Fotbal și vin

(Articol apărut în cadrul campaniei Selgros cauta pasiunea)

Scriu aceste rânduri cu doar câteva ore înainte de fluierul de start al Campionatului Mondial de Fotbal din Rusia.
sursă photo: FIFA.com, autor Mike Hewitt
Acest eveniment are indiscutabil un impact global. Adică doamnă pasionată de patinaj artistic să fiți și tot veți simți o inflexiune în viața dvs., în perioada următoare. Tot o să remarcați etichetele din magazine pline de fotbaliști, mingi și alte simboluri, dacă nu cumva lipsa soțului din peisaj.
Sunteți profesor universitar doctor docent pentru care sportul e doar ceva în legătură cu Grecia antică? Tot o să auziți chiotele și acel ahhh specific ratărilor, de la terasa din apropiere.

Iar dacă ești microbist…ce să mai vorbim, deja ai favorita clar fixată în minte, probabil una din obișnuitele cu trofeul, sau poate ești din aceia care își vor alege ca favorită o echipă mai mică, dar care va practica un fotbal frumos. Întotdeauna sunt din acestea, câte un Camerun, Costa Rica sau România (ups!). Da, marele Of, atât de des pronunțat încât ne-am obișnuit cu el! Romania nu s-a mai calificat la un campionat mondial din 1998… Vă dați seama? Cineva născut atunci are acum 20 de ani ! O generație practic.

sursa foto: FIFA.com. BRONNITSY, RUSSIA - JUNE 12: Street graffiti of Lionel Messi made by Sergey and Mikhail Erofeev nearby Argentina team Training Camp on June 12, 2018 in Bronnitsy, Russia. (Photo by Gabriel Rossi/Getty Images)

Ei, din fericire acel tânăr sau acea tânără poate ciocni azi, la o aniversară sau o serată, un pahar de vin indiscutabil mai bun decât în 1998. Mai ales dacă paharul acela ar fi o medie statistică. Lucrurile stau mult mai bine cu vinul românesc decât cu fotbalul. Fix în acești 20 de ani s-au întreprins modernizări, replantări, retehnologizări, import de know-how și multe altele.
Iar dacă respectivul stă la o terasă și vrea să bea un vin ușor, de vară (eventual făcând chestia aceea despre care nu putem vorbi noi, maniacii vinului, da, cea cu apă carbogazoasă turnată de sus ca să se spargă molecula) urmărind unul dintre meciurile campionatului de fotbal, azi are de ales!
Raion de vinuri, sursa foto SELGROS.ro 

Dacă ne gândim la vinurile din gamele populare de la Recaș, Gîrboiu, Jidvei, Crama Ceptura sau chiar Cotnari, indiscutabil acestea s-au îmbunătățit. Vor fi multe demiseci, însă am banuiala că așa e și poporul român (pardon, poporule!), nu tocmai aspirând spre puritate și fermitate, ci mai degrabă spre confortul molicel al unui ușor rest de zahăr. Or fi și secolele de mâncat baclavale dulci, însiropate, la mijloc, peșcheșul pentru Marea Poartă și alte cutume geo-politice, poate și din anii comunismului.

Dar, chiar și în demisec, lucrurile stau mult mai bine. Nu mai e o loterie să găsești un vin băubil. Sigur, nu vor fi revelații oenologice, vinuri de ținut minte ani și ani, însă nici nu trebuie. Există utilitate și chiar oarece noblețe în a fi un bun acompaniator și nu un solist. Merită și taraful credit, nu numai vocea Mariei Tănase.

Pe când vinurile mari, exclusiviste (pentru a folosi un politicos eufemism pentru scumpe și speram! bune), joacă arareori în echipă. Sunt mai degrabă asemănătoare lui Cristiano Ronaldo. Adică toată echipa- consumatorul și atenția sa, preparatul culinar (căci da, nu prea merge cu alune), ambientul, paharele, temperatura de servire, toți componenții echipei trebuie să se străduie să pună în valoare vedeta. Care va dobori recorduri după recorduri. Mă rog, după mine, adevărata vedetă de la proaspăta (și vechea) câștigătoare a Champions League, nu e băiatul gelat ci unul mic și care nu prea are șanse să facă reclame la șampon, dar care aleargă ca nebunul la mijlocul terenului, recuperând mingi în serie și pasând repede și precis. Adică e și el premium, ca toți galacticii, desigur, dar mai de buget, apreciat însă fără a avea vreodată șansa să câștige Balonul de aur. Cam ca un Pinot grigio de Purcari sau un Fume blanc de la Budureasca. Ah, da, de Luka Modric vorbeam. Și să știți că povestea aia conform căreia la un meci de fotbal e obligatoriu să bei bere este fake-news!

În final, vă invit pe terasa la un vin de vară, prietenos, și vă urez tradiționalul Hai, Argentina!

PS: Dragă Messi, te rog eu frumos, nu mai sta pe canapea și lasă chipsurile, fă și tu ce așteaptă toată lumea, asta dacă vrei să ajungi în panteonul fotbalului lângă Pele și Diego! Ăsta e motivul pentru care o să țin cu naționala ta, nu că mi-ar placea foarte tare stilul vostru de fotbal…

0 comentarii: