
Un vin de okazie- Remelluri Reserva 2007 (Spania)

Vinul a stat 16 luni in baricuri, si este 90% tempranillo si restul impartit egal intre graciano si garnacha. E un rosu rubiniu intens, cu aroma complexa, dominata de tuse de trufa de ciocolata, condimente pudra, pielarie si tutun, cireasa-visina. In gust apar tuse mai dulci, glicerinoase, de compot de prune si visine, si un final lung, dominat de lemn- arome calde si persistente vanilate, ca de dulceturi. Taninurile sunt fine, iar alcoolul (13.5) este bine ingesuit intre tesuturile extractive, minerale, glicerinoase si afumate ale vinului.
Licoarea se gaseste pe drumul principal din Rioja, la intersectia R.Parker cu Jamie "Authentic Wine" Goode. Adica aduce si satisfactii parkerizatilor cu aromele sale de fructe zaharisite si gemuri, dar cumva reuseste sa-si pastreze integritatea si cat de cat- echilibrul, pe langa performanta de a fi un produs eco, biodinamic si adus pe lume "naturel", cu drojdii salbatice, native.
Un vin memorabil. 92 pct
Etichete:
40-100 lei,
90-100,
Granja Nuestra Señora de Remelluri,
Rioja,
Spania,
tempranillo
Șarba 2012 SCDVV Bujoru

Acest vin sec din nordul judetului Galati se prezinta printr-o culoare aurie, usor oxidativa. "Nas" interesant, deosebit, de condimente, ierburi aromatice, crini deschisi si in subsidiar- carne proaspata (de porc). Un gust destul de rustic, se simte pielita strugurelui, apar tuse vegetale usor amarui combinate cu jeleu zaharisit (ca sa nu mai zic rahat turcesc, ca rad golanii in fundul clasei). Finalul e destul de lung si intens.
Nu e fin, dar este rustic si altfel decat armate de licori obtinute dupa retetar. 80 p. 10 lei.
PS: evident au o problema cu etichetele, pentru ca nu exista vin de masa si cu indicatie geografica. Adica ori una, ori alta. Dar nu-i asa important, decat prin faptul ca se incalca legea daca vinzi asa ceva:)
Etichete:
80-90,
Romania,
sarba,
SDCVV Bujoru,
sub 20 lei
Chateau Sarcley blanc 2012 Roux, din noua colectie Lidl
Acest vin are AOC Entre-Deux-Mers si mai larg- e un Vin de Bordeaux. Este un produs familial- cel putin asa deducem de pe contraetichata semnata "familia Roux". Tot de acolo aflam ca e moderat alcoolizat (11,5%) si ca e un cupaj de sauvignon blanc, semillion si muscadelle (70/20/10).
La testul paharului se prezinta astfel: culoare galben aurie, cu vagi tuse verzui. Nas cu nuante de flori de soc, ardei verde, iarba, mango, patrunjel tocat. Adica "verde" cu usoare inflorituri, un nas care excede raza de pret in care e situat vinul. In schimb gustul e destul de simplu, cu impresii de ardei verde si limeta, deci o buna aciditate, cu un final de un amarui moderat, dar persistent, amintind de apele magneziene sau grapefruit. Numai la pește te poti gandi, in fata unui pahar din acest vin.
Pe ansamblu smooth si curat. 82-83 pct. Mai bun decat 99,9% din vinurile romanesti la acelasi pret (14,99 lei).
Etichete:
80-90,
Franta,
Lidl,
sauvignon blanc,
sub 20 lei,
Vigneron Roux
Istoria Debușonată a vinului transilvănean*
Acesta nu este genul de articol care sa pomeneasca de mostenirea dacica si romana, cunoscutele platitudini preluate iar si iar in partea introductiva a diverselor manuale de profil si carti de specialitate. Nici franturi copiate din Wikipedia sau legende “din mosi stramosi”, mai mult sau mai putin inventate, pentru a justifica politic sau comercial o traditie nu tocmai evidenta de la sine.
Am incercat sa ajung la izvoare scrise, si –in mare parte, multumita cercetatorilor de la Institutul de Istorie Nicolae Iorga care au publicat vreme de peste patru decenii laborioasele volume ale seriei “Calatori straini despre Tarile Romane”- iata ca nu ne putem plange de lipsa de marturiilor.
Weinland-“Tara Vinului”

Georg Reicherstorffer, un sas din regiunea Sibiului, o buna perioada notar al orasului, consemneaza in Chonographia Transilvaniei (1550) ca “Cetatea de Balta e la o mila departare de Medias, spre apus. Acolo raul Tarnava Mica nu curge prea departe de cetate pe care o stapanea odinioara impreunä cu un numar de sate dimprejur Petru voievodul Moldovei, din dania si actul de daruire de odinioara al sfintilor regi ai Ungariei. Pe aceasta a luat-o acum fratele George, tezaurarul Transilvaniei si a adus-o in supunerea sa. Acolo sunt podgorii cu totul deosebite si vinurile cele mai bune si e mare belsug de toate celelalte lucruri”.
La doar cativa ani departare, Sebastian Munster, cunoscut invatat german, nascut in 1498, aminteste in Cosmografia sau descrierea lumi, lucrare celebra in epoca, aparuta in 1544, ca “langa targul Medias se face vin in mare cantitate, si de aceea campia aceea se numeste Tara Vinului”.
Nici mai tarziu vinurile din jurul Cetatii de Balta nu par a-si pierde din renume. Antonio Possevino, calugar iezuit chemat de Stefan Bathory pentru a negocia infiintarea colegiului iezuit de la Cluj calatoreste o luna si jumatate prin Transilvania. Dupa care, in jurul anului 1583, scrie ca “la o departare de o leghe de Medias se afla cetatea numita Cetatea de Balta, bogata in vinuri foarte bune si alte daruri ale naturii”.
La putere- vinul dulce

Mai generic in descriere, Anton Verancsics (Verantio, de origine italiana), o vreme consilier regal al regelui Ungariei, vorbeste in termeni extrem de laudativi de vinurile Transilvaniei. El spune: “ vinurile, fie ca le vrei tari sau slabe, aspre sau dulci, ori albe sau rosii, sau rosietice si ti le alegi potrivit cu fiecare anotimp sunt asa bune la gust si de soi asa ales, incit nu mai doresti nici vinurile de Falern, din Campania, si chiar comparindu-le intre ele iti plac cu mult mai mult acestea” (Descrierea Transilvaniei, Moldovei si Tarii Romanesti, cc 1549). Vinul medieval de Falerno (urmasul ilustrului vin roman care l-a incantat si pe Iulius Cezar) era dupa toate probabilitatile tot un vin alb dulce, ca majoritatea “supervinurilor” medievale. De altfel, in subsidiar e de amintit interesanta teorie conform careia vinul de Tokay (de fapt varietatea furmint) nu ar fi altceva la origine decat anticul strugurele falernian falanghina, adus in Ungaria de soldatii lui Ludovic al Ungariei, care au invadat Napoli, in 1347. Studiile ADN nu au oferit decat rezultate controversate, in aceasta privinta.
Interesante sunt si epistolele unui anonim latin din 1738, calugar franciscan din Silezia, adunate sub titulatura “ziarul calatoriei din manastirea din Glatz, a provinciei (franciscane) a Boemiei la provincial franciscana a Transilvaniei” (1738). Astfel “ajungand in Bihor, la Sacuieni, domnul postar care e catolic, la cina in afara de o cantitate dubla de vin, ne-a dat, la incheierea mesii, o sticluta de vin mai ales si mai grozav numit popular Ausbruch". Stim desigur ca initial ausbruch era versiunea austriaca a aszu-ului maghiar, cu aceeasi metoda de adaugare a unei parti de must in vin ca la tokajiul de desert. Care din ele a fost primul, nu putem decat presupune. Oricum observam ca la noi, datorita sasilor, s-a preferat denumirea in limba germana. Iubitor de dulcegarii, caci nivelul de zahar pare sa fi fost un etalon al calitatii dar si al prejudecatilor, si atunci ca si acum, nu uita a nota ca “vinul ardelenesc este mai bun si mai dulce decat cel unguresc, nici nu e atat de tare ca cel amintit”.
“Mineralitatea” extrema
_706.jpg)
Intelegem mai bine ce dorea sa spuna trecand si prin Despre Transilvania (1629-39) a lui David Frolich. Frolich s-a nascut in anul 1595, in localitatea Kezmark, si a fost unul dintre scriitorii cei mai prolifici din Ungaria secolului 17. El scrie: “vinul, care se face din belsug, este mai bun decit vinul românesc, francez, marches (n.n. comitatul Mark se afla pe riul Lippe, in apropierea Rinului), austriac, morav, dar mai prejos de cel roman si unguresc: contine mai mult tartru si este mai sulfuros, si din aceasta pricina provoaca artrita la maini si la picioare. Vinuri mai sanatoase si mai tari se fac la Alba Iulia, Deva, Aiud, Biertan, Fenes si Medias. Altfel, vinul este foarte calcaros si nesanatos, precum o dovedesc degetele si mainile strambe ale locuitorilor”. Trebuie spus ca se constata in aceasta perioada (sec.16-18) o adevarata tendinta de a pune in seama vinului diverse afectiuni. Din marturiile calatorilor in treacat si prin Moldova sau Tara Romaneasca se constata aceeasi aplecare pseudo-stiintifica de a considera ca in vin exista minerale, iar in excesul acestea ar dauna in variate feluri sanatatii (in special izul “calcaros” ar fi dus la artrita si boli de oase). Avem de-a face cu o opinie medicala si populara destul de raspandita in epoca, pe care, azi, nu putem decat sa o privim cu amuzament.
Dar nu toata lumea era atat de infricosata de caracterul daunator al unor vinuri, dupa cum nu toti au considerat ca vinul din Weinland ar fi fost cel mai remarcabil din Transilvania. Nicolaus Olahus, sibian ajuns secretar la curtea regelui Ungariei Vladislav al II-lea si Ludovic al II-lea, carturar si prieten prin corespondenta cu Erasmus din Rotterdam, aminteste in lucrarea sa Hungaria (scrisa in 1537) ca “regiunea care se intinde spre sud intre raurile Crisul Alb si Mures se numeste Tara Muresului. In ea, catre dealul cu podgorii, numit Mocra, pe care se fac vinurile cele mai bune, sunt cetatile Soimus, Lipova, Siria, apoi dinspre malul Crisului- Pincota, Zarand, Cherechi”
Cum a salvat vinul cetatea Rupea

O trecere frauduloasa de frontiera, inlesnita de…vin
Abatele iezuit belgian Francois-Xavier De Feller descrie in Calatorie in Transilvania (1768) circumstanta trecerii frontierei dintre Transilvania si Tara Romaneasca, pe la Turnul Rosu. Povesteste belgianul: “in sfarsit la ultimul post . Romanii s-au purtat cu deferenta, dar soldatii germani ne-au cautat pricina pentru ca eu nu aveam pasaport. Am pus sa fie adus vin dintr-un sat turcesc(e vorba de satul romanesc Caineni, jud. Valcea), care este peste un raulet (nn. raul Valea Cetii) ce se varsa in Olt. A trebuit sa le dau de baut pentru a-i face sa taca. Am baut re malul acestui parau. Vinul romanesc este tare, dar nesanatos; la preotii nostri din Sibiu am baut unul bun si destul de placut.”
Dupa cum se poate observa spiritul de fier al vamesilor germani a fost inmuiat de vinul “nesanatos” adus la repezeala pe post de mita din satul romanesc de peste granita. Si-acuma nu ne vor in Schengen, luati de aici ipocrizie!
Etichete:
Istoria debuşonată,
kultur,
presa de vin,
Romania
Mustoasa de Maderat 2012 Balla Geza
E un vinutz agreabil, de la Arad- crama Wine Princess, cu aromatica fructata, de para, banana, piersica si in total - guma turbo. Odata gustat constati ca aciditatea putea fi ceva mai mare. Dar e bine si asa, prospetimea si notele de fructe coapte compensand. In concluzie un vin curat, aromat, cu baubilitate ridicata ajutata si de nivelul decent de alcool (12,5%) si un pret de aprox 25 de lei.
Eu unul consider ca in acest vin se exprima mai degraba materialele oenologice folosite decat tipicitatea de soi, dar nu-i bai din moment ce e lin curgator. Asa a fost si cazul zghiharei de la Averesti, cea initiala de la lansarea din toamna tarzie 2011. Pana la urma e bine ca aceste vinuri regionale, cum e si francusa sau cramposia isi gasesc inca expresii pe piata. 79 pct.
Etichete:
20-40 lei,
70-80,
Balla Geza,
mustoasa,
Romania,
Wine Princess Arad
Abonați-vă la:
Postări (Atom)