Solo Quinta 2014 Cramele Recas

Scriu aceste randuri imboldit de publicarea rezultatelor la Concours Mondial de Bruxelles, unde in dreptul Romaniei apar doua Mari Medalii de Aur, distinctie fara precedent din 2002, cand Halewood a reusit aceeasi isprava cu Pinot Noir Special Reserve 1999. Alaturi de Recas cu Solo Quinta 2014 si Budureasca cu un Sauvignon Blanc Origini 2014 se bucura de aceeasi recunoastere. Asadar, ne-am depasit maximul istoric, bravo medaliatilor!
Insa trebuie sa intelegem ca medaliile la un concurs de vinuri nu sunt ca la Olimpiada, cate una de caciula. De exemplu in 2015 s-au acordat nu mai putin de 77 Mari medalii de aur (sper ca nu gresesc).  Ca fapt divers, Portugalia a castigat 12, Spania 10, Ungaria 1. Dar pentru statistici e cazul pentru un post ulterior.

Am degustat vinul in martie. Nota suna asa: Deja sunt curios cate soiuri rosii vinificate in alb poate scoate Recas din joben, la fiecare editie a Quintei albe. Din 2008, sa le trecem in revista: Cabernet Sauvignon Merlot, Feteasca neagra, Syrah, Pinot noir, Cadarca si iata acum: Cabernet franc. Nu are rost sa va intrebati cat de bun este. Raspunsul e: la fel. Ba chiar cu un plus la capitolul "fibra", corpolenta si pariu de invechire. Ca o curiozitate: anul 2010 a fost vazut ca rau in restul tarii. La Recas a iesit cea mai buna Solo Quinta de pana acum. 2014 a fost considerat de multi si mai rau. Ce sa deducem de aici?
As adauga acum cativa descriptori: o aromatica florala (soc, lamaita, salcam) si de ananas, mere, banane si pepene galben, cu un gust robust, dens, dar bine echilibrat de aciditate si o remanenta redutabila, usor vanilata. 13% alcool, excelent integrat. 

In orice caz, imi asum impresia din martie, acum ranforsata si de distinctia proaspat primita, ca este cea mai buna SQ de pana acum, chiar peste 2011 si mai ales 2010 (89 pct atunci). E un alb romanesc foarte bun si pe care il trec, in axiologia personala, la borna 90 pct. 76-80 lei in magazinele specializate.




0 comentarii: