticla primita de la producator” e, din punctul meu de vedere, menita sa te apere in cazul (pur teoretic, desigur!) in care gusti o sticla din „butoiul mic”, iar in vanzare sunt puse sticle din „butoiul mare”. Atat si nimic mai mult, cu precizarea ca, din cate stiu, tehnologia moderna a cam dus la disparitia butoaielor mici. Cu exceptia celor puse la invechit, desigur... :-)

Adrian spunea...

„First they ignore you, then they ridicule you, then they fight you, then you win.” -- Mahatma Gandhi

George Mitea spunea...

@Costachel: Mda, sigur, un soi de "nu-mi scoateti ochii daca ce gustati voi e o nenorocire, al meu a fost foarte bun". Ma mai gandesc:)
@Adrian: foarte adanc, multumim. Si corect, de altfel. Pentru indieni a functionat. Intr-un fel, desigur.

Dan spunea...

:)...ma simt moral responsabil pentru ca mi se pare ca la mine pe blog in niste comment-uri a aparut ceva de genul acesta...oricum nu scrise de mine.
Oricum este cel putin hilara alegatia respectiva,ca cineva si-ar face blog ca sa primeasca sticle gratis sau ca ar scrie de bine de un producator doar ca primeste o mostra gratis de la acesta. Iar chestia aia cu chitanta e scrisa de mine,intr-adevar, dar ca o gluma, un fel de unde se poate ajunge cu paranoia. Vad ca aprins! :)
In fine, daca e vorba despre mine in postul de mai sus se pare ca am fost prost inteles sau am fost eu prolix.
Iar chestia cu vinurile sample e veche...cu rauri de comment-uri pe blogurile din afara (De ex: http://www.centralcoastwinereport.com/winesooth/2009/04/22/wine-writers-weigh-in-on-ethics/).

Ceea ce vreau sa fie clar este ca NU sunt impotriva cuiva care primeste mostre de la producator si DA primesc/as primi si eu...:))Oricum mi se pare penibil si prea pretentios sa refuzi o sticla de vin pe ideea ca esti extrem de etic si nu vrei sa induci in eroare fanii(sic!).
Poti sa scrii de rau despre un vin primit ca si despre unul luat din magazin.

George Mitea spunea...

Nu trebuie sa te simti responsabil, doamne ajuta, traim intr-o lume libera. Stii la ce si cine ma refer. N-am pus linkul aici, pentru ca nu vreau sa-i dau prea mare importanta.

Ciprian spunea...

Sa dea zeii sa mai primim :D Amin!

Dan spunea...

Stiu si te (va) inteleg...
Chestia asta cu etica sticlelor de vin mie mi se pare mai mult o discutie "de pahar" decat una serioasa...
De parca am avea si niste sume care se invart prin blogosfera de vin si calculam deja "cote de piata".
Iar cu mostrele, am citit pe un blog de afara pe undeva ca o metoda buna de verificare a "butoiului cel mic" este achizitionarea unei sticle din comert. In plus, stiu ca ai avut mai demult o "altercatie" cu Budureasa si in ciuda "mostrelor" nu te-ai lasat convins de vinul lor...imi aduc minte ca se lasase si cu niste mailuri de indignare din partea producatorului.
Apropo de "butoiul mic" am intrat in posesia vinului de colectie (sic!)Vita Romaneasca - Tamaioasa Romaneasca (millesime inconnu) si astept o zi mai "acra" sa ma indulcesc.

Ciprian spunea...

Dan,

Au fost scandaluri mari de tot in lumea vinului, mai ales in ceea ce-l priveste pe Parker si acolitii lui - mostre trimise moca de altii, degustari si vizite platite de producatori, etc. Asta s-a reflectat cumva in numarul celor care-i urmeaza notele cu sfintenie? Nicidecum. In plus, sa nu uitam ca Parker, indiferent de ocaziune, degusta vinurile stiind perfect ce incearca. In cazul campaniilor en primeur in Bordeaux, unde-i "etica"? Si acolo participa cei mai grei dintre cei mai grei jurnalisti de profil. Ar insemna sa nu-i mai citim deloc pentru ca, de fapt, daca-i iei la scormonit, nici unul dintre ei nu este "etic"

Pacuras spunea...

Articolul tau imi aduce aminte de Micul Print al lui Exupéry, atunci cand nu dorea sa relationeze cu oamenii mari care ii cer prea multe statistici, pentru care cifrele conteaza. "Incercam sa-i vorbesc pe limba lui, despre birdge, despre golf, despre politica si cravate. Iar omul mare era foarte multumit ca face cunostinta cu cineva atat de chibzuit."
Vinul meu preferat este rosu sec.
Châteauneuf-du-Pape.

Dan spunea...

@Ciprian Invariabil posturile care se refera la etica, gratuitati, capra vecinului, etc..vor fi cele mai comentate...mai ales la romani.
Si in afara este la fel, dar acolo mizele sunt MULT mai mari, enorme in cazul Bordeaux-ului (punctele lui Parker, degustarile en primeur, etc.) care intinde coarda cu politica de preturi, dar asta e alta discutie.

George Mitea spunea...

@Sunmirror: sper ca am exprimat corect gluma, sa nu ma intelegi gresit.
@Dan: Cu tamaioasa in mod cert e din butoiul cel mic. Oricum dupa cum am spus ma asteptam la mai rau.
Iar cu problemele etice, desigur ca trebuie sa le ai. Cand primesc o sticla de la un producator sunt putin nelinistit, tocmai pentru ca ma simt mai responsabil.
@Ciprian: tu crezi ca avalansa de invitatii din ultima vreme este intamplatoare? Marketingul prin bloguri e ultima moda. E ieftin, nu alta.
@ Pacuras: ma bucur cand apar comentarii ca ale tale, cu referinte culte. Este mandria "cititorii nostri sunt mai inteligenti decat ai lor". Da, e o inrobire a cifrelor, la care vinovat particip. E facil sa exprimi o parere printr-o cifra. E nevoie de mult mai multe resurse ca sa o faci prin cuvinte, imagini, idei si care sa fie pline de imaginatie sau macar nu fie filate.
Iar vinul tau preferat este foarte respectabil. Dar ar fi interesant sa gusti, daca n-ai facut-o deja, si alte vinuri din partea sudica a Rhonului (Cornas, Gigondas) sau chiar Languedoc, care pot oferi experiente asemanatoare la preturi mult mai reduse.

Florin spunea...

Daca ai fi o persoana caritabila (nu din specia celor aciuiti prin diverse asociatii/loji filantropice) ai pune in aplicare indemnul "dar din dar se face rai" (rai uno , rai due :).
Adica ti-ar mai scapa si pe la noi (astia mai amarati) cate o sticloantza mai de soi, chiar de-ar fi si de la conasul Dinescu.
Sh-apoi (daca e vinul bun) ti-om pune pomelnice la vreun taica popa, iar de nu, blesteme si anatema pe capul producatorului sa fie.
.......................
In rest (chiar de ma repet), am ajuns la concluzia (poate nu destul de rumegata) ca, acordam o importanta prea mare vinului ... valabila in cazul in care lichidul asta nu constituie sursa si centrul existentei de zi cu zi.
Banuiesc ca asa au cugetat si calugarii aia trapisti cand s-au apucat de bere. :)

George Mitea spunea...

@Florin: stai linistit din punctul acesta de vedere sufletul meu nemuritor este protejat. Impart mostrele cu cine e in jur, adica cu aproapele meu.

Desigur ca pe blogurile de nisa, subiectul respectiv se ia prea in serios. Pot sa-mi inchipui o discutie foaarte incinsa pe un blog entomologic, care sa ne para noua celor din afara ridicola. Imi si inchipui "Dar fluturele ala de unde l-ai primit? Ai chitanta pentru el?"

sunmirror spunea...

@George: Nu s-a inteles nimic gresit, mai am rabdare si eu un an ca sa incep sa-mi torn fundatia. :)