175 de minute cu...Chardonnay 2009 Varietal Misiones de Rengo 2009
Alira 2009. Primul vin. Prima intalnire
Una calda, una rece, de la Crama Oprisor.
Sauvignon Blanc “Livia” 2009 Crama Girboiu
Un sauvignon blanc “demi” este destinat din start numai pietii interne (ok, poate si in Rusia, Belarus, Vietnam si unele parti din China), sau mai bine zis numai unui anumit tip de consumator. Nu fac aici judecati de valoare, ci de gust, iar eu unul, daca am de ales, prefer vinul sec.
Nu este un vin rau. Are o culoare galben-verzuie, un nas elegant floral (flori de soc) si cu indicii de fruct exotic, un gust puternic, de ananas, mandarina. Aciditate buna, care ascunde oarecum alcoolul puternic (14,5%, daca am retinut bine). Finalul este intens, dulce acrisor, cu impresii citrica coapta, si daca apuca sa se incalzeasca apare si o iluzie mentolata, gratie nivelului ridicat de alcool.
16 lei in Selgros.
75 pct.
PS: 1. exista Sarba 2009? Si daca exista- unde este?; 2. interesant logo-ul lor (de pe dop), capul de Hemingway batran
Feteasca Neagra Crai Nou 2008 DFR Vin BIO
Feteasca Regala 2009 Gramma Casa Olteanu
Vinul.ro nr. 29
Senzational! Exista visinata din struguri: Mara SCDVV Minis
Budai Chardonnay 2009 Nyakas Ungaria
Gramma Aligote 2009 Casa Olteanu, etimologia unui vin bun
Domeniul Coroanei Sauvignon Blanc 2009 Segarcea
Scurta Vineyard Viognier-Tamaioasa 2009 Halewood
Vina Tobia Blanco 2007: un soclu sau un esaford?
Le loup du Pic 2004 Domaine Bru
Blazon de Lechinta 2009
Caravana vinurilor mai putin cunoscute continua cu Blazon de Lechinta 2009, Prescon Mures, plaiul viticol Culpiu. Lechinta este o podgorie transilvaneana cazuta in uitare. Nici nu ma mira! Cand site-ul celui mai mare producator din zona este suspendat “pentru neplata facturii”, avem de-a face cu o indicatie clara a grijii pentru consumator si propriul marketing.
Pe de alta parte cand ai un vin “blazon”, trebuie sa te astepti ca vei fi judecat in baza lui. Cand blazonul tau face 20 de lei trebuie ori sa te subevaluezi, ori sa declari raspicat “atata face- atata putem”. Cam pe aici sta adevarul. E un vin alb, demisec, 11% alc, cupaj de feteasca regala si muscat. Nasul- puternic dominat de aroma boabei de strugure si ceva citric-floral- nu e din cale-afara de alegant. Gust? Un melanj de muscat, zahar, aciditate buna, si izul de sapun lichid cu aroma de caisa si piersica, mar verde, - asadar o feteasca regala tipica in vulgaritatea ei. Finalul aduce o curiozitate. N-as fi crezut ca un vin de doar 11%, destul de putin in lumea lui 14-15%, poate lasa un gust atat de alcoolic.
Acuma, n-ati auzit-o de la mine, dar se pare ca vinul asta e mai bun “spritz” decat “sec”.
Neaos, romanesc, nepretentios. Un alt fel de "fata-n iarba".
73 pct.
nota: scuze pentru faptul ca n-am reusit sa fotografiez sticla in ipostaza 2009. Desi eticheta arata la fel, sticla in sine e diferita de cea de mai sus, fiind tipica unui riesling german, cu gatul alungit.