Savagnin 2008 Domaine Badoz (Jura, Franta)


Din Franta vine acesta "ciudatenie" pe care 90% dintre bautorii lumii ar categorisi-o drept oxidata, numai cat ar duce paharul la nas. 
Intr-un fel au dreptate, pentru ca vinul e produs printr-o metoda oxidativa specifica regiunii Jura. Vasele de fermentatie sunt din stejar, au 228 litri si sunt intentionat doar partial umplute. Lichidul este "izolat" cu un strat de drojdii care pluteste deasupra. In final cam o treime din volum se evapora! Sigur ca metoda aminteste de sherry sau de productia altor vinuri fortifiate, cu mentiunea ca in vin jaune nu se adauga nimic si de regula iese sec, nu dulce. Strugurii sunt recoltati la sfarsit de octombrie, tocmai pentru a acumula multe zaharuri si deci un vin mai vartos, iar varietatea folosita este savagnin- un batranel din familia traminerului.


Savagnin-ul 2008 de la Domaine Badoz- domeniu din Jura cu o istorie multiseculara- este produs la fel ca vin jaune. Sta 4 ani in vasele respective, fiind de fapt vinul b al cramei, motiv pentru care au ales sa nu-i aplice apelatia de top, ci sa-l lase la nivel de cotes du Jura. Vinul nu trebuie baut ca un alb obisnuit, ci la temperaturi mai ridicate, intre 12 si 14 grade si chiar aerat. Am observat o imbunatatire, o "clarificare" aromatica evidenta in timp, de unde si recomandarea sa fie plasat intr-un decantor. Culoarea e desigur aurie, nasul aduce a alune de padure, pastaie de vanilie, rom, nuci si migdale. Gustul va pastra aceste repere, adaugand un iz de gutuie si chiar mar verde complexului. Finalul e foarte persitent, cu aceleasi indicii. 
Gastronomic cred ca ar merge ceva deloc flamboiant: un pui de tara, mai vanjos. La cuptor, la rotisor, cum vreti, oricum uns bine sa fie. O garnitura de legume la cuptor, niste ciuperci, cam asta ar fi zona.

In concluzie, Savagnin-ul Badoz s-a dovedit  o experienta exotica, chiar bizara, in care de la asteptari de vin aromatic (de tip traminer) ajungi sa descoperi cu totul si cu totul altceva. Dupa ce te reasezi pe pozitii iti dai seama ca nu e doar un vin oxidat, ci ca aromele acelea sunt in fapt placute si bine definite, iar gustul e surprinzator de fresh. E o lectie asupra diversitatii din lumea vinului. Dar- precum in alte zone ale existentei noastre- diversitatea nu este intotdeauna usor de acceptat. Aviz amatorilor!

15,9 euro (vinatis). 90 pct. 



PS: Daca tot e vorba de Franta, va rog sa vizitati Festivalul online al filmului francez, care tine pana pe 16 februarie, rastimp in care puteti viziona gratis, direct in browser, o sumedenie de filme frantuzesti. Puteti sa va folositi contul de facebook la logare. Exista subtitrare in limba engleza. Daca sunteti abonati Orange, filmele se pot vedea atat pe calculator, accesand orange.ro/my-french-film-festival/ sau chiar pe platforme mobile prin descarcarea aplicatiei Orange TV Go, in acest caz avad si subtitrare in romana.  Allez!

0 comentarii: