Gabriel Lăcureanu și Sergiu Nedelea. Oameni, vinuri și pahare (3)


Bine v-am găsit la un nou episod din Oameni, vinuri și pahare, serie în care ne dorim să aflăm ce tipuri de pahare folosesc în degustare, acasă, în ocazii speciale etc cele mai cunoscute figuri ale lumii vinului din România.

Și călare (pe Licorna) și Peugeot
Pe Gabriel Lăcureanu îl cunoaștem datorită unor vinuri uimitoare cum ar fi ilustra Fetească Neagră Ancestral 2008, Golem 2009, și mai nou Anno Sauvignon blanc 2014 sau Bon Viveur 2014.
Oenologul și directorul companiei Licorna Winehouse ne-a spus ca paharul folosit la degustările din cramă este un Peugeot “Esprit 180” de 400 ml (foto, paharul din stanga), produs pentru soiul Merlot, care însă s-a dovedit foarte bun în aprecierea vinurilor de toate culorile. Pe lângă o oarecare eleganță, a completat Gabriel.

În ce privește munca în cramă, Gabriel ne-a spus că  “în momentul când definitivez un vin îl degust în mai multe tipuri de pahare, pentru a observa cum ar sta în paharele din diferite restaurante, deoarece noi vindem preponderent în restaurate și acolo trebuie sa iasă corespunzător vinul în apreciere”.  
Și a completat: “însă la toate vinurile pe care la pregătesc pentru piață, la final, mai folosesc pentru analiza mea și Impitoyable le taster”. Vorbim tot de marca Peugeot, un pahar de 380 ml, cu un design deosebit, fără picior, având doua cavități pentru apucare dar și pentru accelerarea aerării. (foto)
Acasă folosește pahare de tip lalea, recomandate pentru vinul alb, deci de capacitate mai mică, de 200-250 ml. (foto)
Gabriel ne-a mai mărturisit un lucru interesant și anume ca se gândește la particularizarea formei paharului, cu alte cuvinte la crearea unui pahar “Licorna”, ca să pună cât mai mult în valoare calitățile vinurilor produse. 

Blestemul vinului de vinărie
Și dacă a venit vorba de nemilosul (impitoyable) de la Peugeot, ei bine, binecunoscutul sommelier și formator Sergiu Nedelea a avut la rândul său o experiență cu numitul pahar. În vorbele sale, pe lângă multe altele am avut și un pahar special pentru degustare, adecvat tuturor vinurilor, numit “Les Impitoyables” (nemilosul)... dar l-am pierdut într-un accident tragic, pe când discriminam niște vinuri de “vinărie” versus vinuri de calitate... se pare că a fost un blestem !”.  
In activitatea de formator în cadrul Winetaste School, dar și acasă, Sergiu folosește pahare Riedel, cele uzuale din gama Degustatione pentru alb și rosu” (forma clasică, tip lalea), completând că “atunci când am un vin provocator, recurg tot la gama Riedel, dar folosesc paharele specializate în funcție de cepage-ul folosit sau care este predominant în acel vin” 
În afară de acestea, Sergiu Nedelea are un mic secret: o adevarată colecție de pahare și recipiente dedicate vinului, pe care o prezintă cursanților, pentru a vedea si înțelege evoluția acestora.

La final, Sergiu ne-a spus și o mică povestire anecdotică, legată de achiziționarea paharului tip pocal cu balonul verde, ușor opac (foto), de la un anticariat din Germania, undeva pe Valea Rinului. Întrebând vânzătorul de acesta curiozitate aparent inexplicabilă, pentru ca în fond folosim pahare transparente tocmai pentru a ne bucura de cromatica licorii, i s-a răspuns că astăzi toate vinurile au o culoare frumoasă, demnă de admirat, însa nu întotdeauna lucrurile au stat la fel, iar acest pahar este pentru “acele” vinuri.

0 comentarii: