Cu un chardonnay de Macin, in cautarea fericirii

Cateodata nu ai nevoie de accesorii grele si intense. Ai nevoie de ceva care sa te relaxeze, chiar daca e usurel, simplu si schematic. Uneori cauti familiarul si linistea nesurprinzatoare si nu noutatea, care poate cere o reactie pe care te simti prea obosit sau prea stresat sa o produci.

Uite asa, intr-o seara tarzie, m-am gandit sa vad un film. Am zis sa vad filmul rusesc nominalizat la Oscar, Leviathan. Am si vazut vreo 10 minute, care n-au facut decat sa-mi adanceasca impresia ca urmeaza sa vad ceva dificil si persistent. Asa ca am dat "scroll" pe site-ul de filme online pana imi sare ceva in ochi. Asa am ajuns la Hector and the Search for Happiness, film adventure-comedy, cu un sinopsis indicand o treaba serioasa: un psihiatru face inconjurul lumii pentru a gasi secretul fericirii. Filmul e o lucrare englezeasca, e regizat de Peter Chelsom (Serenpidity, sau mai nou si vai noua- Hanna Montana: The Movie). Rolul principal e jucat de actorul britanic Simon Pegg, chestiune promitatoare deoarece nu ma astept la profunditati abisale de la filmele in care joaca, desi sunt indicii ca ar fi capabil (vezi Kill Me Three Times). Pe scurt, un psihiatru englez traieste intr-o rutina absoluta, alimentata si de prietena sa, interpretata de Rosamund Pike (nominalizata la Oscar 2015 pentru rolul principal din Gone Girl). La un moment dat isi da seama ca nu intelege fericirea din punct de vedere teoretic, ca nu-si poate ajuta pacientii pe cat ar vrea si ca urmare intreprinde o calatorie in jurul lumii pentru a elucidara aceasta spinoasa problema.

In tribulatiile sale se va intalni cu diverse personaje, cum ar fi un prosper om de afaceri (Stellan Skarsgård), un calugar budist din Tibet pe care-l va ajuta sa-si instaleze antena de internet, un traficant de droguri (Jean Reno), al carui pix aurit il salveaza de la moarte in fata unor militii din Africa si- in final- un celebru  si excentric coleg psihiatru (Christopher Plummer). La un moment dat ai impresia ca scenaristii ar trebui sa verse ceva din castig lui Paulo Coelho, pentru ca finalul aduce cu romanul cel mai celebru al scriitorului brazilian. Oricum, film lejer, distractiv.

credit foto: Ciprian Haret
Asa mi s-a parut si chardonnay-ul sec 2013 Curtea Regala de la Alcovin Macin. Daca in cazul filmului distributia "grea" contrasteaza cu usuratatea filmului, la vin nivelul de alcool e nitel mai vanjos decat ar fi fost optim, dar daca il veti raci mai energic, nu numai ca acest aspect va deveni secundar, dar chiar va furniza vinului un caracter buvabil accelerat. Presupun ca in timp (6 luni) se va integra mai bine. Aromatic aduce a mere, caise, vanilie, banana si ananas, un corp cu usoara onctuozitate si un final citric, putin amarui. In concluzie, e un vin ok, fara briz-brizuri, dar nu va protesta nimeni daca ii va fi turnat in pahar in fata unei portii apetisante de plachie de crap. 25 lei, 78-80 pct 




0 comentarii: