Don Maximiano 2008 Viña Errázuriz (Chile)

Don Maximiano este un omagiu adus fondatorului Viña Errázuriz, anume Don Maximiano Errázuriz (cum altfel?) cel care a fondat in 1870 ceea ce este astazi una dintre cele mai importante crame chiliene. Eticheta in sine anunta unul dintre cele mai vechi "super-chiliene", introdus lumii odata cu recolta 1989. 
Este un cabernet sauvignon (ajutat de mici procente de carmenere, syrah si petit verdot) iar in recolta 2008 se prezinta cu arome intense de lemn dulce, tutun fin, aromat, trecand in gust cu cirese negre, afine, menta si crema balsamica pe final. 
Un vin solid, dens si invaluitor, deloc ieftin (face spre 300 lei), dar foarte bun, oricum ai lua-o. E soiul de vin care ne arata cum a reusit Chile sa se afirme pe piata mondiala. E un vin care place oricui. Are si eleganta si forta, e complex dar si expansiv, direct aromatic, usor de citit in aromele principale. E un de toate pentru toti. In fine, pentru toti care au 300 lei de dat pe o sticla de vin. 14,5% (mascat ok). 90 pct. (Parker- 91). Eu l-as incerca din nou peste 5 ani.


0 comentarii: