Negru de Drăgășani și Merlot 2016 Vila Dobrușa (Avincis)
După atâta teorie și istorie, parcă ar merge și o probă practică. Sigur, ea va fi mai plăcută pentru mine – cel care degustă vinul acum – însă nu e niciun motiv pentru care să nu puteți replica experiența după o vizită în magazinul Selgros din apropiere (textul a aparut initial pe site-ul Selgros cauta pasiunea)
În fața raftului, mă gândesc la facturile viitoare, la grosimea pliurilor portofelului, la ce n-am mai gustat de mult și câștigator la loteria vinului de la cina Lucruri bune a ieșit…(tobe pe fundal)…Vila Dobrușa Negru de Dragașani&Merlot 2016 de la Avincis.
Avincis este o cramă mărișoară din Drăgășani, județul Vâlcea, care exploatează aproximativ 40 de hectare.
Clădirile în sine sunt interesante, cu un conac restaurat impecabil și o cramă care arată ca o navă (nu spațială), inteligent integrată în peisaj. Există și facilități de cazare la fața locului, vinurile nu sunt rele, deci există premise pentru o vizitare mai dedicate și aplecată, ca să zicem așa. Proprietar este familia Stoica (Valeriu și Cristiana). În cazul de față, mai ales, doamna are un rol important, deoarece miezul proprietății este o retrocedare din familia dumneaei. Iar dacă ai pământ la Dragășani, nu prea merge să cultivi porumb sau roșii. Apoi, o influență au avut-o și diverși consultanți, mai ales străini, nu că ar fi ceva benefic apriori în asta, dar adesea se dovedește a fi… aposteriori.
Așadar, vinul în sine este un cupaj/asamblaj/amestec (controlat) din doi struguri roșii foarte diferiți ca origine. Pe de o parte avem Negru de Drăgășani, care nu prea lasă loc de interpretare a originii, deși… Vedeți, această varietate de viță de vie are o dată de naștere precisă. Ea a fost omologată în 1993, la Stațiunea de cercetări din localitate. Era în teste de mai multă vreme, fiind rodul încrucișării dintre Negru vârtos, un rezident secular al Drăgășanilor, acum aproape dispărut din cultură și strugurele georgian Saperavi, soi destul de slab reprezentat la noi, mult mai prezent în plantațiile din Republica Moldova. Oricum e o poveste întreagă și aici, pentru ca se pare că filiația declarată la omologare (de cercetătorii care au creat soiul) nu ar fi confirmată de studiile ADN. În fine, e mai puțin important.
Celălalt membru al ecuației este ilustrul Merlot, unul dintre cele mai plantate soiuri din lume, soi originar după toate probabilitățile din Bordeaux, unde a și fost pomenit documentar prima dată, în secolul 18. De altfel, denumirea susține această teză, provenind din dialectul occitan, de la merlau, în franceza literară merle. Da, ați ghicit: mierlă.
Pe scurt, deoarece simt că atenția dvs se subțiază sub acest asalt de detalii, avem un rezultat onest, un vin sec prietenos, mai ales la temperaturi mai scăzute (să ne înțelegem, mai scăzute decât norma de 16-18 grade celsius, adică 12-14, părerea mea!) și asta, mai ales, deoarece are un caracter mai bărbătesc (oare mai e bine să zicem asta în vremurile astea? Hm…), mai greu, cu taninuri abundente, deși bine crescute, amabile, și care trebuie nițel anesteziat fiind servit mai rece, cum am zis. Aromatica e preponderent de fructe de pădure, cu afine, cireșe negre, un ușor iz afumat (ca de prune afumate, desigur:)
Apropos, cineva de la cramă spunea că Merlotul a apărut în situație pentru a calma nivelul foarte mare de alcool al Negrului. Rezultatul fiind oricum un respectabil 14%. Dacă mă întrebați pe mine…sunt povești de marketing. Oare ce m-a apucat? Stați să mai pun o poză frumoasă!
În concluzie, un vin de retail solid, pe care nu te poți supăra, care face o treabă bună pentru prețul cerut, vin provenit de la o cramă frumoasă și modernă, cum ne-am dori mai multe. Cum să vă zic, moderne avem multe în România, cu frumusețea arhitectonică stam mai puțin bine, că până la urmă, dacă e de vizitat, preferi ceva mai placut ochiului decât o hală metalică plină de cisterne din inox.
Așa că… aviz amatorilor!
PS Să uit, nu alta, bătrânețile mele! Prețul din ziua achiziție a fost 24,59. Ah, iar uitam ceva: toate fotografiile cu domeniul în discuție sunt preluate de pe siteul oficial al cramei.
Etichete:
Avincis Dragasani,
merlot,
negru de Dragasani,
Romania,
SELGROS
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu