Bine
v-am găsit la un nou episod din Oameni, vinuri și pahare, serie în care ne
dorim să aflăm ce tipuri de pahare folosesc în degustare, acasă, în ocazii speciale
etc cele mai cunoscute figuri ale lumii vinului din România.
Fetișuri…interbelice
Pe Cătălin Păduraru îl stim cu toții ca un
promotor al vinului, în special românesc, fie că a făcut-o la TV, fie prin intermediul
International Wine Challenge Bucharest ori prin alte proiecte.
În ce privește
paharele folosite, iată ce ne-a mărturisit:
|
Paharul ISO sau OIV |
“Obligându-mă să
mă gândesc serios la asta, recunosc, cred ca am devenit “manierist”, ca să nu
spun că am ...fetișuri :) În degustare, deși nu prea se mai “poartă”, îmi place
paharul mic OIV (foto).La relaxare elegantă, culmea, îmi plac paharele mari și foarte subțiri (Riedel)”
Iar dacă este
timpul pentru o șuetă cu prietenii, Cătălin ne-a spus ca preferă “cele de la
Stolzle, puțin mai robuste, dimensiuni extrem de echilibrate” (foto).
|
Stolzle Weinland |
Și a continuat: “dacă
bem afară, de vreo câțiva ani simt nevoia paharelor de tip interbelic, cu
fațete drepte. E doar o dorință inexplicabilă, cred că ține mai mult de vizual,
nu am reușit să o pun realmente în practică. Niște prieteni mi-au facut cadou
aceste pahare, le simpatizez, dar nu le scot, de fapt, niciodată. Anul asta
reorganizez gradina din spate și poate le pun acolo. Acolo se potrivesc și din
punct de vedere practic (sunt destul de rezistente).” (foto)
Cătălin Păduraru
se distrează, deși am putea spune că e și o formă interesantă de antrenament,
cu paharele negre, care ascund conținutul, în cazul de fața tot marca Stolzle. “Pun
mai multe vinuri, schimb ordinea paharelor și încerc, după aceea, să vad cât de
“deștept” sunt. Concluzia: suntem destul de mult dependenți de ceea ce vedem”.
De altfel, desi explorează aceste fațete subtile ale psihologiei degustării,
încearcă însă să respecte principiul “vinul potrivit în paharul potrivit”: “în
afară de muncă, da, schimb paharele pentru fiecare tip de vin. Știu că este
controversată ideea de potrivire vin-pahar dar, ce să fac, e o chestiune de
plăcere. Poate fi și indusă, nu-mi pasă. Arată totul altfel și, probabil, plăcerea
nu se compune doar din gustul vinului. De asta îl aduc în România pe fiul
celebrului Emile Peynaud (bine, e ca-n bancuri, are si el vreo 70 de ani!), care
a studiat psihologia degustării și are o carte pe aceasta temă” (n.n. Jean
Pierre Peynaud este anunțat ca jurat la IWCB 2019, iar Catalin ne-a spus că
este chiar posibil să tină o prezentare în cadrul evenimentelor conexe competiției).
Ispita
din pahar
De pahare negre se
foloseste uneori și reputatul oenolog Liviu
Grigorică, parintele Ispitelor, Drăgaicelor și al celebrei “etichete roșii”,
asociate Cramei Oprișor, dar și pentru multe alte vinuri, “moșite” în calitate
de consultant al altor producători. Liviu ne-a răspuns succint și glumeț.
“De obicei în
cramele cu care lucrez există ceva similar acolo (n.n. Schott Zwiesel sau de la alt
producător dar cu formă asemănătoare) (foto).
Dacă vreun vin trebuie să mă convingă doar cu
gust și miros atunci folosesc paharul alăturat (foto)
Iar dacă e cazul
de fiță maximă ori chiar vreau să mă\să-i răsfăț (foto) plec cu geamantanul :) Și acum
vorbind serios: prima variantă e valabilă întotdeauna. Paharele negre le
folosesc foarte rar. Iar setul de voiaj, care este chiar foarte bun…îl folosesc
și mai rar”.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu