Bine
v-am găsit la un nou episod din Oameni, vinuri și pahare, serie în care ne
dorim să aflăm ce tipuri de pahare folosesc în degustare, acasă, în ocazii speciale
etc cele mai cunoscute figuri ale lumii vinului din România.
Și
călare (pe Licorna) și Peugeot
Pe Gabriel Lăcureanu îl cunoaștem datorită
unor vinuri uimitoare cum ar fi ilustra Fetească Neagră Ancestral 2008, Golem
2009, și mai nou Anno Sauvignon blanc 2014 sau Bon Viveur 2014.
Oenologul și
directorul companiei Licorna Winehouse ne-a spus ca paharul folosit la
degustările din cramă este un Peugeot “Esprit 180” de 400 ml (foto, paharul din stanga), produs pentru
soiul Merlot, care însă s-a dovedit foarte bun în aprecierea vinurilor de toate
culorile. Pe lângă o oarecare eleganță, a completat Gabriel.
În ce privește
munca în cramă, Gabriel ne-a spus că “în
momentul când definitivez un vin îl degust în mai multe tipuri de pahare,
pentru a observa cum ar sta în paharele din diferite restaurante, deoarece noi
vindem preponderent în restaurate și acolo trebuie sa iasă corespunzător vinul
în apreciere”.
Și a completat: “însă la
toate vinurile pe care la pregătesc pentru piață, la final, mai folosesc pentru
analiza mea și Impitoyable le taster”. Vorbim tot de marca Peugeot, un pahar de
380 ml, cu un design deosebit, fără picior, având doua cavități pentru apucare
dar și pentru accelerarea aerării. (foto)
Acasă folosește
pahare de tip lalea, recomandate pentru vinul alb, deci de capacitate mai mică,
de 200-250 ml. (foto)
Gabriel ne-a mai
mărturisit un lucru interesant și anume ca se gândește la particularizarea
formei paharului, cu alte cuvinte la crearea unui pahar “Licorna”, ca să pună
cât mai mult în valoare calitățile vinurilor produse.
Blestemul
vinului de vinărie
Și dacă a venit
vorba de nemilosul (impitoyable) de
la Peugeot, ei bine, binecunoscutul sommelier și formator Sergiu Nedelea a avut la rândul
său o experiență cu numitul pahar. În vorbele sale, pe lângă multe altele “am
avut și un pahar special pentru degustare, adecvat tuturor vinurilor, numit
“Les Impitoyables” (nemilosul)... dar l-am pierdut într-un accident tragic, pe
când discriminam niște vinuri de “vinărie” versus vinuri de calitate... se pare
că a fost un blestem !”.
In activitatea de
formator în cadrul Winetaste School, dar și acasă, Sergiu folosește pahare
Riedel, “cele uzuale din gama Degustatione pentru
alb și rosu” (forma clasică, tip lalea), completând că “atunci când am un vin
provocator, recurg tot la gama Riedel, dar folosesc paharele specializate în
funcție de cepage-ul folosit sau care este predominant în acel vin”
În afară de
acestea, Sergiu Nedelea are un mic secret: o adevarată colecție de pahare și
recipiente dedicate vinului, pe care o prezintă cursanților, pentru a vedea si înțelege
evoluția acestora.
La final, Sergiu ne-a
spus și o mică povestire anecdotică, legată de achiziționarea paharului tip
pocal cu balonul verde, ușor opac (foto), de la un anticariat din Germania, undeva pe
Valea Rinului. Întrebând vânzătorul
de acesta curiozitate aparent inexplicabilă, pentru ca în fond folosim pahare
transparente tocmai pentru a ne bucura de cromatica licorii, i s-a răspuns că
astăzi toate vinurile au o culoare frumoasă, demnă de admirat, însa nu întotdeauna
lucrurile au stat la fel, iar acest pahar este pentru “acele” vinuri.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu